Τους προσφέρουν... Black Friday για καύσιμα από τα κατεχόμενα στη μισή τιμή

Στην επιφάνεια βγήκαν για ακόμη μια φορά τα τρύπια μέτρα που επικρατούν στην Πράσινη Γραμμή, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται ως ανεξέλεγκτη, καθώς καθημερινώς φαίνεται να γίνεται διακίνηση προϊόντων και καυσίμων από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές. Μετά τη χθεσινή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου όπου τέθηκαν ενώπιον της όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν τον «Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής», υπήρξε κοινή παραδοχή για τους πρόχειρους ελέγχους που γίνονται στα οδοφράγματα και για τη μη αποτελεσματική λειτουργία των μέτρων της Πράσινης Γραμμής, όπως προνοούνται. 

Οι κλάδοι παραγωγής εξέφρασαν τα παράπονα τους, με τους Πρατηριούχους να είναι αυτοί που βράζουν περισσότερο, καθώς είναι οι άμεσα επηρεαζόμενοι. Μάλιστα, ιδιαίτερη εντύπωση, προκάλεσε η αναφορά του Προέδρου του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων, Χριστόδουλου Χριστοδούλου, ενώπιον της Επιτροπής, όπου βυτιοφόρα μεταβαίνουν στις ελεύθερες περιοχές και τροφοδοτούν με καύσιμα τους Ελληνοκύπριους, με τον κ. Χριστοδούλου να αναφέρεται σε συγκεκριμένο περιστατικό που σημειώθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν εντελώς τυχαία, εντοπίστηκε βυτιοφόρο να μεταφέρει 10.000 λίτρα καύσιμα. «Το βυτιοφόρο εντοπίστηκε γιατί είχαν βάλει στις Βάσεις ένα drone για να βρουν αυτούς που βάζουν δίκτυα για αμπελοπούλια και εντόπισαν το βυτιοφόρο οι Άγγλοι και ειδοποίησαν την Αστυνομία και τον συνέλαβαν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα τρύπια μέτρα στην πράσινη γραμμή και οι… πατέντες για ανεξέλεγκτο λαθρεμπόριο

Μάλιστα, το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι και το μοναδικό, καθώς καθημερινώς φθάνουν στα αυτιά του Συνδέσμου Πρατηριούχων, διάφορες καταγγελίες από πελάτες του που τους προσφέρουν καύσιμα από τα κατεχόμενα σε τιμή... χώμα. Μιλώντας στον REPORTER o Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ανέφερε ότι «κατά διαστήματα έρχονται πελάτες μας και μας αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι τους πλησιάζουν άγνωστοι και τους λένε ότι μπορούν να τους φέρουν 200 λίτρα πετρέλαιο από τα κατεχόμενα στη μισή τιμή. Αυτά τα έχουμε συνέχεια, χωρίς να γνωρίζουμε όμως περισσότερες λεπτομέρειες και συγκεκριμένα. Περνούν πάρα πολλά καύσιμα και μάλιστα εκτός από τις νόμιμες εισόδους και είναι 100% επιβεβαιωμένο αυτό. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο αυτό και το τελωνείο είναι ενήμερο. Φυσικά κάποιους συλλαμβάνουν και κάποιους όχι».

Τα συγκεκριμένα παραδείγματα που είναι και καθημερινά, έρχονται να επιβεβαιώσουν περίτρανα τα τρύπια μέτρα που υπάρχουν στην Πράσινη Γραμμή, χωρίς να ιδρώνει μέχρι στιγμής το αυτί των Αρχών. «Δεν είναι μόνο ο απλός κόσμος που πάει κατεχόμενα και γεμίζει τα οχήματα του, αλλά αυτό γίνεται και από επαγγελματίες που έχουν τρέιλερ και βάζουν 1.000 με 1.500  λίτρα που χωράνε τα ντιμπόζιτά τους, πάνε στα κατεχόμενα, έρχονται στις ελεύθερες περιοχές το αδειάζουν και ξαναεπιστρέφουν πίσω. Δεν τους ελέγχει κανείς δυστυχώς. Όσο δεν αντιδρούσαμε, το θεωρούσαν νόμιμο, αλλά τις τελευταίες ημέρες τους διέκοψαν αυτή τη μετάβαση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στέρεψαν από καύσιμα στα κατεχόμενα-Έρχονται στις ελεύθερες περιοχές για βενζίνη οι πολίτες

Δυστυχώς, οι ίδιοι οι Πρατηριουχοί δεν μπορούν να κάνουν κάτι για την αποτροπή του εν λόγω φαινομένου, όπως παραδέχθηκε ο κ. Χριστοδούλου. «Το τελωνείο μας είπε ότι πληροφορίες έχουμε να του τις μεταβιβάζουμε. Αλλά δεν έχουμε ονόματα και περισσότερες λεπτομέρειες, γιατί είναι δύσκολο να έχουμε στην κατοχή μας όλα τα στοιχεία. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με τον κόσμο που θα μεταβεί στα κατεχόμενα και θα πάει να προσκυνήσει και να δει το σπίτι του. Αλλά αυτοί που το κάνουν επιτακτικά δυο με τρεις φορές τη βδομάδα και μεταβαίνουν στα κατεχόμενα, πρέπει να ελέγχονται και να καταγγέλλονται». 

Πέραν των καυσίμων, το παράνομο εμπόριο επίσης φέρνει έντονες αντιδράσεις, καθώς μεγάλη μερίδα πολιτών που μεταβαίνει στα κατεχόμενα, αγοράζει προϊόντα σε χαμηλή τιμή με σκοπό να τα... μοσχοπουλήσει στη συνέχεια στις ελεύθερες περιοχές, με καθαρό κέρδος και είναι κάτι που προβληματίζει επίσης τους υπόλοιπους κλάδους. 

Την ίδια ώρα, που η Αστυνομία κάνει λόγο για δειγματοληπτικούς ελέγχους στα οδοφράγματα, εντούτοις όπως διαφαίνεται το πρόβλημα της παρανομίας με τα κατεχόμενα συνεχίζει να ταλανίζει το κράτος. Τα όσα ακούστηκαν στην Επιτροπή από τους κλάδους παραγωγής και τους άμεσα επηρεαζόμενους αποτελούν τροφή για σκέψη αλλά την ίδια ώρα δημιουργούν τεράστια ερωτήματα για τα κενά που υπάρχουν στους ελέγχους που ακόμη φαίνεται να είναι με… το ένα πόδι πάνω στο άλλο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: «Έλεγχοι» με… το ένα πόδι πάνω στο άλλο, τρύπια μέτρα σε οδοφράγματα

Δειτε Επισης

Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού