Στενέψανε τα περιθώρια, δρόμος... μονόδρομος-Πρόσω ολοταχώς για νέα μέτρα

Η αύξηση των αριθμών των κρουσμάτων δεν αφήνουν περιθώρια στην Κυβέρνηση, η οποία υπό τον φόβο να μην εκτροχιαστεί η κατάσταση, προχωρεί με λήψη μέτρων, ώστε να αποφύγει την λήψη επιπρόσθετων απαγορεύσεων και περιορισμών, κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έρχεται… μπλόκο σε ανεμβολίαστους σε κλειστούς χώρους-Σε αυτά τα μέτρα γέρνει η πλάστιγγα

Το στίγμα των προθέσεων της Κυβέρνησης, έδωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος από τη μία προανήγγειλε μέτρα, ενώ από την άλλη υπέδειξε πως η στρατηγική δεν είναι άλλη από τον περιορισμό των ανεμβολίαστων από συγκεκριμένους χώρους, αφού δεν θέλουν να αδικήσουν τους πολίτες, που έχουν εμβολιαστεί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε δηλώσεις του, μετά τα εγκαίνια του νέου Πυροσβεστικού Σταθμού «Λοχία Βασίλη Κρόκου», στη Λεμεσό, ερωτηθείς να πει αν η Κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις για περαιτέρω μέτρα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, ο Πρόεδρος είπε ότι «πρώτη απόφαση που στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα, προ της λήψης αυστηρότερων μέτρων - διότι δεν μας αφήνεται επιλογή - είναι ένα δεκαπενθήμερο ή εικοσαήμερο με τα κέντρα εμβολιασμού σε κάθε πόλη, να δώσουμε την ευκαιρία είτε του πρώτου είτε του τρίτου είτε της ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού προγράμματος. Μετά ταύτα βεβαίως τα μέτρα θα αυστηροποιηθούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έδωσε το στίγμα ο ΠτΔ-«Για να αποφύγουμε lockdown κάποιοι θα αποκλειστούν»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνεχίζοντας, τόνισε πως «προκειμένου να αποφύγουμε το ολικό lockdown κάποιοι πρέπει να αποκλειστούν, ανεξάρτητα του πόσο σεβόμαστε τις απόψεις τους» και ανέφερε παραδείγματα από άλλες χώρες, που έχουν λάβει μέτρα για τους ανεμβολίαστους, όπως είναι η Ελλάδα, η Αυστρία, η Γαλλία.

«Δεν έχουμε επιλογή, αν δεν θέλουμε να οδηγήσουμε επιχειρήσεις στη χρεοκοπία για το πείσμα κάποιων. Πρέπει επιτέλους να κατανοήσουν ότι έφτασε η ώρα να συνειδητοποιήσουν ότι η ατομική είναι και κοινωνική ευθύνη», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, ήδη η Κυβέρνηση μελετά τις εισηγήσεις που έχει λάβει από τους ειδικούς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, έχει ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πριν την συνάντησή του με τους επιδημιολόγους, προκειμένου να συζητήσουν τις εισηγήσεις που έχει ενώπιόν του και τις σκέψεις του Υπουργείου για τη λήψη μέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα ώθηση στους εμβολιασμούς, με διευρυμένο ωράριο τα walk in-Πού θα λειτουργούν

Μένουν εκτός από κλειστούς χώρους οι ανεμβολίαστοι

Πάντως, η Κυβέρνηση έχει ήδη θορυβηθεί, μετά την έξαρση των κρουσμάτων της Παρασκευής και αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να κλειδώσει στις αποφάσεις της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στην απαγόρευση της εισόδου σε μη εμβολιασμένους σε clubs, γήπεδα, σινεμά και θέατρα, ενώ στο παρόν στάδιο, δεν μελετάται η απαγόρευσή τους σε καφετέριες και χώρους εστίασης.

