Επέστρεψαν στην Κύπρο 38 αρχαιότητες από τις ΗΠΑ

Τριάντα οκτώ αρχαιότητες διαφόρων περιόδων της προϊστορίας και ιστορίας της επανήκτησε πρόσφατα η Κύπρος.

Συγκεκριμένα, το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοίνωσε ότι στις 11 Νοεμβρίου 2021 παραδοθήκαν στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον, ΗΠΑ, από την Katherine Grayson Wilkins, 38 αρχαιότητες διαφόρων περιόδων της προϊστορίας και ιστορίας της Κύπρου, οι οποίες βρίσκονταν στην κατοχή της και τις οποίες επέστρεψε οικειοθελώς στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Κατά την παραλαβή των αρχαιοτήτων, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον, Μάριος Λυσιώτης, ευχαρίστησε την κα Grayson Wilkins για την επιστροφή των αρχαιοτήτων, οι οποίες βρίσκονταν στην κατοχή του συζύγου της Fraser Bryan Wilkins (πρώην Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Cyprus American Archaeological Research Institute-CAARI από το 2015 μέχρι το 2021) και πριν ήταν στη κατοχή του πατέρα του, Fraser Wilkins (του πρώτου Πρέσβη των ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία, 1960-1964).

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων εκφράζει ιδιαίτερες ευχαριστίες και την εκτίμησή του στην κα Grayson Wilkins για την αξιέπαινή της πράξη, αλλά και την άψογή της συνεργασία στην όλη πορεία της επικοινωνίας για το θέμα.

Επίσης, θερμές ευχαριστίες εκφράζονται και στο Cyprus American Archaeological Research Institute-CAARI και ιδιαίτερα στη Διευθύντριά του τη Δρα Lindy Crewe για την καθοριστική της συμβολή στην παράδοση των αρχαιοτήτων και για την παροχή βοήθειας σε πολλά επίπεδα. Η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ουάσιγκτον, μέσω του Πρέσβη Μάριου Λυσιώτη συνέβαλαν τα μέγιστα στην όλη διαδικασία και η συμβολή τους εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα πολύτιμη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως το Τμήμα Αρχαιοτήτων ως το αρμόδιο Τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προστασία και τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τους επαναπατρισμούς, θα συνεχίσει τις εντατικές του προσπάθειες για τη διάσωση και τον επαναπατρισμό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την πάταξη της σύλησης και της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αντικειμένων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η συνεργασία και ο συντονισμός με όλες τις αρμόδιες αρχές, την Εθνική Επιτροπή για την Πάταξη της Σύλησης και της Παράνομης Διακίνησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς αλλά και η επαφή με το ευρύτερο κοινό είναι υψίστης σημασίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απαντά στην Ελεγκτική το Τμήμα Δασών-«Τα δύο έργα εξυπηρετούν κοινωφελείς σκοπούς»
Ενίσχυση της ασφάλειας στο νερό με νέα νομοθεσία για πισίνες
Στις 22 Ιουλίου τα αποτελέσματα για ΑΑΕΙ Κύπρου και Στρατιωτικές Σχολές Ελλάδας
Διευκρινίσεις από Τμήμα Αλιείας-«Μόνο ένα περιστατικό ρύπανσης από πετρελαιοειδή σε θάλασσα της Λεμεσού»
Εργασίες ασφαλτόστρωσης στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού
Εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για την Κύπρο του 1974 μέσα από τη λογοτεχνία
Στο μικροσκόπιο της Ελεγκτικής το αναψυκτήριο στο Πάρκο Ακαδημίας-Ευθύνες σε Τμ. Δασών και μη ορθός προγραμματισμός
Η επίδραση του 1974 στην κυπριακή και την ελλαδική λογοτεχνία
Στους 36 βαθμούς η θερμοκρασία-Αναμένονται βροχές στα ορεινά
Άκουσε τα αιτήματα των τυφλών ο ΟΚΥπΥ αλλά τα κενά για τα άτομα με αναπηρία παραμένουν κραυγαλέα