Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τον προϋπολογισμό του Ταμείου Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών

Με 26 ψήφους υπέρ και 12 αποχές από το ΑΚΕΛ και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε τον προϋπολογισμό του Ταμείου Διαχείρισης Τ/κ περιουσιών.

Ο προϋπολογισμός δεν είναι ισοσκελισμένος και παρουσιάζει έλλειμμα ύψους €485.050, το οποίο αναμένεται να καλυφθεί από το συσσωρευθέν αποθεματικό του Ταμείου Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών, που μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020 ανερχόταν στα €2.910.570.

Ο εν λόγω προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες ύψους €16.725.133 και έσοδα ύψους €16.240.083, τα οποία προέρχονται από κρατική χορηγία προς τον Κηδεμόνα Τ/Κ Περιουσιών (€7.500.000), από ενοίκια μίσθωσης Τ/Κ Περιουσιών (€4.840.040) και από εκτέλεση διαφόρων έργων, εκ μέρους του ωρομίσθιου εργατικού προσωπικού των τεχνικών συνεργείων, έναντι αντίστοιχης και ισόποσης δαπάνης στον προϋπολογισμό εξόδων, η οποία συντελείται για λογιστικούς σκοπούς (€3.837.333).

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος είπε ότι συχνά ακούν για αδιαφάνεια, κακή διαχείριση, σκάνδαλα, πλιάτσικο γύρω από το συγκεκριμένο Ταμείο, ενώ ακούν πολλά «θα» από την πολιτεία για το θέμα όταν στην πραγματικότητα δεν γίνεται τίποτα ώστε να αλλάξει η διαχείριση των τ/κ περιουσιών και αναμένουν εδώ και κάποια χρόνια το στρατηγικό σχέδιο που αφορά τα κριτήρια, να τεθεί ενώπιόν τους. Πρόσθεσε ότι έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι και για αυτό έχουν αποφασίσει να τηρήσουν αποχή, ζητώντας να υπάρξει σχέδιο και σωστή διαχείριση των τ/κ περιουσιών που η αξία τους φτάνει γύρω στα 15 δισεκατ. ευρώ.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή εξέφρασε ικανοποίηση για τον προϋπολογισμό και εστίασε στο σημαντικό κονδύλι για επιδιόρθωση και συντήρηση των τ/κ μνημείων, εκφράζοντας την ελπίδα το κατοχικό καθεστώς να επιδεικνύει τον ίδιο σεβασμό. Είπε επίσης ότι θα μπορούσε να αυξηθεί το κονδύλι για συντήρηση και επιδιόρθωση τ/κ κατοικιών που διαμένουν Ε/κ πρόσφυγες, αλλά και για ανάγκες προσφύγων σε συνοικισμούς και αυτοστεγάσεις.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης είπε ότι το κράτος είναι διαχειριστής και κηδεμόνας των τ/κ περιουσιών και έχει υποχρέωση να τις αξιοποιεί και να λαμβάνει το μέγιστο ενοίκιο που μπορεί και να το επιστρέφει υπό τη μορφή επιδόματος για απώλεια χρήσης στους πρόσφυγες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι ο Δήμαρχος Πάφου καταπάτησε τ/κ περιουσίες και ταλαιπωρεί πολλούς πρόσφυγες μπαίνοντας στις αυλές, χαλώντας, κτίζοντας, σε μια απαράδεκτη πρακτική που εφαρμόζει μη σεβόμενος την κείμενη νομοθεσία. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να τερματιστεί η πρακτική παραχώρησης τ/κ περιουσίας σε μη εκτοπισθέντες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, είπε ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αναδιανομή των κλήρων των σπιτιών σε βάση άλλων κριτηρίων αφού ο πρόσφυγας έχει έννομα πλέον δικαιώματα και δεν μπορούμε να τα παραβλέψουμε. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να απαγορευτεί από την νομοθεσία τοπικές διοικήσεις και μη πρόσφυγες να κάνουν χρήση τ/κ περιουσιών. Ανέφερε ακόμα πως όταν ο κάτοχος διώκεται από την περιουσία γιατί υπήρξε επανάκτηση από τον νόμιμο ιδιοκτήτη δεν του αποκαθίσταται κανέναν άλλο δικαίωμα και πρόσθεσε ότι ο κάτοχος έχει το έννομο δικαίωμα να διεκδικήσει την προστιθέμενη αξία που έχει δημιουργήσει.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι δεν φαίνεται καμιά κυβέρνηση να παίρνει μέτρα, γίνονται απανωτές συζητήσεις και δεν φαίνεται να βρίσκεται άκρη στην κατάσταση, έτσι σε ένδειξη διαμαρτυρίας θα τηρήσουν αποχή.

Η Βουλή ψήφισε νόμο για βελτίωση του υπολογισμού της ενεργειακής απόδοσης

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα τροποποίηση στο νόμο περί ενεργειακής απόδοσης, ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα στον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας να εκδίδει διατάγματα με σκοπό τη δημοσιοποίηση και επικαιροποίηση μεθοδολογιών υπολογισμού της εξοικονομηθείσας ενέργειας ή/και ενδεικτικού καταλόγου επιλέξιμων μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης.

Η προτεινόμενη ρύθμιση κρίθηκε, ώστε τα υπόχρεα μέρη, δηλαδή οι διανομείς ηλεκτρικής ενέργειας και πετρελαϊκών προϊόντων οι οποίοι καθορίζονται με διάταγμα του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, να γνωρίζουν εκ των προτέρων την εξοικονόμηση ενέργειας που θα προκύπτει από την εφαρμογή των μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης για σκοπούς επίτευξης του στόχου εξοικονόμησης ενέργειας που τους ανατίθεται.

Παράλληλα η Ολομέλεια ενέκρινε σχετικούς  κανονισμούς για τη ρύθμιση της επιβολής στα υπόχρεα μέρη της υποχρέωσης για επίτευξη μέρους του σωρευτικού στόχου εξοικονόμησης ενέργειας στην τελική χρήση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννη ανέφερε ότι για πρώτη φορά με τις νομοθεσίες που ψηφίστηκαν υπάρχει δυνατότητα να επικροτήσουμε την εξοικονόμηση ενέργειας.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Οι YΠΕΞ Κύπρου-Σ.Αραβίας συζητούν περιφερειακή σταθερότητα και διμερή συνεργασία
Συμφωνία των «26» για την Ουκρανία, όχι από την Ουγγαρία-Ομοφωνία για την άμυνα στη Σύνοδο Κορυφής
Όλα τα σύνορα της ΕΕ στους νέους αμυντικούς σχεδιασμούς-«Στόχος των 27 η στρατηγική αυτονομία»
Στη δημοσιότητα έγγραφα-ντοκουμέντα για το «ξεμπάζωμα» στα Τέμπη-Ο ρόλος της Πυροσβεστικής
Κάνει ένα βήμα πίσω ο Τραμπ, παγώνει την επιβολή δασμών στο Μεξικό μέχρι τις 2 Απριλίου
«Καμία διαβούλευση για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία»-Το προσχέδιο της δήλωσης των 27
«Ήταν χημικό, άφησαν ανθρώπους να πεθάνουν αβοήθητοι»-Νέα συγκλονιστική μαρτυρία επιζούσας στα Τέμπη
Διαψεύδει τα περί απέλασης 240,000 Ουκρανών προσφύγων από τις ΗΠΑ ο Λευκός Οίκος-«Fake news»
Απαγγέλθηκαν άλλες δύο κατηγορίες στην Γερμανίδα σφετερίστρια-Αποφασίζει το Δικαστήριο για δίκη εντός δίκης
Έστησαν καρτέρι σε ντελιβερά, του επιτέθηκαν και τον λήστεψαν-Χειροπέδες σε δύο ανήλικους