Ειδικά μέτρα, όπως όλα δείχνουν, θα ληφθούν και στα σχολεία, αφού αναμένεται να καταστεί υποχρεωτική η μάσκα για παιδιά του Δημοτικού και θα ακυρωθούν οι σχολικές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Επίσης, αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων σε μεγάλες συναθροίσεις, να επανέλθει η τηλεργασία και να ακυρωθούν και  οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εισηγήσεις για τηλεργασία, μάσκα στα δημοτικά και μείωση συναθροίσεων

Ενώ αναμενόταν ότι η υποχρεωτική πρόνοια για τρίτη δόση του εμβολίου για SafePass δεν θα συζητείτο σε αυτό το στάδιο, η πρόταση επανήλθε στο τραπέζι, με την Κυβέρνηση να προσανατολίζεται σε αυτή την κατεύθυνση. Έτσι γίνονται σκέψεις το SafePass για όσους έχουν δύο δόσεις του εμβολίου και επέλεξαν να μην κάνουν τρίτη δόση, να λήγει επτά μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού σχήματος.

Σε δηλώσεις του, από τη Λάρνακα, όπου έχει στηθεί Κέντρο Εμβολιασμού Walk-In στις Φοινικούδες, ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως στόχος της Κυβέρνησης είναι να μην οδηγηθεί η κατάσταση το lockdown και αυτό θα επιτευχθεί, όπως είπε, μόνο με τους εμβολιασμούς και την τήρηση των μέτρηση που ανακοινώθηκαν και θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Κληθείς να σχολιάσει ποια θα είναι τα μέτρα, ο κ. Χατζηπαντέλας σημείωσε πως «έχουμε κάνει μία ανάλυση από χθες το βράδυ, για το πού είχαμε αυξημένα κρούσματα, από πού προέρχονται και ο στόχος μας είναι να σταματήσουμε αυτές τις αλυσίδες μετάδοσης. Αυτή τη στιγμή, έχουμε αλυσίδες σε παιδιά κάτω των 12 ετών στα σχολεία, αλυσίδες σε άτομα κάτω των 20 ετών, όπως επίσης και αλυσίδες σε άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα. Στόχος μας είναι, με τα μέτρα που θα πάρουμε, πάντα σε συνεννόηση με τους ειδικούς, να σταματήσουμε αυτές τις αλυσίδες».

Συνεχίζοντας, υπέδειξε πως ένας από τους λόγους που υπάρχει ο ιός, είναι η απόφαση κάποιων ατόμων να μην εμβολιαστούν. «Μπορεί να μην πάμε σε Lockdown στους ανεμβολίαστους, αλλά σε κάποιους περιορισμούς στις διακινήσεις τους. Βλέπουμε όλοι τι συμβαίνει, όταν κάποιος είναι εμβολιασμένος και όταν κάποιος είναι ανεμβολίαστος. Εμείς δώσαμε αρκετό χρόνο σε αυτούς τους πολίτες, να ενημερωθούν και να εμβολιαστούν. Προσπαθούμε συνέχεια να τους ενημερώνουμε, αλλά από τη στιγμή που για τους δικούς του λόγους έχουν αποφασίσει να μην εμβολιάζονται, η κυβέρνηση θα πάρει οποιαδήποτε μέτρα χρειάζεται, για να προστατεύσει τον υπόλοιπο πληθυσμό».

Ερωτηθείς αν εξετάζεται εισήγηση για τη λήξη του safepass στους 7 μήνες, ο Υπουργός τόνισε πως, «υπάρχει αυτή η εισήγηση αλλά θα τη συζητήσουμε τη Δευτέρα το απόγευμα με τους ειδικούς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Βήμα προς την ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Πέντε υποτροφίες σε Κύπριους για σπουδές ανακοίνωσε η Πρεσβεία Μαρόκου
Προς μείωση το φαινόμενο σκόνης τις επόμενες ημέρες
Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
Πάνω από μέσο όρο ΕΕ η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Ζητά επαναφορά των κριτηρίων του 2012 για τους χαμηλοσυνταξιούχους η ΕΚΥΣΥ