Το άγχος του Αβέρωφ, η ξεκάθαρη απάντηση Χριστοδουλίδη και η προειδοποίηση Χάρη

Σε εντατικούς προεκλογικούς ρυθμούς, έτσι ώστε όλα να γίνουν βάση του πλάνου που έχει εκπονηθεί, χωρίς αιφνιδιαστικές κινήσεις ή περιπέτειες, στον Δημοκρατικό Συναγερμό, βρίσκονται κι επίσημα σε προεκλογικό πυρετό, ενόψει των Προεδρικών Εκλογών σε 17 μήνες, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να συνεχίζει ακούραστα την μακρά Παγκύπρια περιοδεία του.  

Σε αυτό το πλαίσιο, αυτό που επιχειρείται από την ηγεσία του ΔΗΣΥ, είναι να εκμηδενιστούν οι όποιες πιθανότητες υπάρχουν για να κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις Προεδρικές Εκλογές ο Νίκος Χριστοδουλίδης, που σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στο στάδιο διερευνητικών επαφών, τόσο για την πιθανή στήριξη που ενδεχομένως να λάβει η υποψηφιότητα του από κομματικά σχήματα και άλλα οργανωμένα σύνολα όσο και για να μετρήσει δυνάμεις εντός της κοινωνίας των πολιτών.

Το μεγάλο ερώτημα που καίει την Πινδάρου στην παρούσα φάση, είναι ποιο δρόμο θα επιλέξει εν τέλει ο Νίκος Χριστοδουλίδης: αυτόν της κομματικής αρένας με ότι αυτό συνεπάγεται ή τον δρόμο της ανεξάρτητης υποψηφιότητας, που αναμφίβολα είναι πιο βατός για να του χαρίσει μια θέση ανάμεσα στους υποψηφίους, αλλά όσο κοντοζυγώνουν οι εκλογές θα γίνεται πιο δύσβατος και ανηφορικός.

Επί της ουσίας το δίλημμα που καλείται να απαντήσει το επόμενο διάστημα, είναι εάν το αδιαμφισβήτητο ενδιαφέρον του για να είναι υποψήφιος Πρόεδρος, θα το καταθέσει ενώπιον του Ανωτάτου Συμβουλίου του Δημοκρατικού Συναγερμού, το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει, ενδεχομένως, μεταξύ του ιδίου και του προέδρου του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου. Ένα τέτοιο σενάριο αν και θα έπρεπε, δεν φοβίζει καθόλου τον κ. Νεοφύτου, αφού γνωρίζει πολύ καλά πως ο ίδιος ευρισκόμενος για οκτώ χρόνια στο τιμόνι του κόμματος και έχοντας διαχειριστεί επιτυχημένα μια σειρά από κρίσεις, χαίρει της εκτίμησης της πλειοψηφίας του σκληρού πυρήνα του κόμματος που συνθέτει το Ανώτατο Συμβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στον εξώστη της δεξιάς πολυκατοικίας... Άνοιξε η παρτίδα των Προεδρικών

Συνεπώς για τον ίδιο, όποιος και να είναι ο εσωκομματικός του αντίπαλος, δεν προκαλεί άγχος μια ενδεχόμενη εσωκομματική μονομαχία, ανάλογης αυτής που έδωσε το 2013 ο Νίκος Αναστασιάδης με την Ελένη Θεοχάρους. Αυτό που τον αγχώνει και που όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, φρόντισε να ξεκαθαρίσει ενώπιος ενωπίω με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, είναι μια ενδεχόμενη κίνηση του ΥΠΕΞ, για κατάθεση ανεξάρτητης υποψηφιότητας. Ένα τέτοιο σενάριο θα δημιουργούσε ένα ντόμινο εξελίξεων που θα μετέτρεπε τον Αβέρωφ Νεοφύτου από αδιαμφισβήτητο εν δυνάμει διάδοχο του Νίκου Αναστασιάδη, σε ένα από τα άλογα που αναμένεται να ριχθούν στον ιππόδρομο των Προεδρικών.

Τη νέα διάσταση στο μείζων ζήτημα, τόσο για την ηγεσία του ΔΗΣΥ όσο και για την κοινωνία ευρύτερα, έδωσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο χθες ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος αποκάλυψε το περιεχόμενο συζήτησης που έγινε, σύμφωνα με τον ίδιο πριν από περίπου δύο μήνες για το ζήτημα. Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στο κρατικό κανάλι, σε ιδιωτική συζήτηση με παρόντες τον ίδιο, τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο τελευταίος ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν πρόκειται να κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος.

«Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα να σας πω ότι το κουβέντιασα με τον ίδιο και πήρα από τον ίδιο τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ξεκάθαρη απάντηση ότι δεν τίθεται ζήτημα εκ μέρους του ανεξάρτητης υποψηφιότητας. Κάτι τέτοιο θα ήταν απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό. Δεν γίνεται κάποιος να ζυγίζει τα δεδομένα του και να λέει ότι αν περάσω από Συνέδριο πιθανών να μην επιλεχθώ και για αυτό θα παρακάμψω τις διαδικασίες», αποκάλυψε ο Χάρης Γεωργιάδης.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER ο υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει να έχει επαφές σε πολλά επίπεδα πριν καταλήξει στην τελική του απόφαση. Ένας σημαντικός παράγοντας που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις, είναι και η στάση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κρατήσει απέναντι στους, δύο, εάν και εφόσον ο Νίκος Χριστοδουλίδης αντιμετωπίσει εσωκομματικά τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Κι αυτό διότι, όπως επισημαίνουν κύκλοι εντός της Πινδάρου, μπορεί ο Αβέρωφ Νεοφύτου να έχει υπό τον πλήρη έλεγχο του τους κομματικούς μηχανισμούς, όμως σε καμία περίπτωση από την εξίσωση του Ανωτάτου Συμβουλίου, δεν θα πρέπει να υποβαθμίζεται η επιρροή που εξασκεί ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης σε ένα μεγάλο αριθμό των μελών της.

Και προσθέτουν πως θα ήταν λάθος εάν κάποιος έσπευδε από τώρα να προκαταλάβει ποια θα ήταν η στάση του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ σε μια κονταρομαχία Χριστοδουλίδη-Αβέρωφ, την ώρα μάλιστα που κορυφαίο διακύβευμα για την πλειοψηφία θα ήταν «με ποιο υποψήφιο ο ΔΗΣΥ συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες για να διατηρηθεί στην εξουσία». Σε αυτό το ερώτημα η απάντηση καταγράφεται μέσα από συγκεκριμένες μετρήσεις που υπάρχουν ενώπιον των επιτελείων, τόσο των κομμάτων όσο και των εν δυνάμει υποψηφίων, που καταγράφουν την ευρεία αποδοχή στον κεντρώο και κεντροδεξιό ακροατήριο που απολαμβάνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, εν αντιθέσει με τον πρόεδρο του κόμματος που μπορεί να είναι η κορυφαία επιλογή του κομματικού ακροατηρίου, αλλά συγκεντρώνει αρκετές αρνητικές αξιολογήσεις από τους πολίτες εκτός των συνόρων της Πινδάρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άνοιξε τη συζήτηση για τον διάδοχο του ο Αναστασιάδης-«Πρώτος λόγος στον Αβέρωφ»

Δειτε Επισης

Απαντά στο Politico για τα περί δούρειου ίππου του Musk o Φειδίας-«Πώς μπορεί να είμαι και να μην το ξέρω;»
Ο λόγος στη Βουλή για το δικαίωμα ψήφου στα 17-Οι αλλαγές που θα φέρει στο πολιτικό σκηνικό
«Hayir» στα πάντα από τον Τατάρ-Η ατζέντα για αναγνώριση και τα εσωτερικά του κίνητρα
Αρχιεπίσκοπος: Ο Μακάριος να γίνει το μέτρο για εθνική και ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Ομήρου: Αδήριτη αναγκαιότητα η συνεπής εθνική στρατηγική για Κυπριακό
Κήρυξαν πένθος στα κατεχόμενα για την φωτιά σε ξενοδοχείο στην Τουρκία
Αρνητικός με το πακέτο του Προέδρου ο Τατάρ-Φωνάζει για όλα, ετοιμάζει επιστολή προς τον Γκουτέρες
Συγχαρητήρια επιστολή στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων έστειλε η Αννίτα Δημητρίου
Σύγκληση Εθνικού και απαντήσεις για το πακέτο των οχτώ σημείων αναμένει ο Στεφάνου
Οι αλλαγές που προωθούνται για το δικαίωμα ψήφου από τα 17