Απαντά για Κρανς Μοντανα ο ΠτΔ-«Μυθοπλάστες που προσποιούνται ότι δεν κατανοούν»

Απάντησε στους επικριτές του για το Κρανς Μοντανά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατιάς, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος τους χαρακτήρισε «μυθοπλάστες ή παραφραστές των εγγράφων που διαβάζουν και προσποιούνται ότι δεν κατανοούν».

Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στην εκδήλωση της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, στην Αλάμπρα, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι από τα πρακτικά των συναντήσεων στο Κραν Μοντανά που είδαν το φως της δημοσιότητας, διαπιστώνεται πως η στάση της Τουρκίας ήταν αυτή που έλεγε η ελληνοκυπριακή πλευρά ότι ήταν, και κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις από την αντιπολίτευση τις οποίες συνεχίζει να δέχεται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό που έχει σημασία είναι τι τα επίσημα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών έχουν καταγράψει. Από τα πρακτικά φαίνεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, συνεπέστατη υπέβαλε επί του συνόλου του πλαισίου του ΓΓ γραπτές προτάσεις για όλα ανεξαιρέτως τα θέματα».

Σημείωσε εξάλλου πως «δεν παραγνώρισε αυτό που διεκδίκησε και υιοθετήθηκε από τον ΓΓ, δηλαδή πως το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και η παρουσία στρατευμάτων θα έπρεπε κάποια στιγμή να τερματιστούν. Από τα πρακτικά φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Τουρκία ουδεμία πρόθεση είχε να ανταποκριθεί στις προτάσεις του ΓΓ».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε εξάλλου πως «λαμβάνοντας υπόψη την παρουσία του μεγάλου αριθμού εποίκων, της αξίωσης για θετική ψήφο, της μόνιμης παρουσίας στρατευμάτων, αλλά και εγγυητικών δικαιωμάτων, αντιλαμβάνεστε ότι τυχόν αποδοχή μιας λύσης με ανάλογο περιεχόμενο θα μετέτρεπε την Κύπρο σε υποκείμενο ή σε προτεκτοράτο της Τουρκίας. Συνεπώς, τα έγγραφα ομιλούν αφ΄εαυτού».

Τέλος, ανέφερε πως «όσον αφορά τους μυθοπλάστες ή παραφράστες των εγγράφων που διαβάζουν και προσποιούνται ότι δεν κατανοούν, είναι θέμα δικό τους. Η Ιστορία κατέγραψε κάποια γεγονότα και, επαναλαμβάνω, ευχή μου θα ήταν να δικαιωνόταν ο Κυπριακός Ελληνισμός, όπως ήταν και η πρόθεση μας».

Απαντά στον Πρόεδρο το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ απάντησε στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη κατηγορώντας τον πως «μέσω μονολόγων στο εσωτερικό να αναζητεί δικαίωση»

Στην ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι «πώς ερμηνεύει ο καθένας στο εσωτερικό τα σημειώματα του ΟΗΕ για τις συναντήσεις στο Κραν Μοντανά δεν έχει και τόση σημασία. Η καθοριστική σημασία βρίσκεται στο πώς ο ΟΗΕ και ο Γενικός του Γραμματέας αξιολογούν την παρουσία των εμπλεκομένων μερών στο Κραν Μοντανά».

Σημειώνει επίσης ότι «ο κ. Γκουτέρες στην Έκθεσή του μετά το Κραν Μοντανά καθιστά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνυπεύθυνο για την απώλεια μιας ιστορικής ευκαιρίας για λύση και, την ίδια ώρα, επαινεί τις εγγυήτριες δυνάμεις, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, για τη στάση τους. Άλλωστε, ακόμα και τα σημειώματα που και σήμερα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ποσώς δεν επιβεβαιώνουν το αφήγημα του Προέδρου σχετικά με τη συζήτηση για τον τερματισμό των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων. Αντίθετα!»

Επισημαίνει ακόμα ότι «όταν ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θεωρεί τον Ν. Αναστασιάδη συνυπεύθυνο για το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, εκτίμηση πίσω από την οποία στοιχίζεται η διεθνής κοινότητα, τότε ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά διεθνώς έχει πρόβλημα αξιοπιστίας και πειστικότητας, όπως άλλωστε διαπιστώνει ο διαπραγματευτής Αντρέας Μαυρογιάννης».

