Ζητά παρέμβαση Μπορέλ για την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας στην Αρμενία ο Φουρλάς

Την άμεση παρέμβαση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορέλ, για να σταματήσει και να αποτρέψει την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας της Αρμενίας, ζητεί με επιστολή του ο Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ & ΕΛΚ, Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αρμενίας, Λουκάς Φουρλάς.

Η επιστολή προς τον κ. Μπορέλ, η οποία συνυπογράφεται από δεκάδες Ευρωβουλευτές διαφορετικών Πολιτικών Ομάδων, στάλθηκε με αφορμή την επίθεση του Αζέρικου στρατού προς την Ανατολική Αρμενία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην επιστολή, στις 16 Νοεμβρίου, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσαν επίθεση κατά μήκος των Ανατολικών Συνόρων της Δημοκρατίας της Αρμενίας. 

Ως μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τονίζει στην επιστολή του ο κ. Φουρλάς, «καταδικάζουμε την επίθεση  του Αζερμπαϊτζάν στο κυρίαρχο έδαφος της Δημοκρατίας της Αρμενίας, η οποία παραβιάζει τη δήλωση κατάπαυσης του πυρός της 9ης Νοεμβρίου 2020 και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την εύθραυστη ειρήνη στην περιοχή. Οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν πρέπει να αποσυρθούν αμέσως και πλήρως από το έδαφος της Δημοκρατίας της Αρμενίας.»

Στην επιστολή εκφράζεται η βαθύτατη λύπη για τις ανθρώπινες απώλειες ως αποτέλεσμα της επίθεσης.  Κάθε ενέργεια ή ρητορική που αποσκοπεί στην υπονόμευση της ασφάλειας, της ειρηνικής, κανονικής ζωής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του πληθυσμού στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Δημοκρατίας της Αρμενίας πρέπει να σταματήσει αμέσως.

«Καλούμε την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνάμεις της για να σταματήσει και να αποτρέψει την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας της Αρμενίας καθώς και την πολεμική ρητορική» καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Φουρλάς.

Δειτε Επισης

Οι YΠΕΞ Κύπρου-Σ.Αραβίας συζητούν περιφερειακή σταθερότητα και διμερή συνεργασία
Συμφωνία των «26» για την Ουκρανία, όχι από την Ουγγαρία-Ομοφωνία για την άμυνα στη Σύνοδο Κορυφής
Όλα τα σύνορα της ΕΕ στους νέους αμυντικούς σχεδιασμούς-«Στόχος των 27 η στρατηγική αυτονομία»
«Καμία διαβούλευση για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία»-Το προσχέδιο της δήλωσης των 27
O Γιώργος Παπαναστασίου ανέλυσε τους ενεργειακούς σχεδιασμούς σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες
Όλα τα κόμματα εξαιρουμένου του ΕΛΑΜ συνοδεύουν τον ΠτΔ στη Γενεύη για την άτυπη διάσκεψη
Πυρά ΑΚΕΛ Ορμήδειας σε Αποστόλου για τη Δεκέλεια-«Είμαι καρκινοπαθής, μαθήματα όχι σε μένα», απαντά ο βουλευτής
Πώς απαντά το ΥΠΕΣ για αμοιβές κοινοταρχών-Εκτίμηση για βελτίωση των ρόλων των Αντιδημάρχων μέσω Νομοσχεδίου
Ξεκάθαρη διαφωνία Προέδρου στην εμπλοκή της Τουρκίας στα θέματα ασφάλειας της ΕΕ
Πάγωσε τις πληρωμές στη Nexans ο ΑΔΜΗΕ-Συζήτηση επί τάπητος στη συνάντηση Μητσοτάκη και Χριστοδουλίδη