Τρυφωνίδης: Μείωση συντελεστή ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια και περεταίρω στοχευμένες μειώσεις
18:43 - 16 Νοεμβρίου 2021

Ακόμα μεγαλύτερη στήριξη για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με επιπλέον μείωση του συντελεστή ΦΠΑ κατά 5% πρότεινε κατά στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, Αλέκος Τρυφωνίδης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Πρότασης Νόμου για καθορισμό μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ ύψους 9% στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε δηλώσεις του ο κ. Τρυφωνίδης, σημείωσε πως, «η Πρόταση Νόμου κινείται προς την ορθή κατεύθυνση και κρίνεται αναγκαία για την αντιμετώπιση της τελευταίας απότομης αύξησης των τιμών και ειδικά στο αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και αποτελεί διακηρυγμένη θέση μας εδώ και δύο μήνες, πρόταση την οποία καταθέσαμε και δημόσια αλλά και κατά την συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή για τον Κρατικό Προϋπολογισμό».
Όμως, εξήγησε, «λαμβάνοντας υπ’ όψη τις σημερινές συνθήκες, πιστεύουμε ότι η μείωση αυτή θα πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερη και να καθοριστεί στο μειωμένο συντελεστή του 5% για χρονική περίοδο 6 μηνών (3 διμηνίες). Ο λόγος που προτείνουμε ακόμα μεγαλύτερη στήριξη, είναι ότι οι επιπτώσεις της αύξησης των τιμών είναι πολύ σοβαρές τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά. Το κυρίαρχο κόστος λειτουργίας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων είναι το κόστος ενέργειας με αποτέλεσμα το διαθέσιμο εισόδημα να περιορίζεται όλο και περισσότερο», πρόσθεσε.
Σε αυτό, συνέχισε ο κ. Τρυφωνίδης, «θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις απώλειες εισοδημάτων που εξακολουθούν να επηρεάζουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά λόγω της συνέχισης των επιπτώσεων από την πανδημία της νόσου COVID-19. Επιπρόσθετα, και πιο στοχευμένα, προτείνουμε την κατάργηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης. Επί πλέον προτείνουμε τη μείωση του ΦΠΑ στο 9% στο γεωργικό πετρέλαιο, πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και τέλος τη μείωση του ΦΠΑ στο 5% για υπηρεσίες εστιατορίων και άλλες υπηρεσίες επισιτισμού».
«Οι πιο πάνω προτάσεις μας θα αποτελέσουν θέμα συζήτησης σε επικείμενη συνάντηση μας με τον Υπουργό Οικονομικών», κατέληξε ο βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων.
