Άνοιξε ο... ποινικός φάκελος της Άγκυρας στις Βρυξέλλες και στο βάθος κυρώσεις
07:03 - 17 Νοεμβρίου 2021
Με χάρτες αεροφωτογραφίες και πλήρη περιγραφή του συνόλου των τετελεσμένων που πραγματοποιούνται στα κατεχόμενα από την ημέρα της εκλογής του Ερσίν Τατάρ, και τη φιέστα για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου τον Ιούλιο του 2020, περιλαμβάνει το απόρρητο έγγραφο που ετοίμασε η υπηρεσία πληροφορίων της Ε.Ε., η οποία έδρασε ανεξάρτητα από τις καταγγελίες και τα στοιχεία που κατά καιρούς η Κυπριακή Δημοκρατία παρέδωσε στις Βρυξέλλες σε σχέση με τις ενέργειες των Τούρκων.
Η εν λόγω έκθεση αποτελεί επί της ουσίας μια συνοπτική καταγραφή όλων των ενεργειών της Τουρκίας, που ξεκινά από τον πολιτικό έλεγχο του ψευδοκράτους και φτάνει μέχρι την ανάπτυξη αμυντικών έργων, ενώ καταλήγει στα όσα συμβαίνουν στο Βαρώσι. Το σημαντικότερο στοιχείο ωστόσο δεν είναι άλλο από την καταγραφή των μελλοντικών επιδιώξεων της Τουρκίας μέσω αυτών των ενεργειών. Κι αυτό διότι μέσω από την διερεύνηση των μακροπρόθεσμων στόχων, αναμένεται πως θα συνταχθεί και το έγγραφο επιλογών μέσα από το οποίο τα κράτη μέλη θα καταλήξουν στα μέτρα και τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στην Άγκυρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υποχείριο της μαφίας η πολιτική ελίτ του ψευδοκράτους-Τα γρανάζια του κυκλώματος
Στο βάθος κυρώσεις
Σε ότι αφορά το έγγραφο επιλογών, ο Νίκος Χριστοδουλίδης παρουσίασε στους ομολόγους του ένα ανεπίσημο έγγραφο που περιλαμβάνει κυρίως πολιτικά μέτρα, από τη στιγμή που οικονομικά μέτρα λήφθηκαν και στο παρελθόν χωρίς όμως να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, με το αυτί του Ταγίπ Ερντογάν να μην ιδρώνει. Η τελική μορφή του εγγράφου επιλογών, αναμένεται να είναι έτοιμη τον ερχόμενο μήνα, όταν και θα τεθεί ενώπιον του Συμβουλίου για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις από τους 27 ηγέτες. Το ιδανικό για τη Λευκωσία σενάριο, προϋποθέτει πως ανάμεσα στις πολιτικές κυρώσεις που θα αποφασίζουν οι 27 θα περιλαμβάνονται πρόνοιες για πάγωμα της τελωνειακής ένωσης που καίει την Τουρκία, το πάγωμα των κονδυλίων που λαμβάνει η Άγκυρα παρά το γεγονός ότι όλοι παραδέχονται πως έχει απομακρυνθεί αλλά και ένα ενδεχόμενο εμπάργκο όπλων από τις χώρες της Ε.Ε. που σε συνδυασμό με την αυστηρή στάση που διατηρεί απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν ο Τζο Μπάιντεν και η Κυβέρνηση του θα οδηγήσει στην απομόνωση.
Πρόκειται δηλαδή για κυρώσεις που αυτή τη φορά, εάν υιοθετηθούν θα προκαλέσουν σοβαρό πολιτικό και κατ΄ επέκταση οικονομικό κόστος στην ήδη χειμασμένη τουρκική οικονομία και που σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυρώσεις χάδι κατά στελεχών της ΤΡΑΟ και κάποιων εταιρειών, σε καμία περίπτωση δεν θα περάσουν απαρατήρητες από τον Ταγίπ Ερντογάν και την Κυβέρνηση του.
Ο φάκελος της υπόθεσης
Η υπόθεση της Τουρκίας πέραν από τα όσα έγιναν μέχρι σήμερα και για τα οποία εδώ και καιρό η Λευκωσία ενημερώνει, προειδοποιεί και καταγγέλλει στις Βρυξέλλες, αποτελείται από μια σειρά από γεγονότα που αποδεικνύουν πως η Άγκυρα βήμα βήμα υλοποιεί έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, ο οποίος εάν δεν εμποδισθεί έστω και τώρα, θα δημιουργήσει αμετάβλητες καταστάσεις που θα σημάνουν μεταξύ άλλων την μη λύση του Κυπριακού.
Η απόρρητη έκθεση των επτά σελίδων περιλαμβάνει μια σειρά από ντοκουμέντα που ενισχύουν τα όσα περιγράφονται σε αυτήν και καταπιάνεται με όλο το φάσμα των ενεργειών της Τουρκίας στα κατεχόμενα. Δηλαδή την στρατιωτική, οικονομική και πολιτική επιρροή που ασκείται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σφίγγει τον κλοιό ο Ταγίπ-Ο κωδικός G82 που θέλει να φιμώσει τους Τουρκοκύπριους
Αυτό που θα πρέπει να τονισθεί είναι πως η έκθεση δεν συντάχθηκε από τη Λευκωσία αλλά από τις υπηρεσίες της Κομισιόν οι οποίες προβαίνουν σε εκτιμήσεις ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα, η Τουρκία θα συνεχίσει να αγνοεί τις διεθνείς εκκλήσεις και τις παραινέσεις από τον διεθνή παράγοντα.
Σε ότι αφορά την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, στην έκθεση γίνεται αναφορά στο σταδιακό άνοιγμα και περιγράφονται οι περιοχές που μπορεί να επισκεφθεί το κοινό, ενώ εφίσταται η προσοχή των ηγετών πως εάν η Άγκυρα κρίνει πως πέτυχαν οι μέχρι σήμερα οι ενέργειες της, σταδιακά θα προχωρήσει και σε νέα ανοίγματα. Η έκθεση δηλαδή προειδοποιεί την Ε.Ε. πως εάν δεν ανακόψουν τον Ταγίπ Ερντογάν, θα ανοίξει η όρεξη του και αργά η γρήγορα η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου θα ανοίξει στην ολότητά της.
Σε αυτό το σημείο αξίζει επίσης να σημειωθεί πως στην έκθεση γίνεται και μια ερμηνεία σε σχέση με τις επιδιώξεις της Άγκυρας μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες για να προκαλέσει ρήξη, στις σχέσεις της Κύπρου με ξένα κράτη αλλά και ανάμεσα στους ίδιους τους Ελληνοκύπριους. Ειδικότερα γίνεται αναφορά στην λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων και τις διιστάμενες απόψεις και τις αντιπαραθέσεις στην Κύπρο που προκαλεί η πρόσκληση του ψευδοκράτους στους πρόσφυγες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκάλυψε την black list του Ερντογάν ο Λεβέντ-Οι 42 Τ/κ persona non grata στην Τουρκία
Σημειώνεται μάλιστα πως μέσω αυτής της ρήξης μακροπρόθεσμος στόχος της Τουρκίας, είναι η δημιουργία αστάθειας που θα οδηγήσει σταδιακά σε μια κόπωση που θα επιτρέψει στους Ελληνοκυπρίους να αποδεχθούν τη λύση του Κυπριακού με βάση τους δικούς της όρους. Μεταξύ Κύπρου και ΕΕ, η αποσταθεροποίηση γίνεται μέσα των διπλωματικών λεωφόρων και των σχέσεων εξάρτησης που έχει η Τουρκία με συγκεκριμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που αποδεδειγμένα μέχρι και σήμερα λειτουργούν ως Δούρειος Ίππος των τουρκικών επιδιώξεων εντός του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Σε ότι αφορά τα κατεχόμενα, η απόρρητη έκθεση επιβεβαιώνει όλα όσα εδώ και καιρό καταγγέλλει η τουρκική αντιπολίτευση για τη δημιουργία σχέσεων εξάρτησης και πλήρους ελέγχου της διαδικασίας λήψης αποφάσεων από τα κατεχόμενα. Σε όλους τους τομείς, της οικονομίας και της κοινωνίας, της παιδείας, της δικαιοσύνης.
Μάλιστα γίνεται αναφορά στην ισχυρή παρουσία των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας στο ψευδοκράτος ενώ γίνεται εκτενής αναφορά και στον εποικισμό και τη δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού των κατεχομένων. Όπως άλλωστε Τουρκοκύπριοι κατάγγελλαν στον REPORTER το προηγούμενο διάστημα, οι νέες φουρνιές εποίκων που φτάνουν στα κατεχόμενα από την Τουρκία, αλλοιώνουν ριζικά τα δημογραφικά δεδομένα, καθιστώντας τους πλειοψηφία. Με αυτόν τον τρόπο ελέγχονται και οι εκλογές σε πολιτικό επίπεδο, αλλά αλλοιώνεται και ο κοσμικός χαρακτήρας των Τουρκοκυπρίων, αφού παράλληλα με τουρκικά κονδύλια κτίζονται συνεχώς τζαμιά και χώροι λατρείας.
