Στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας αναφέρθηκε ο Κ. Χατζηγιάννης σε σεμινάριο του ΟΑΣΕ

Οι αρμόδιες αρχές στην Κύπρο «αναγνώρισαν την έκταση και τη σοβαρότητα του προβλήματος έμφυλης βίας σε γυναίκες και κορίτσια και προέβησαν σε σειρά ενεργειών για την αντιμετώπιση του φαινομένου» δήλωσε ο Βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννης σε Σεμινάριο του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) του ΟΑΣΕ με θέμα τη βία κατά των γυναικών στην πολιτική και τη δημόσια ζωή, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 16 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής ότι ο κ. Χατζηγιάννης «έκανε αναφορά στο νομοθετικό πλαίσιο για τη βία κατά των γυναικών, την ενδοοικογενειακή βία, καθώς και την ποινικοποίηση της παρενόχλησης και του σεξισμού».

Σημείωσε επίσης τη δημιουργία του «Σπιτιού της Γυναίκας», ενός πολυθεματικού κέντρου για γυναίκες και τα ανήλικα παιδιά τους που έχουν υποστεί βία, καθώς και τη λειτουργία εξιδεικευμένων μονάδων στην Αστυνομία Κύπρου που ασχολούνται αποκλειστικά με υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά των γυναικών.

Αναφερόμενος στις τρέχουσες προκλήσεις, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι η πανδημία COVID-19 «βαθαίνει όλο και περισσότερο τις έμφυλες ανισότητες για τις γυναίκες και τα κορίτσια και επιπλέον η συνεχιζόμενη βία στο Αφγανιστάν τις θέτει σε μία άκρως επικίνδυνη και ευάλωτη κατάσταση, παρά τη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας για αποτροπή της βίας».

Πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό να τεθεί οριστικό τέλος στη σιωπή των γυναικών σχετικά με τις πολλαπλές μορφές βίας που βιώνουν και πρόσθεσε ότι για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να δημιουργηθούν υγιέστερες προϋποθέσεις και πιο άρτιες δομές σε κάθε κράτος».

Στην παρέμβασή του ο κ. Χατζηγιάννης, είπε ότι «η έκταση και οι μορφές της βίας κατά των γυναικών στην πολιτική και δημόσια ζωή, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές ενώ η βία κατά των γυναικών πολιτικών στοχεύει να αποθαρρύνει τη συμμετοχή τους στα πολιτικά δρώμενα». 

Καταλήγοντας σημείωσε ότι «οι γυναίκες δημοσιογράφοι και ακτιβίστριες, αντιμετωπίζουν πολλές φορές τις ίδιες προκλήσεις, με αυξανόμενο αριθμό απειλών, επιθέσεων, ακόμη και δολοφονιών και τόνισε ότι οι φωνές ανεξάρτητων και έγκριτων δημοσιογράφων συνεχίζουν να φιμώνονται σε όλο τον κόσμο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι YΠΕΞ Κύπρου-Σ.Αραβίας συζητούν περιφερειακή σταθερότητα και διμερή συνεργασία
Συμφωνία των «26» για την Ουκρανία, όχι από την Ουγγαρία-Ομοφωνία για την άμυνα στη Σύνοδο Κορυφής
Όλα τα σύνορα της ΕΕ στους νέους αμυντικούς σχεδιασμούς-«Στόχος των 27 η στρατηγική αυτονομία»
«Καμία διαβούλευση για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία»-Το προσχέδιο της δήλωσης των 27
O Γιώργος Παπαναστασίου ανέλυσε τους ενεργειακούς σχεδιασμούς σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες
Όλα τα κόμματα εξαιρουμένου του ΕΛΑΜ συνοδεύουν τον ΠτΔ στη Γενεύη για την άτυπη διάσκεψη
Πυρά ΑΚΕΛ Ορμήδειας σε Αποστόλου για τη Δεκέλεια-«Είμαι καρκινοπαθής, μαθήματα όχι σε μένα», απαντά ο βουλευτής
Πώς απαντά το ΥΠΕΣ για αμοιβές κοινοταρχών-Εκτίμηση για βελτίωση των ρόλων των Αντιδημάρχων μέσω Νομοσχεδίου
Ξεκάθαρη διαφωνία Προέδρου στην εμπλοκή της Τουρκίας στα θέματα ασφάλειας της ΕΕ
Πάγωσε τις πληρωμές στη Nexans ο ΑΔΜΗΕ-Συζήτηση επί τάπητος στη συνάντηση Μητσοτάκη και Χριστοδουλίδη