Βρετανική ανησυχία για την ιατρική περίθαλψη στην Κύπρο-Αφορμή ο θάνατος 41χρονης

Βρετανός ιατροδικαστής εξέφρασε την ανησυχία του για το επίπεδο της περίθαλψης, που λαμβάνουν μέλη βρετανικών στρατιωτικών οικογενειών από γιατρούς στην Κύπρο.

Η σχετική ιατροδικαστική έκθεση από τον Ανώτερο Ιατροδικαστή της αγγλικής κομητείας του Σάφολκ, Νάιτζελ Πάρσλεϊ αφορούσε το θάνατο της 41 ετών Βικτώρια Χάριλντ-Τζόουνς στο σπίτι της εντός των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων Ακρωτηρίου δύο ημέρες μετά από τα Χριστούγεννα του 2019.

Ως πρωταρχική αιτία θανάτου διαπιστώθηκε η πνευμονική εμβολή, δηλαδή θρόμβος στον πνεύμονα, μετά από επέμβαση γαστρικού by-pass στην οποία η 41χρονη είχε υποβληθεί οκτώ ημέρες νωρίτερα.

Όπως σημειώνει ο ιατροδικαστής, η εκλιπούσα είχε λάβει εξιτήριο δύο ημέρες μετά από την επέμβαση σε κλινική της Λεμεσού. Την επομένη, ωστόσο, λόγω των έντονων πόνων που ένιωθε στην κοιλιακή χώρα, που οφειλόταν σε περιτονίτιδα, κλήθηκε ασθενοφόρο στο σπίτι της.

Συστήθηκε η χρήση παυσίπονων και για λίγες ημέρες η ασθενής δήλωνε ότι αισθανόταν λίγο καλύτερα. Το πρωινό της 27ης Δεκεμβρίου, ωστόσο, πέθανε λόγω μεγάλου θρόμβου που έπληξε τους πνεύμονες.

Ο ιατροδικαστής απέδωσε τη μοιραία θρόμβωση στο γεγονός ότι όπως προέκυψε ο θεράπων γιατρός διέκοψε τη χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής για το αίμα αμέσως μόλις η ασθενής έλαβε εξιτήριο, δηλαδή, τρεις ημέρες μετά από την επέμβαση.

«Πρόκειται για τη συνήθη πρακτική για όλους τους ασθενείς στην Κύπρο», αναφέρει η ιατροδικαστική έκθεση, με τον κ. Πάρσλεϊ να αντιπαραβάλλει τους κανόνες του βρετανικού συστήματος υγείας, που ορίζουν ότι οι ασθενείς που αναρρώνουν από τέτοιου είδους επεμβάσεις πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή για περίοδο «τουλάχιστον δύο εβδομάδων», ακόμα και αν έχουν λάβει εξιτήριο.

Απευθύνοντας την ιατροδικαστική έκθεση πέρα από τους συγγενείς της 41χρονης και στον Βρετανό Υπουργό Υγείας Μπεν Γουάλας, ο ιατροδικαστής καταλήγει: «Ως εκ τούτου, ανησυχώ ότι το στρατιωτικό προσωπικό και τα εξαρτώμενα μέλη οικογένειάς τους που λαμβάνουν νοσοκομειακή δευτεροβάθμια φροντίδα από τοπικούς παρόχους ενώ υπηρετούν στο εξωτερικό, ίσως να λαμβάνουν αγωγή μετά από το εξιτήριο η οποία δεν συνάδει με τις οδηγίες της αρμόδιας βρετανικής αρχής NICE (Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας Υγειονομικής Περίθαλψης) και η οποία υπολείπεται του επιπέδου που αναμένεται στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο ιατροδικαστής καλεί μάλιστα τον υπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες «για να αποτραπούν μελλοντικοί θάνατοι» Βρετανών που συνδέονται με τις ένοπλες δυνάμεις στο εξωτερικό.

Σε μια πρώτη αντίδραση στην ιατροδικαστική έκθεση, εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείο Άμυνας είπε στο BBC: «Η υγεία όλων των ανθρώπων μας εντός της αμυντικής κοινότητας είναι κορυφαία προτεραιότητα. Εξετάζουμε τους τομείς που επισημάνθηκαν από τον ιατροδικαστή και θα παράσχουμε πλήρη απάντηση εν ευθέτω χρόνω».

Δειτε Επισης

Εκτοπισμένοι κάτοικοι Αποστόλου Βαρνάβα-Σαλαμίνας: Η λύση του Κυπριακού επείγει
Μ. Παναγιώτου: Aνάγκη ευέλικτων μέτρων στήριξης των γεωργών με πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία
ΥΠΕΣ: H δημιουργία συμπλεγμάτων θα λειτουργήσει ευεργετικά για τις κοινότητες, είμαστε στη διαδικασία προκήρυξης θέσεων
Θλίψη για τον θάνατο του Δρ Τάκη Γεωργίου
Θλίψη Δήμου Λεμεσού για τον θάνατο του μαέστρου Μαρίνου Μιτέλλα
Μέχρι 18 Ιουλίου οι αιτήσεις για εκπαιδευτικούς ορισμένου χρόνου στα μουσικά σχολεία
Διευκρινίσεις από το Τμήμα Δασών-«Απαγορεύεται η κατασκήνωση στα κρατικά δάση»
​​​​​​​Για απαγορευμένες γεννήτριες προειδοποιεί το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
Αφυπηρετεί μετά από τριάντα χρόνια στο Μακάρειο Νοσοκομείο ο Δρ Αβραάμ Ηλία
Διαμαρτυρία κατοίκων Κάμπου στην Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου για σχέδιο παροχής βοήθειας