Μάλιστα στην έκθεση κατονομάζονται τόσο ο Τατάρ, ο οποίος λειτουργεί ως υποτελής του Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα αλλά και οι ευθύνες που έχουν προσωπικά για το ότι συμβαίνει στα κατεχόμενα οι Φουάτ Οκτάι και Μελβούτ Τσαβούσογλοου, οι οποίοι ουσιαστικά διοικούν μέσω της τουρκικής πρεσβείας και μιας ελεγχόμενης και διορισμένης πολιτικής ελίτ που αποτελείται από Τούρκος και Τουρκοκύπριους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκανε το σύμβολο της ειρήνης στους εορτασμούς του ψευδοκράτους και τον... συνέλαβε ο Τατάρ
Σε ότι αφορά τις ενέργειες των Τούρκων σε στρατιωτικό επίπεδο, στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά στις στρατιωτικές μεταβολές που παρατηρούνται με το άνοιγμα της Αμμοχώστου στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στις νέες εγκαταστάσεις που με σταθερά βήματα δημιουργούν τα κατοχικά στρατεύματα. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει εκτενής αναφορά στην αεροπορική βάση drones που εγκαταστάθηκε στο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου. Παράλληλα γίνεται αναφορά και στην στρατικοποίηση έκτασης στο Μπογάζι όπου σχεδιάζεται η κατασκευή μεγάλης ναυτικής βάσης, αλλά και πρωτοφανής μίσθωση 140 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στην Καρπασία στον τουρκικό στρατό.
Το ζήτημα των drones σε κυπριακό έδαφος, είναι εξαιρετικά σοβαρό και αλλάζει άρδην τους συσχετισμούς δυνάμεων. αν κανείς μελετήσει πως εξελίχθηκαν στρατιωτικές επιχειρήσεις του πρόσφατου παρελθόντος στις οποίες η Τουρκία τα χρησιμοποίησε ως αιχμή του δόρατος. Τα Bayraktar TB2 μαζί με τα drones Akinci ήταν η βασική αιτία που οι Αρμένιοι, υποχρεώθηκαν σε μια ταπεινωτική ήττα μετά από αγώνες δεκαετιών στα βουνά του Αρτσάχ από το Αζερμπαϊτζάν.
Τα ίδια drones άλλαξαν τον ρουν του πολέμου στη Λιβύη, όπου μετά από συνεχόμενες νίκες ο στρατός του Χαφτάρ υποχρεώθηκε να συνθηκολογήσει με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Τα συγκεκριμένα drones καθόρισαν τις νίκες της Τουρκίας στις δύο εισβολές, που η χώρα πραγματοποίησε κατά των Κούρδων στις αυτόνομες περιοχές τους και στη Συρία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στήνουν αυτοκρατορία drones με αιχμή του δόρατος τη βάση στο Λευκόνοικο
Η ερμηνεία για τους απώτερους στόχους των Τούρκων
Πολύ σημαντική είναι και η ερμηνεία που το εν λόγω έγγραφο δίνει, στο ερώτημα γιατί η Τουρκία παρουσιάζεται αδιάλλακτη στο Κυπριακό. Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό που επιδιώκεται από πλευράς Άγκυρας, είναι να κερδηθεί ο απαιτούμενος χρόνος, ώστε να εδραιώσει την παρουσία της σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής στα κατεχόμενα και ακολούθως να οδηγήσει το Κυπριακό προς την κατεύθυνση που η ίδια θέλει.
Παρόμοια είναι και η ερμηνεία σε σχέση με τις επιδιώξεις της Τουρκίας από τις ενέργειες της στο Βαρώσι, αφού σημειώνεται πως απώτερος στόχος είναι να οδηγήσει την κατάσταση σε ένα επίπεδο που θα κατατάσσει το Κυπριακό ως μη επιλύσημο αφού τα τετελεσμένα που θα έχουν δημιουργηθεί δεν θα αφήνουν περιθώριο για διαπραγματεύσεις ή για γεφύρωση των διαφορών που θα υπάρχουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- «Όποιος Ελληνοκύπριος με αποκαλεί μαριονέτα του Ερντογάν ξεχνά...»
- Το... φάντασμα του Κρανς Μοντάνα επανεμφανίστηκε και ψάχνει απαντήσεις
- Θέλει ανταλλαγή περιουσιών για τους Τουρκοκύπριους ο Τατάρ