Οξύνεται η ένταση Πολωνίας και Λευκορωσίας στα σύνορα-Κανόνια νερού κατά μεταναστών

Ένταση σημειώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας όπου χιλιάδες μετανάστες έχουν δημιουργήσει καταυλισμό και παραμένουν εκεί εν μέσω όλο και εντεινόμενου πλήθους. 

Με τους μετανάστες να είναι εγκλωβισμένοι και σε συνθήκες παγετού, «υπάρχουν πολύ λίγα σημάδια σε αυτό το σημείο ότι οποιαδήποτε πλευρά υποχωρεί» μεταδίδει από το σημείο ο ανταποκριτής του CNNi Matthew Chance.

Το μεσημέρι της Τρίτης τα πλήθη ψεκάστηκαν από κανόνια νερού μετά την κλιμάκωση της έντασης με τις πολωνικές δυνάμεις. «Υπήρχε κάτι τραχύ στο νερό» που έκανε τα μάτια των ανθρώπων να τσούζουν και άλλους να βήχουν, ανέφερε ο Chance ο οποίος βρίσκεται μέσα στο απεγνωσμένο πλήθος.

H Λευκορωσία ανακοίνωσε ότι ξεκινά «έρευνα» για το συμβάν.

Την ίδια στιγμή οι θερμοκρασίες πέφτουν «πολύ κάτω από το μηδέν τη νύχτα» και μπορεί να πέσουν επικίνδυνα χαμηλά στη Λευκορωσία στα βάθη του χειμώνα.

Οι άνθρωποι στερούνται επαρκούς στέγης — οι περισσότεροι έχουν πρόσβαση μόνο σε μια σκηνή ή έναν υπνόσακο και λίγα ρούχα, καθώς η κρίση παρατείνεται.

«Όλοι είναι βρεγμένοι, όλοι πεινάνε», είπε ο Chance, συνοψίζοντας το συναίσθημα μεταξύ πολλών από τους μετανάστες που συγκεντρώθηκαν στο σημείο.

Τηλεφωνική επικοινωνία με Μέρκελ προανήγγειλε ο Λουκασένκο

Ο λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε σήμερα ότι θα έχει μια δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ εν μέσω των προσπαθειών για τον τερματισμό της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα της Λευκορωσίας με την ΕΕ, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Όπως είπε ο Λουκασένκο, μετά την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες, Δευτέρα, η Μέρκελ συζήτησε με άλλες χώρες της ΕΕ μια πρόταση του Μινσκ για την επίλυση της κρίσης, μετέδωσε το πρακτορείο.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Καγκελαρίας, η Μέρκελ και ο Λουκασένκο μίλησαν για την «δύσκολη κατάσταση» στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης - «κυρίως για την ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εκεί». «Συμφώνησαν να συνεχίσουν την ανταλλαγή για αυτά τα θέματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι χθεσινές συνομιλίες ήταν η πρώτη επαφή μεταξύ του Λευκορώσου προέδρου και ενός ηγέτη κράτους της Δύσης μετά τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία τον Αύγουστο του 2020, στις οποίες ο Λουκασένκο κήρυξε νίκη, παρά τις καταγγελίες για νοθεία, πυροδοτώντας τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην ιστορία της χώρας.

Πηγή: cnn.gr

Δειτε Επισης

Τουλάχιστον τρεις νεκροί από τους πυροβολισμούς σε κομμωτήριο της Σουηδίας
ΒΙΝΤΕΟ: Άγριος καυγάς και ξυλοδαρμοί σε κρουαζιερόπλοιο στο Τέξας-Αποκλείστηκαν διά βίου επιβάτες από ταξίδια
Ξεκάθαρη η Φον Ντερ Λάιεν για την άμυνα της Ε.Ε.-«Η απειλή της Ρωσίας δε θα εκλείψει»
Πυροβολισμοί σε κομμωτήριο στη Σουηδία-Αναφορές για αρκετούς τραυματίες
Ζήτησε να μην γίνουν εδαφικά δώρα στον Πούτιν ο Ζελένσκι-«Όλοι θέλουμε αυτός ο πόλεμος να τελειώσει»
Πέντε οι νεκροί του μπλακάουτ στην Ισπανία-Ανάμεσά τους γονείς και γιος
Αποσύρθηκε από το κονκλάβιο καρδινάλιος που είχε καταδικαστεί για οικονομικά εγκλήματα
Δείχνουν τα φωτοβολταϊκά ως αιτία για το πρωτοφανές μπλακ άουτ οι Ισπανοί-Έρευνα για τα κρίσιμα 5 δευτερόλεπτα
Βλέπει εκλογή Ιμάμογλου εάν παραμείνει στη φυλακή ο Οζέλ
Δικαστήριο της Ε.Ε απαγορεύει τα διαβατήρια σε πλούσιους αλλοδαπούς-«Εμπορευματοποίηση της ιδιότητας του πολίτη»