Το κόμμα της αντιπολίτευσης θέτει στον Πρόεδρο τρία ερωτήματα. «Αντί λοιπόν ο Ν. Αναστασιάδης μέσω μονολόγων στο εσωτερικό να αναζητεί δικαίωση, ας απαντήσει επιτέλους: Γιατί ο Γ.Γ. του ΟΗΕ επιρρίπτει την ευθύνη για την αποτυχία στο Κραν Μοντανά στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και όχι στην Τουρκία; Γιατί δεν έκανε τίποτα για να αλλάξει το αφήγημα του ΟΗΕ για το Κραν Μοντανά ούτε τότε αλλά ούτε και αργότερα; Γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά διεθνώς δεν πείθει και δεν έχει αξιοπιστία, την ώρα μάλιστα που η Τουρκία προκαλεί και παρανομεί σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ;»

Αντεπιτίθεται στο ΑΚΕΛ ο ΔΗΣΥ

Από την πλευρά του ο ΔΗΣΥ, αντεπιτίθεται στο ΑΚΕΛ, για να αναφέρει μέσω ανακοίνωσης ότι, «τo ΑΚΕΛ συνεχίζει να βάλλει απερίσκεπτα κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, και επί της ουσίας κατά της πλευράς μας, αφήνοντας την Τουρκία στο απυρόβλητο για τα όσα έγιναν στο Κρανς Μοντανά και αποκαλύπτονται και από τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Δεν είναι η πρώτη φορά δυστυχώς που το ΑΚΕΛ επιλέγει αυτό το δρόμο».

Όπως σημειώνει ο ΔΗΣΥ, «ειδικά όταν διαφαίνεται σε όλη την έκταση ότι ξεκάθαρη πρόθεση της Τουρκίας ήταν μεταξύ άλλων η μόνιμη παρουσία στρατευμάτων, αλλά και η διαιώνιση των εγγυητικών και παρεμβατικών δικαιωμάτων, η τακτική του ΑΚΕΛ να προσπαθεί να ενοχοποιήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,  πραγματικά δημιουργεί απορία ως προς το τι αποσκοπεί. Τη διάρρηξη του εσωτερικού μετώπου και τη ρήξη ταυτόχρονα με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών;».

Τα όσα καταγράφονται στα έγγραφα, αναφέρει καταλήγοντας ο ΔΗΣΥ, «αποτελούν από μόνα τους την καλύτερη απάντηση σε όσους για εσωτερική κατανάλωση και μόνο, και μάλιστα στο ύψιστο των θεμάτων, επιλέγουν το δρόμο της ανέξοδης κριτικής. Δεν είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο εχθρός και αυτό οφείλουν πια να το καταλάβουν στο ΑΚΕΛ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στεφάνου: Λιασή και Ακανσόι έκαναν την τραγωδία μάχη κατά του εθνικισμού
Διαχειρίσιμο το γεωπολιτικό ρίσκο για GSI, σαφής στήριξη από ΗΠΑ-Τι συζήτησαν οι δύο Υπουργοί
Τρεις Κύπριοι Ευρωβουλευτές υπέρ της έγκρισης της νέας Κομισιόν και τρεις κατά
Tο ενδεχόμενο πρόωρων «εκλογών» στηρίζει και ο Αρικλί στα κατεχόμενα
Ένα βήμα πιο κοντά στο visa waiver από τις ΗΠΑ η Κύπρος
Ο απολογισμός της Βουλής-Εξέτασε 203 νομοσχέδια και 64 προτάσεις νόμου η Ολομέλεια
Οι αντιπρόεδροι του Volt ανακοίνωσαν ότι διεκδικούν την προεδρία του κόμματος
Πιάνουν δουλειά οι νέοι «υπουργοί» της ΕΕ-Πώς χωρίστηκαν οι αρμοδιότητες στην Επιτροπή
Με Μνημόνια σφράγισαν την τριμερή συνεργασία Κύπρος-Ελλάδα-Ιορδανία
Η Κύπρος καλωσορίζει συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου για κατάπαυση πυρός