Η επίθεση φιλίας ΔΗΣΥ σε ΔΗΚΟ και το βήμα πίσω από Νικόλα για προϋπολογισμό
11:33 - 16 Νοεμβρίου 2021
Την πρόταση που κατέθεσε ενώπιον της σύσκεψης αρχηγών για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, έδωσε στη δημοσιότητα το Δημοκρατικό Κόμμα, με τον Δημοκρατικό Συναγερμό λίγο αργότερα, σε δική του ανακοίνωση να χαρακτηρίζει την πρόταση του Νικόλα Παπαδόπουλου ως λογική και τεκμηριωμένη. Την ίδια ώρα μετά από συνάντηση με τον Γενικό Ελεγκτή, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, υπέδειξε πως με την παράδοση των φακέλων για τις πολιτογραφήσεις, πλέον ανοίγει ο δρόμος έτσι ώστε το κόμμα του να υπερψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2021.
Ειδικότερα το Δημοκρατικό Κόμμα, επεσήμανε κατά τη Σύσκεψη Αρχηγών πως, το υφιστάμενο σύστημα χρηματοδότησης των κοινοβουλευτικών κομμάτων όπου η χορηγία δίδεται ολόκληρη στην αρχή του χρόνου, είναι το πιο σωστό και το πιο πρακτικό και πως οτιδήποτε άλλο είναι πιο περίπλοκο και νομικά ανεφάρμοστο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαφωνεί με την πρόταση του ΔΗΚΟ για τις χορηγίες κομμάτων η ΔΗΠΑ-«Τα ίδια μασημένα λόγια»
«Τα άρθρα 4(3)(β) και 4(4)(α) του Περί Πολιτικών Κομμάτων Νόμου είναι ξεκάθαρο: 4(3)(β): η τακτική χρηματοδότηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά των τελευταίων εκλογών. 4(4)(α): η έκτακτη χορηγία δίνεται 3 μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές».
Επομένως, σημειώνει το ΔΗΚΟ, η εισήγηση να γίνει επαναϋπολογισμός της χορηγίας, μετά τις εκλογές είναι παράνομη και ανεφάρμοστη. Παρομοίως, προσθέτει, η εισήγηση να δίνεται η χορηγία με δυο δόσεις δεν λύνει το «πρόβλημα» αφού δεν μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε επαναϋπολογισμός της χορηγίας στη βάση των νέων ποσοστών των κομμάτων. Την ίδια ώρα σημειώνει πως καμία η χορηγία δεν δίνεται στα κόμματα τους πρώτους 6 μήνες της κοινοβουλευτικής πενταετίας.
«Η πρώτη φορά που δίνεται χορηγία στα κόμματα είναι 6 μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές και αυτό σημαίνει πως κανένα κόμμα δεν κερδίζει ή χάνει, στα 5 χρόνια, λόγω της αλλαγής των ποσοστών του στις επόμενες εκλογές. Επομένως τα χρήματα που δίνονται τους 6 μήνες, μετά τις βουλευτικές εκλογές, είναι τα χρήματα που δεν είχαν δοθεί κατά τους 6 μήνες που ακολούθησαν στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Κανένα κόμμα δεν παίρνει περισσότερα χρήματα απ’ ότι δικαιούται στην πενταετία», αναφέρει το ΔΗΚΟ.
«Όμως, προκύπτουν τέσσερα πραγματικά προβλήματα με την χορηγία των κομμάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν:
-Η τακτική χρηματοδότηση και η έκτακτη χορηγία που δίνεται για τις βουλευτικές εκλογές πρέπει να συμπτυχθούν και να γίνουν μια χορηγία καθώς κάθε χρόνο τα κόμματα έχουν εκλογές.
-Από τη στιγμή που ο προϋπολογισμός της βουλής έγινε ανεξάρτητος η Βουλή πρέπει να επιχορηγεί μόνο κοινοβουλευτικά κόμματα. Τα μη-κοινοβουλευτικά κόμματα που δικαιούνται χορηγία πρέπει να επιχορηγούνται από την κυβέρνηση από ξεχωριστό κονδύλι, στη βάση κριτηρίων που θα αποφασιστούν. Τονίζεται πως τα μη-κοινοβουλευτικά κόμματα δεν δικαιούνται χορηγία από το σχετικό κονδύλι της Βουλής, επειδή με βάση το άρθρο 4 του Νόμου η χορηγία υπολογίζεται στη βάση των ποσοστών των τελευταίων εκλογών.
-Η Βουλή έχει αυξήσει το εκλογικό μέτρο ένταξης στη βουλή (3.6%), αλλά έχει αφήσει το όριο χρηματοδότησης προς μη κοινοβουλευτικά κόμματα το ίδιο (3%). Επομένως για πρώτη φορά έχουμε περίπτωση κομμάτων που δεν έχουν πετύχει είσοδο στη βουλή αλλά δικαιούνται χρηματοδότηση (π.χ. το Κίνημα των Κυνηγών). Επομένως το όριο χρηματοδότησης μη-κοινοβουλευτικών κομμάτων πρέπει να αλλάξει και να γίνει 3.6% για να συνάδει με το εκλογικό μέτρο.
-Τα νέα κόμματα που μπαίνουν στη βουλή μένουν χωρίς χρηματοδότηση για 6 μήνες. Αυτό το πρόβλημα μπορεί να ρυθμιστεί με ειδική πρόνοια στο νόμο έτσι ώστε τα νέα κόμματα να μπαίνουν στη βουλή να μπορούν να πάρουν χρηματοδότηση τους πρώτους έξη μήνες μετά τις εκλογές (εάν το επιθυμούν) με ειδικό συμπληρωματικό προϋπολογισμό, αλλά θα πρέπει να επιστρέψουν αυτά τα χρήματα, μόλις πάρουν την τακτική τους χορηγία στην αρχή του επόμενου έτους.
Με τις πιο πάνω ρυθμίσεις λύνονται όλα τα προβλήματα που προκύπτουν» καταλήγει το ΔΗΚΟ
ΔΗΣΥ: Λογική και τεκμηριωμένη πρόταση
«Η θέση του ΔΗΚΟ για τη χρηματοδότηση των κομμάτων είναι τεκμηριωμένη και έχει λογική προσέγγιση. Πρέπει ως Βουλή των Αντιπροσώπων να εξετάσουμε τα θέματα που εγείρονται και να δρομολογήσουμε τη σωστή λύση», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ενώ προσθέτει πως, «παράλληλα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα βρεθεί ένας ασφαλής τρόπος ώστε τα πολιτικά κόμματα που μένουν εκτός Βουλής, να επιστρέφουν τα χρήματα».
Ψηφίζει τον προϋπολογισμό το ΔΗΚΟ
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, συναντήθηκε σήμερα με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Μετά τη συνάντηση σε δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στο ζήτημα των φακέλων των πολιτογραφήσεων, σημειώονταις πως, «εμείς σημειώνουμε ότι από τη στιγμή που έχει δοθεί η πρόσβαση στην Ελεγκτική Υπηρεσία, στους φακέλους των πολιτογραφήσεων, έχει αρθεί για το Δημοκρατικό Κόμμα, ένα σημαντικό εμπόδιο για την υπερψήφιση του προϋπολογισμού.»
«Η εικόνα της Κύπρου», δήλωσε αρχικά ο Νικόλας Παπαδόπουλος, «σε ότι αφορά τη διαπλοκή και τη διαφθορά είναι θλιβερή. Βρισκόμαστε στον πάτο κάθε αξιολόγησης, βρισκόμαστε στο επίκεντρο κάθε συζήτησης για τη φοροδιαφυγή, τη διακίνηση κεφαλαίων και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με επιστέγασμα το τελευταίο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
«Ο θεσμός του Γενικού Ελεγκτή μπορεί να βοηθήσει για να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία και το κύρος της χώρας μας, αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει η κυβέρνηση να πάψει να υπονομεύει αυτό το θεσμό με κάθε ευκαιρία και να συνεργαστεί μαζί του, έτσι ώστε να λειτουργήσουν σωστά οι θεσμικές δομές της εποπτείας και του ελέγχου», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ.
«Με ικανοποίηση σημειώνουμε πως έχουν δοθεί στην Ελεγκτική Υπηρεσία, οι φάκελοι των πολιτογραφήσεων και έχει ξεκινήσει η σχετική έρευνα έστω και με καθυστέρηση. Όμως παράλληλα σημειώνουμε με ανησυχία ότι δεν έχουν προχωρήσει οι όποιες ποινικές έρευνες που έχουν αναδειχθεί μέσα από τα πορίσματα Νικολάτου και Αρέστη για τον Συνεργατισμό, τη συμφωνία της Αλταμίρα και για τις περιπτώσεις των πολιτογραφήσεων που ενδεχομένως να προκύπτουν ποινικές υποθέσεις. Και επί τούτου θεωρούμε πως η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής θα πρέπει να ζητήσει σχετική ενημέρωση από τη Νομική Υπηρεσία», κατέληξε.