Εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων, κλειδώνουν μέτρα-Βλέπει ΠτΔ και ΣΕΕ ο Χατζηπαντέλας

Μια εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων για την πανδημία ξεκινά, με την Κυβέρνηση να καλείται να κάνει… χειρουργικές κινήσεις, για να αναχαιτιστεί από τη μία το πέμπτο κύμα πριν τα Χριστούγεννα και να κρατήσει από την άλλη ανοικτή η οικονομία. Εγχείρημα καθόλου εύκολο, λόγω του χειμώνα αλλά και της μεγάλης μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα, που συνεχίζει την επέλασή της στα πλείστα ευρωπαϊκά κράτη.

Οι αποφάσεις θα οδηγηθούν προς έγκριση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, που συνέρχεται το πρωί της Τετάρτης. Αν και τα μέτρα θα παραμένουν ανοικτά μέχρι την τελευταία στιγμή, προκειμένου να συνυπολογιστούν και τα επιδημιολογικά δεδομένα της Τρίτης, σήμερα θα κλειδώσουν κάποια από αυτά. Ήδη στο υπουργείο Υγείας, έγινε επεξεργασία των εισηγήσεων των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, που θα έχει συνάντηση στις 15:00 με τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα. Προηγουμένως, ο υπουργός Υγείας θα δει τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, για να συζητήσουν τις αυτές τις εισηγήσεις και να χαραχθεί η γραμμή πλεύσης των πολιτικών αποφάσεων.

Ακολουθεί την ευρωπαϊκή τάση η Κύπρος

Ο Νίκος Αναστασιάδης, που προανήγγειλε το Σάββατο από τη Λεμεσό αυστηροποίηση μέτρων,  ξεκαθάρισε ότι κάποια εξ αυτών και αφού δοθεί ένα περιθώριο 15-20 ημερών για αύξηση των εμβολιασμών, θα αφορούν σε ανεμβολίαστα άτομα.

Η πρόθεση είναι να απαγορευτεί η είσοδος σε μη εμβολιασμένους σε νυκτερινά κέντρα διασκέδαση, γήπεδα, σινεμά και θέατρα. Θα μπορούν ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, να μπορούν να μεταβαίνουν με SafePass σε καφετέριες και εστιατόρια.

Επιπτώσεις σ’ ότι αφορά στην εγκυρότητα του SafePass όμως, θα έχουν και όσοι δικαιούχοι επέλεξαν να μην προχωρήσουν, στη χορήγηση ενισχυτικής δόσης. Έτσι, όσοι δεν προχώρησαν σε διάστημα έξι συν ενός μηνός, σε τρίτη δόση (σ.σ δεύτερη για όσους έκαναν J&J), θα πρέπει να υποβάλλονται σε rapid test, για να έχουν SafePass.

Αναμένεται, εν τω μεταξύ με ενδιαφέρον η άποψη των μελών της ΣΕΕ για τις κυβερνητικές προθέσεις, αφού κάποιοι εξ αυτών, είναι κάθετα αντίθετοι σε μέτρα που θα διαχωρίζουν τους πολίτες, προκρίνοντας οριζόντιες παρεμβάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε τρεις άξονες τα νέα μέτρα-Ανεμβολίαστοι και Δημοτικά σχολεία στο επίκεντρο

Τα άμεσα και οριζόντια μέτρα

Ο δεύτερος άξονας των μέτρων, που θα έχει πιο άμεση ισχύ, θα αφορά σε όλους τους πολίτες, αφού θα επιβληθούν κάποιοι περιορισμοί με στόχο τη μείωση των επαφών.

Στη βάση και εισηγήσεων από τα πλείστα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, το Υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται στην αλλαγή των διαταγμάτων για τις συναθροίσεις. Η πρόθεση, σε αυτό το στάδιο, είναι να μειωθούν οι αριθμοί των ατόμων που θα μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα σε κλειστούς χώρους.

Επίσης αναμένεται να επανέλθει η τηλεργασία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, στη βάση ποσοστώσεων. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει, είναι εάν θα πρόκειται για σύσταση ή για υποχρεωτικό μέτρο.

Επιπρόσθετα αναμένεται να ακυρωθούν χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, που προγραμματίζονται σε πόλεις και κοινότητες.

Σημειώνεται ότι στο τραπέζι βρίσκονται και άλλα μέτρα, όπως ο καθορισμός χώρων υψηλού κινδύνου, όπου θα απαιτείται υποχρεωτικό τεστ και από εμβολιασμένους καθώς και εισήγηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό από επαγγελματίες υγείας.

Το Υπουργείο Υγείας, εμφανίζεται θετικό ως προς την επιβολή υποχρεωτικών τεστ και σε εμβολιασμένους σε οίκους ευγηρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προανήγγειλε ενίσχυση μέτρων στα Δημοτικά ο Προδρόμου-«Εμβολιασμός και μάσκα»

Έρχεται υποχρεωτική μάσκα στα σχολεία

Επιλογή μονόδρομο αποτελεί η λήψη ειδικών μέτρων στα σχολεία, με δεδομένο ότι τα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους, αποτελούν το τελευταίο διάστημα το 20% του συνόλου των θετικών περιστατικών της νόσου.

«Είναι καλύτερα να υποστούμε είτε τον εμβολιασμό είτε την χρήση μάσκας σε τακτική βάση, για να αποφύγουμε τα χειρότερα», ανέφερε την Κυριακή ο υπουργός Υγείας, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της Κυβέρνησης, που δεν προτίθεται να κλείσει σχολεία.

Έτσι, αναμένεται να καταστεί υποχρεωτική η μάσκα και στα Δημοτικά Σχολεία, ενώ θα αυξηθούν σημαντικά τα rapid τεστ σε αυτά, μέσω κινητών μονάδων.

Επιπρόσθετα στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν κέντρα Walk In και θα γίνουν σεμινάρια, προκειμένου να προωθηθεί ο εμβολιασμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χωρίς έλεγχο SafePass δεν περνάει κανείς πλέον-Τα νέα δεδομένα και τα πρόστιμα

Αρχίζει ο ηλεκτρονικός έλεγχος SafePass

Εν τω μεταξύ, από σήμερα τίθεται και επίσημα σε εφαρμογή η απόφαση για ηλεκτρονικό έλεγχο των SafePass, με τις επιχειρήσεις που φιλοξενούν πέραν των δέκα ατόμων, να καλούνται να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή  COVSCAN και τους πολίτες να έχουν στα κινητά τους τηλέφωνα τον κωδικό QR.

Υπενθυμίζεται ότι από τους ελέγχους εξαιρούνται, άτομα 65 ετών και άνω, άτομα 18 ετών και κάτω, τουρκοκύπριοι που εμβολιάστηκαν στα κατεχόμενα, καθώς και τουρίστες. Αυτά τα άτομα θα πρέπει να παρουσιάζουν, ωστόσο, πιστοποιητικό που να αποδεικνύει πως πληρούν τις προϋποθέσεις του SafePass.

Ο έλεγχος μέσω της εφαρμογής γίνεται με τη σάρωση του κωδικού QR που αναγράφεται στο πιστοποιητικό (σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή) και παρουσιάζει τα εξής αποτελέσματα ελέγχου εγκυρότητας:

  • Πράσινο: Το πιστοποιητικό είναι έγκυρο και σημαίνει ότι ο κάτοχός του έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα ή νοσήσει από τη νόσο COVID-19.
  • Μπλε: Το πιστοποιητικό είναι έγκυρο και σημαίνει πως ο κάτοχός του έχει υποβληθεί σε εξέταση PCR με αρνητικό αποτέλεσμα,
  • Κίτρινο/Πορτοκαλί: Το πιστοποιητικό είναι έγκυρο και σημαίνει πως ο κάτοχός του έχει υποβληθεί σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα.
  • Κόκκινο: Το πιστοποιητικό είναι μη έγκυρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα ώθηση στους εμβολιασμούς, με διευρυμένο ωράριο τα walk in-Πού θα λειτουργούν

To βάρος στους εμβολιασμούς

Μεγαλύτερο βάρος θα δοθεί και στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και γι’ αυτό από σήμερα θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο τα κέντρα εμβολιασμού ελεύθερης προσέλευσης (Walk In), σε όλες της επαρχίες.

Τα Walk In θα εργάζονται από τις οκτώ το πρωί μέχρι τις έξι το απόγευμα, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή και το Σάββατο από τις οκτώ μέχρι τη μία το μεσημέρι.

Δικαιούχοι για εμβολιασμό είναι άτομα, ηλικίας 12 ετών και άνω, που δεν έχουν εμβολιαστεί, άτομα άνω των 12 ετών που θέλουν να λάβουν δεύτερη δόση και πολίτες 40 ετών και άνω, ευπαθείς ομάδες και επαγγελματίες υγείας, που θέλουν να λάβουν ενισχυτική δόση. Η προϋπόθεση γι' αυτούς  είναι να έχει παρέλθει διάστημα έξι μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο «βαθύ κόκκινο» οι διελεύσεις στα οδοφράγματα-Όσα αλλάζουν από τη Δευτέρα

Αλλάζουν και τα μέτρα στα οδοφράγματα

Από σήμερα, εν τω μεταξύ αλλάζουν και τα μέτρα στα οδοφράγματα, αφού οι διελεύσεις, λόγω της επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων, έχουν εισέλθει στην κατηγορία «βαθύ κόκκινο».

Ως εκ τούτου τόσο οι εμβολιασμένοι όσο και οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικά rapid ή PCR τεστ όταν περνούν από τα οδοφράγματα, με βάση απόφαση της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία, η οποία αξιολόγησε την Πέμπτη την επιδημιολογική κατάσταση.

Πιο συγκεκριμένα, τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα με εμβόλια εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), καθώς και με τα εμβόλια Sinovac, Sinopharm ή Sputnik θα μπορούν να περάσουν από τα οδοφράγματα με αρνητικό rapid ή PCR τεστ 7 ημερών, από την 14η ημέρα, μετά τη δεύτερη δόση τους (1η δόση εάν έχουν λάβει εμβόλιο Johnson & Johnson), ενώ για τα μη εμβολιασμένα άτομα θα απαιτείται αρνητικό rapid ή PCR τεστ 72 ωρών, με εξαίρεση τους μαθητές γυμνασίων και τα άτομα που ζουν στον Κάτω Πύργο, που θα χρειάζονται αρνητικό rapid ή PCR τεστ 7 ημερών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα νέα σημεία δειγματοληψίας που θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα

Δειτε Επισης

Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη