Οι παγίδες του Black Friday, τα δικαιώματα του κοινού και η αύξηση στα παράπονα

Σε ρυθμούς Black Friday κινείται η Κύπρος, από την αρχή της εβδομάδας και μέχρι το ερχόμενο Σάββατο, αναμένεται ο πυρετός να ανέβει όλο και περισσότερο. Οι καταναλωτές έχουν ήδη αρχίσει τις εξορμήσεις στα καταστήματα, αφού οι εκπτώσεις δίνουν και παίρνουν. Από την άλλη πλευρά, δραττόμενοι της ευκαιρίας, κάποιοι καταστηματάρχες και επιχειρήσεις βρήκαν την ευκαιρία να βγάλουν περισσότερο ανεβάζοντας τις τιμές, για να τις κατεβάσουν στα κανονικά τους επίπεδα, όσο πλησιάζει η κορύφωσή της εβδομάδας.

Από την αρχή της εβδομάδας έχουν ξεκινήσει οι εκπτώσεις, στα πλείστα καταστήματα της κυπριακής αγοράς, αφού το φαινόμενο, που έχει έρθει από την Αμερική, θα παρατηρείται για όλη την εβδομάδα, με την κορύφωση να είναι την Παρασκευή, αλλά και το πρωινό του Σαββάτου. Τα καταστήματα έχουν αρχίσει να γεμίζουν από κόσμο, που ψάχνουν να βρουν το κατάλληλο προϊόν που θα τους εντυπωσιάσει, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, λόγω των χαμηλών τιμών που βλέπουν, μπορεί να φύγουν με περισσότερα πράγματα από ό,τι χρειάζονται.

Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στο κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, αφού η περίοδος αυτή εγκυμονεί κινδύνους και παγίδες, με αποτέλεσμα να καταπατούνται τα δικαιώματα των καταναλωτών.

«Τις τελευταίες ημέρες έχει παρατηρηθεί μία μικρή αύξηση στις τιμές των προϊόντων. Οι τιμές θα μειωθούν, μεν, αλλά η μείωση δεν θα είναι ορατή. Μέσα από τα στοιχεία που έχουμε και από άλλους οργανισμούς για τα δικαιώματα του καταναλωτή, με τους οποίους συνεργαζόμαστε, είναι ξεκάθαρο ότι, ενώ πριν τρεις εβδομάδες η τιμή των προϊόντων ήταν πολύ μειωμένη, όσο πλησιάζουμε στην περίοδο του Black Friday παρατηρείται μία αύξηση. Η μείωση που θα υπάρχει μία ή δύο μέρες πριν από το Black Friday, δεν είναι τόσο προσιτή προς τους καταναλωτές, με την έννοια του ότι το κέρδος που θα αποκτήσει η επιχείρηση είναι πολύ πιο μεγάλο», εξήγησε στον REPORTER η νομική σύμβουλος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Βιργινία Χρίστου.

Το γεγονός αυτό δεν διέπεται από κάποια νομοθεσία, παρά το γεγονός ότι τον Μάιο του 2021 έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο για την προστασία των δικαιωμάτων του καταναλωτή. Για το λόγο αυτό, ο Κυπριακός Σύνδεσμος προτρέπει τους καταναλωτές, σε περίπτωση που έρθουν αντιμέτωποι με αυτά τα φαινόμενα, να προβούν σε καταγγελία. Την ίδια ώρα, πριν κάνουν οποιαδήποτε αγορά, θα πρέπει να προβούν σε έρευνα, αφού ένα άλλο φαινόμενο που παρατηρείται είναι η επαναφορά stock εμπορεύματος.

«Κάτι το οποίο συναντούμε και είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται κάθε χρόνο, είναι σε σχέση με το stock που διαθέτουν οι επιχειρήσεις και το παρουσιάζουν την περίοδο του Black Friday. Ούτε εκεί υπάρχει νομοθετική ρύθμιση επί του θέματος, γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Οι διαδικτυακές αγορές και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν

Την ίδια ώρα, λόγω της περιόδου, έχουν ξεκινήσει και οι έντονες αγορές μέσω διαδικτύου. Ωστόσο, αυτό που παρατηρείται σε αυτή την περίπτωση είναι να αναγράφονται ψεύτικα σχόλια και στοιχεία, κάτι που θα κάνει το προϊόν πιο ελκυστικό για τους καταναλωτές.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, όταν θέλουμε ένα προϊόν, να το ψάχνουμε μέρες πριν την αγορά του, να μην παρασυρόμαστε από το εύρος τιμών. Η ιστορία απέδειξε ότι οι τιμές κατά την περίοδο του Black Friday δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από τις καθιερωμένες τιμές που υπάρχουν πριν την περίοδο των Χριστουγέννων και μετά την περίοδο των Χριστουγέννων».

Οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα, εντός ενός συγκεκριμένου χρονικού περιθωρίου, να επιστρέψουν το προϊόν, σε περίπτωση που δεν τους αρέσουν, με το κατάστημα να οφείλει να τους επιστρέψει τα χρήματα.

«Αυτό που είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι καταναλωτές, είναι ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, όπως εφαρμόζεται στο Εθνικό Δίκαιο, θέματα που αφορούν αγορά προϊόντων διαδικτυακά ή ακόμη και εκτός εμπορικού καταστήματος, δίνουν το δικαίωμα στον καταναλωτή, δεκατέσσερις ημέρες από την αγορά του προϊόντος, να το επιστρέψει χωρίς οποιαδήποτε αιτιολογία προς την επιχείρηση και η επιχείρηση οφείλει εντός συγκεκριμένου πλαισίου να στείλει τα χρήματα στον καταναλωτή. Για αγορές οι οποίες συντελούνται εντός εμπορικού καταστήματος και δεν αφορούν ελαττωματικά προϊόντα, αλλά περιπτώσεις που δεν μας άρεσε, αυτό δεν ρυθμίζεται νομοθετικά και επαφίεται στην πολιτική του κάθε καταστήματος αν θα δεχθεί την επιστροφή και θα δώσει voucher στον καταναλωτή ή αν θα απορρίψει την επιστροφή των προϊόντων αυτών».

Στο μεταξύ, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, εκτός από παράπονα για τις τιμές, δέχεται παράπονα και για την συμπεριφορά και την εξυπηρέτηση που δέχονται από τους υπαλλήλους στα καταστήματα.

«Έχουμε πολλά παράπονα για την συμπεριφορά και τον τρόπο εξυπηρέτησης των καταναλωτών από κάποιες επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει κώδικας ο οποίος να ρυθμίζει τη συμπεριφορά του υπαλληλικού προσωπικού και δεν υπάρχει κάποιος κώδικας που να ρυθμίζει τα ζητήματα εξυπηρέτησης. Υπάρχουν οι νομοθεσίες που καθορίζουν ότι για καινούργια προϊόντα υπάρχουν δύο έτη εγγύησης και για μεταχειρισμένα προϊόντα ένας χρόνος εγγύηση. Παρόλα αυτά αν μία επιχείρηση αρνείται να εξυπηρετήσει ένα καταναλωτή, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να παρατηρήσει ο καταναλωτής, πριν την αγορά οποιουδήποτε προϊόντος από τη συγκεκριμένη επιχείρηση».

Αυξημένα τα παράπονα την περίοδο του Black Friday

Την περίοδο του Black Friday, φαίνεται ότι αυξάνονται τα παράπονα και οι καταγγελίες που δέχεται ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών, ο οποίος καλεί τους καταναλωτές να προβούν σε παράπονο σε περίπτωση που δεν μπορούν να εντοπίσουν ένα προϊόν, παρά το γεγονός ότι αυτό προωθείται.

«Υπήρχαν και πέρσι για την περίοδο του Black Friday, οι οποίες έχουν προωθηθεί στην αρμόδια Υπηρεσία και εξετάστηκαν. Εμείς ως Σύνδεσμος συλλέγουμε και καταγράφουμε τα προβλήματα και εκεί που κρίνουμε ότι υπάρχει παραβίαση του νόμου τις προωθούμε, ώστε να επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις και έλεγχος, αλλά οι παραβιάσεις υπάρχουν επί καθημερινής βάσεις στις αγορές μας. Στο Σύνδεσμο λαμβάνουμε την ημέρα τουλάχιστον δέκα καταγγελίες, που αφορούν ξεχωριστές επιχειρήσεις. Είναι πολύ σοβαρή η κατάσταση, σε σχέση με τη συμμόρφωση ως προς τις νομοθεσίες».

Όσον αφορά στην επιβολή ποινών, ο Σύνδεσμος δεν έχει καμία τέτοια αρμοδιότητα, ωστόσο δεν εμπλέκεται ούτε η Αστυνομία. «Η Αστυνομία δεν έχει καμία ευθύνη, ως προς την εφαρμογή των συγκεκριμένων νομοθεσιών. Όποιες καταγγελίες έρχονται κοντά μας, εξετάζονται ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει παραβίαση οποιασδήποτε νομοθεσίας που αφορά τα δικαιώματα του καταναλωτή, επειδή είναι πολλές νομοθεσίες και αν κρίνουμε ότι υπάρχει παραβίαση της νομοθεσίας, που είναι για τα δικαιώματα του καταναλωτή ή τις εγγυήσεις, στέλνουμε την υπόθεση στην αρμόδια αρχή, που είναι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου, που έχει εξουσίες για διερεύνηση και επιβολής κυρώσεων σε επιχειρήσεις που παραβιάζουν το νόμο».

Η κα. Χρίστου σημείωσε πως αν κάποιος καταναλωτής θέλει να καταγγείλει οποιαδήποτε παραβίαση, μπορεί να επικοινωνήσει με το Σύνδεσμο στο 22516112.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Βοήθεια από την Κύπρο ζήτησε το Ισραήλ για την αντιμετώπιση των τρομακτικών πυρκαγιών
Τμήμα Περιβάλλοντος: Εξετάζονται μελέτες για έκθεση επιπτώσεων στην Ζώνη Ειδικής Προστασίας Αγ.Θέκλας
«Σήμερα είχαμε παραλαβή»-Πώς ο 59χρονος έστελνε φωτογραφίες και βίντεο στον «στρατολογητή»
Διέκοψε τη στατική φρούρηση συναγωγών ο Αρναούτης, έντονη αντίδραση Αρχιραβίνου-«Λανθασμένη απόφαση, ο κίνδυνος είναι εκεί»
Στον κόσμο του το τουρκικό ΥΠΑΜ-Υποστηρίζει πως επιχειρείται αναβίωση της... «τρομοκρατικής νοοτροπίας της ΕΟΚΑ»
Κακόβουλη η πυρκαγιά στα Μανδριά-Τέθηκε υπό έλεγχο αφού έκαψε 1,5 εκτάριο
Προσδοκία Τατάρ να αλλάξει όνομα το ψευδοκράτος-«Δεν υπάρχει κράτος βορράς-νότος. Υπάρχουν δύο χωριστά κράτη»
Συνελήφθη 59χρονος για κατασκοπεία στην Ελλάδα-Δρούσε για λογαριασμό ρωσικής υπηρεσίας
Άρχισε η υποβολή δήλωσης φόρου εισοδήματος-Προθεσμία μέχρι 31 Ιουλίου
Περιστατικά εχινόκοκκου σε σκύλους στον Κάμπο Τσακκίστρας