Ζητήματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών συζήτησαν αξιωματούχοι Κύπρου και Ελλάδας

Εμπειρίες σε ζητήματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών αντάλλαξαν κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στη Λευκωσία, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ανδρέας Α. Γρηγορίου και ο Έλληνας Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, υπεύθυνος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Υπουργείο Γεωργίας στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Κωνσταντίνου και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.), Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Η συζήτηση συνεχίστηκε στο πλαίσιο γεύματος εργασίας, στο οποίο συμμετείχε και ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, οι αξιωματούχοι εξ Ελλάδος «αναφέρθηκαν στις προοπτικές του γεωργοασφαλιστικού συστήματος των χωρών της Μεσογείου, υπό το βάρος των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και των εκτεταμένων ζημιών στις καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου και ιδιαιτέρως των εμπειριών της Ελλάδας μετά τα τελευταία καιρικά φαινόμενα πλημμυρών, παγετού και πυρκαγιών».

Αναφερόμενοι στην πυρκαγιά που έπληξε τις ορεινές περιοχές των Επαρχιών Λάρνακας και Λεμεσού στις 3 Ιουλίου 2021, οι δύο Γενικοί Διευθυντές, ενημέρωσαν τους Ελλαδίτες αξιωματούχους «για τις ενέργειες στις οποίες προέβη η Κυβέρνηση προς άμεση αποκατάσταση των ζημιών στις πυρόπληκτες περιοχές».

Σημείωσαν «ότι παράγοντας κρίσιμης σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, αποτελεί ο συντονισμός και η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών».

Επίσης, κατά τη συνάντηση, οι δύο Γενικοί Διευθυντές, επεσήμαναν ότι  «η συνεργασία μεταξύ πολλών και διαφορετικών κρατικών υπηρεσιών κρίνεται επιβεβλημένη, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της προοδευτικής και δραματικής αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών και δεδομένων, καθώς και της συχνότητας και σφοδρότητας εκδήλωσης των ακραίων καιρικών φαινομένων».

Ο κ. Γρηγορίου, «έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα έργα που δρομολογήθηκαν στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές, ώστε να προληφθούν έγκαιρα πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα, φαινόμενα διάβρωσης και κατολισθήσεων» σημειώνοντας «την πολύτιμη συνδρομή της επιστημονικής ομάδας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προς αυτή την κατεύθυνση».

Αναφέρθηκε, παράλληλα, «στα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για αποζημίωση των κατοίκων που διέμεναν και δραστηριοποιούνταν στις πληγείσες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και των γεωργών».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, «παρουσίασε αναλυτικά το θεσμικό πλαίσιο και τη φιλοσοφία του νέου συστήματος Διαχείρισης Κινδύνων στον τομέα της γεωργίας, που εφαρμόστηκε στην Κύπρο από το 2019 με στόχο την αντιστάθμιση της απώλειας εισοδήματος των παραγωγών».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δεν ανάλαβε την ευθύνη για τους βανδαλισμούς στα γραφεία ΔΗΣΥ η Antifa-«Αναδημοσίευσε διαδικτυακό υλικό»
Ψηφίστηκε το επίμαχο νομοσχέδιο για δημόσιες συγκεντρώσεις, τι προνοεί-«Ντροπή, μας απειλούν να έρθουν σπίτια μας»
Επισκέφθηκε τον ΠτΔ ο 21χρονος Νεκτάριος-«Να διασφαλίσουμε στα παιδιά μας αυτό που δικαιούνται, ίσες ευκαιρίες για όλους»
Άλμα για πολλαπλές συντάξεις-«Βήμα μπροστά οι νόμοι, με μεροληπτικούς πειρασμούς από τη Βουλή»
Πέρασαν από τη Βουλή τα νομοσχέδια για τους προϋπολογισμούς ΕΟΑ
Χαιρετίζει τις νέες ρυθμίσεις για παραχώρηση τ/κ περιουσιών ο ΥΠΕΣ-«Στόχος να τερματιστεί η αδιαφάνεια και η κατάχρηση»
Αιχμές Γεάδη για Κύπριους ευρωβουλευτές-«Επιχειρούν να υποσκάψουν τις ενέργειες μου για ανάδειξη του Κυπριακού»
Να μην εγκαταλείψουν το ψευδοκράτος κάλεσε τα μέλη του ΟΤΚ ο Ατάογλου
Μαυρίδης για την πρόταση μομφής κατά της Ούρσουλα: Υπάρχει θεσμική σύγκρουση στην ΕΕ
Επανέλαβε τη σταθερή στήριξη της Κύπρου στην Ουκρανία ο Πρόεδρος