Νηστίσιμο κέικ με καρύδια και καφέ

Ένα κέικ πλούσιο σε γεύσεις και υλικά!

ΥΛΙΚΑ

Γλάσο καφέ

  • 150 γρ. φιστίκια cashews, ανάλατα, μουλιασμένα σε ζεστό νερό για 20 λεπτά
  • 75 γρ. σιρόπι σφένδαμου
  • 1 κ.σ. καφέ διαλυμένο σε 30 γρ. νερό
  • 80 γρ. λάδι καρύδας

Κέικ

  • 150 γρ. καρύδια
  • 70 γρ. φοινίκια, κομμένα στη μέση, χωρίς κουκούτσια
  • 60 γρ. λάδι καρύδας, και λίγο ακόμα για λάδωμα
  • 200 γρ. γάλα καρύδας ή αμυγδάλου
  • 225 γρ. αλεύρι
  • 100 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. μπέϊκιν πάουτερ
  • 1 /2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.σ. καφέ διαλυμένο σε 50 γρ. νερό

Σιρόπι καφέ

  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 30 γρ. νερό
  • 1 κ.σ. καφέ, διαλυμένο σε 20 γρ. νερό

EΚΤΕΛΕΣΗ

Γλάσο καφέ

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 150 γρ. μουλιασμένα φιστίκια cashews και αλέστε 40 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 6. Καθαρίστε τα τοιχώματα με τη βοήθεια της σπάτουλας.

Βήμα 2

Αλέστε ξανά 40 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 6. Καθαρίστε τα τοιχώματα με τη βοήθεια της σπάτουλας.

Βήμα 3

Προσθέστε 75 γρ. σιρόπι σφενδάμου, 1 κουταλιά καφέ διαλυμένη σε 30 γρ. νερό και αναμείξτε 20 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4. Καθαρίστε τα τοιχώματα με τη βοήθεια της σπάτουλας.

Βήμα 4

Ρυθμίστε στην ταχύτητα 3 και ενώ τα μαχαίρια δουλεύουν, ρίξτε 80 γρ. λάδι καρύδας, στο καπάκι γύρω από τη μεζούρα, ώστε να στάζει λίγο λίγο μέσα στον κάδο για να δέσει. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και βάλτε στο ψυγείο.

Κέικ

Βήμα 1

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Λαδώστε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ (25 εκ.) και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 2

Βάλτε στον κάδο 150 γρ. καρύδια και αλέστε 3 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 3

Βάλτε στον κάδο 70 γρ. φοινίκια, 60 γρ. λάδι καρύδας, 200 γρ. γάλα καρύδας, 225 γρ. αλεύρι, 100 γρ. καστανή ζάχαρη, 1 κουταλάκι μπέϊκιν πάουτερ, 1 /2 κουταλάκι μαγειρική σόδα, 1 κουταλιά καφέ διαλυμένο σε 50 γρ. νερό και αναμείξτε 30 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.

Βήμα 4

Προσθέστε τα 100 γρ. αλεσμένα καρύδια και αναμείξτε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4.5.

Βήμα 5

Μεταφέρετε το μείγμα στη φόρμα που έχετε ετοιμάσει και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο (180°C) για 35-40 λεπτά.

Βήμα 6

Αφήστε στην άκρη για 10 λεπτά και αφαιρέστε το κέικ από την φόρμα. Εν τω μεταξύ συνεχίστε με το σιρόπι καφέ.

Σιρόπι καφέ

Βήμα 1 Βάλτε στον κάδο 80 γρ. ζάχαρη και αλέστε 10 δευτερόλεπτα/ ταχύτητα 10.

Βήμα 2

Προσθέστε 30 γρ. νερό, 1 κουταλιά καφέ διαλυμένο σε 20 γρ. νερό και θερμάνετε 15 λεπτά/115°C/ταχύτητα 2.

Βήμα 3

Όταν το κέικ κρυώσει εντελώς, περιχύστε το ζεστό σιρόπι και αφήστε στην άκρη να απορροφήσει. Καλύψτε το κέικ με το γλάσο καφέ και ραντίστε με τα υπόλοιπα 50 γρ. αλεσμένα καρύδια. Σερβίρετε αμέσως.

Συνταγή από: Thermomixcyprus - Περισσότερες συνταγές 

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι