Η ιστορία της Ελεονώρας που θα τρέξει 21km στον Radisson Blu για σπουδαίο σκοπό

Δεν είναι αθλήτρια, αλλά αποφάσισε να κάνει μία προσωπική υπέρβαση προκειμένου να μαζέψει χρήματα για ένα σπουδαίο σκοπό. Εδώ και εβδομάδες προπονείται, προκειμένου να αντέξει την επίπονη διαδρομή του ημιμαραθωνίου 21 χιλιομέτρων, στον 4ο Radisson Blu Διεθνή Μαραθώνιο Λάρνακας, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Νοεμβρίου.  

Όταν το 2017, στα 35 της χρόνια είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, έχασε τη γη κάτω από τα πόδια της. Στάθηκε όμως τα πόδια της για χάρη του συζύγου και των παιδιών της και αντλώντας δύναμη, όπως λέει, από την πίστη της στον Θεό, κατάφερε να το ξεπεράσει.

Αυτή η εμπειρία, ήταν που ώθησε την 40χρονη σήμερα Ελεονώρα Ορθοδόξου, από τη Λάρνακα, μητέρα δύο παιδιών 13 και 7 χρόνων, να επιχειρήσει μία ακόμη προσωπική υπέρβαση και να προετοιμαστεί για μια τόσο μεγάλη διαδρομή, την οποία κάνουν συνήθως αθλητές. Με την ενέργειά της θέλει να στείλει μήνυμα στήριξης στις γυναίκες και τους άντρες που περνούν καρκίνο του μαστού, αλλά και να βάλει το λιθαράκι της στο αξιέπαινο έργο της Europa Donna Κύπρου. Γι’ αυτό άρχισε εδώ και μέρες να μαζεύει χρήματα, τα οποία θα δοθούν στον οργανισμό που στήριξε εκατοντάδες γυναίκες, αλλά και άνδρες με καρκίνο του μαστού.

«Θέλω να δείξω πως δεν είναι ακατόρθωτο»

«Ξεκίνησε αρχικά ως μία προσωπική πρόκληση, επειδή εδώ και δύο χρόνια τρέχω σε πιο μικρές αποστάσεις. Στην πορεία θεώρησα ότι θα μπορούσα να δώσω παραπάνω αξία σε αυτή τη διαδρομή και αποφάσισα να τρέξω για να στηρίξω τη Europa Donna Κύπρου, επειδή είχα προσωπική εμπειρία μαζί τους. Το 2017 διαγνώστηκα με καρκίνο του μαστού, οπόταν ήθελα να περάσω και ένα μήνυμα μέσα από αυτή την ενέργεια, ότι όλες οι δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν όταν υπάρχει ελπίδα επιμονή και άτομα δίπλα σου που σε στηρίζουν.  

Στην αρχή όταν μαθαίνει οποιοσδήποτε ότι έχει καρκίνο και πόσο μάλλον σε νεαρή ηλικία, γιατί εγώ ήμουν 35 χρονών όταν διαγνώστηκα, χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του. Στην πορεία όμως βρίσκεις τη δύναμη και παλεύκεις το, ειδικά όταν έχεις οικογένεια και μωρά που εξαρτούνται από σένα.

Γι’ αυτό αποφάσισα να στηρίξω την προσπάθεια της Europa Donna. Δεν είμαι αθλήτρια, άρα για μένα θα είναι μια υπέρβαση, αλλά θέλω να δείξω πως δεν είναι ακατόρθωτο. Τρέχω μέχρι τα 10 χιλιόμετρα, όμως με την επιμονή και την καθοδήγηση του προπονητή μου, Αρτέμη Σάββα και της οικογένειάς μου, θα το προσπαθήσω. Για τις προπονήσεις, ξυπνούσα από πολύ νωρίς ο πρωί. Για τον συγκεκριμένο αγώνα προετοιμάζομαι έξι εβδομάδες».

«Πιστεύκω ότι όλοι βρίσκουν τη δύναμη»

«Στην οικογένειά μου, είχαμε κι άλλες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, αλλά δεν δαγνώστηκαν σε τόσο νεαρή ηλικία. Έτσι είχα καθοδήγηση, αλλά έπαιξε και το ρόλο της η EuropaDona. Τότε είχα μιλήσει με τη Στέλλα Κυριακίδου και με καθοδήγησε ως προς το κομμάτι της εγχείρησης και της αποκατάστασης. Μετά είχα τη βοήθεια της Γιόλας Μάρκου, που είναι η γιατρός που με παρακολουθεί, η οποία με καθησύχασε. Μου είπε ότι είναι κάτι που αντιμετωπίζεται και το οποίο περνούν πάρα πολλές κοπέλες και το ξεπερνούν. Είναι σημαντική όμως και η έγκαιρη πρόγνωση. Εγώ διαγνώστηκα την πρώτη φορά που έκανα μαστογραφία και ήταν σε πολύ αρχικό στάδιο ο καρκίνος. Έτσι δεν πέρασα το κομμάτι των χημειοθεραπειών και των ακτινοθεραπειών, αλλά μόνο τις εγχειρήσεις. Όχι πως είναι λίγο βέβαια, ήταν μια διαδικασία περίπου δυόμιση χρόνων.

Πιστεύκω ότι όλοι βρίσκουν τη δύναμη, θέλοντας και μη. Εκτός από την πρώτη μέρα που όταν το έμαθα έκλαψα, μετά ήμουν καλά και πολλά νωρίς επέστρεψα στις δραστηριότητές μου, στη δουλειά και το γυμναστήριο, μετά από καθοδήγηση του γιατρού μου. Πλέον το ξεπέρασα και παρακολουθούμαι συχνά από τη Γιόλα Μάρκου και κάνω τις εξετάσεις μου».

«Τους έλεγα, γιατί όχι σε μένα…»

«Είναι ένα μεγάλο σοκ, επειδή πέραν της λέξης καρκίνος, με αυτόν του μαστού η γυναίκα νιώθει ότι ακρωτηριάζεται η θηλυκότητά της. Όσες γυναίκες το βιώνουν, πρέπει να προσπαθούν να πάρουν δύναμη, από ότι μπορεί να τους δώσει δύναμη, είτε είναι η οικογένειά τους, είτε είναι οι φίλοι τους, είτε είναι η δουλειά τους. Να σκέφτονται ότι στην άκρη του τούνελ πάντα έχει φως. Πιστεύω ότι όλοι κρύβουμε μέσα μας αυτή τη δύναμη και βγαίνει την ώρα που θα τη χρειαστούμε. Εμένα μου έλεγαν, “που τη βρίσκεις τόση δύναμη και δεν λες ποτέ, γιατί σε μένα”. Τους έλεγα, “γιατί όχι σε μένα, είναι τόσο πολύς ο κόσμος που έχει καρκίνο. Ποια είναι εγώ να πω, γιατί σε μένα”. Ναι ήμουν νεαρή, αλλά εδώ έχει μωρά που έχουν καρκίνο.

Σε τέτοιες περιπτώσεις αναθεωρείς πολλά πράγματα… Αντιλαμβάνεσαι ποια είναι σημαντικά και ποια δεν είναι τόσο σημαντικά, πλέον. Για μένα μεγάλη πηγή δύναμης ήταν ο άντρας μου και τα μωρά μου… Αντλούσα δύναμη και από την πίστη μου στο Θεό.

Ο γιος μου ήξερε τα πάντα, επειδή ήταν οκτώ χρονών και ήταν σε μια ηλικία που καταλάβαινε. Η κόρη μου ήταν τότε δύο χρονών, οπόταν δεν μπορούσε να αντιληφθεί τι συνέβαινε. Έλειψα και ένα αρκετά μεγάλο διάστημα, στην Αγγλία, οπόταν τα μωρά δεν με έζησαν όταν ήμουν πολλά χάλια, με έβλεπαν όταν ανάρρωνα. Ο γιος μου που ήταν πιο μεγάλος, νομίζω ότι κατά βάθος θαύμαζε για το γεγονός ότι η μάμα του ήταν τόσο δυνατή.

Θέλω όμως, να κάνω ότι περνά από το χέρι μου για οποιαδήποτε άλλη κοπέλα περνά κάτι παρόμοιο ή ακόμα και πιο δύσκολη κατάσταση από μένα. Γι’ αυτό επέλεξα τη EuropaDona, που βοηθά τις κοπέλες και τους άντρες που περνούν τα ίδια».

Ήδη μέσω της εκστρατείας που κάνει η Ελεωνόρα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας εισφορών που προώθησε μέσω των λογαριασμών της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει μαζέψει 1500 ευρώ. Όποιος θέλει να βοηθήσει τον ιερό σκοπό της, μπορεί να το κάνει εδω

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο το χρυσό δελτίο του Τζόκερ-Κέρδισε πέραν των 5 εκατομμυρίων ευρώ
Σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες στο καιρικό μενού-Σκαρφαλώνει στους 36 βαθμούς ο υδράργυρος
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων