Στη σκιά έξαρσης και… έντασης ενημερώνει Υπουργικό και βλέπει ΣΕΕ ο υπ. Υγείας
07:03 - 15 Νοεμβρίου 2021
Στη σκιά της έξαρσης καθώς και των δημόσιων πυρών κάποιων επιστημόνων κατά των πολιτικών αποφάσεων για την πανδημία, συνέρχεται το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα ενημερωθεί από τον υπουργό Υγείας για την επιδημιολογική εικόνα καθώς και για την πρόταση που έχει ενώπιόν του από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Η απόφαση που λήφθηκε κατά πλειοψηφία, προτείνει επέκταση της χορήγησης τρίτης δόσης με mRNA εμβόλια και δεύτερης με J&J, σε άτομα άνω των 18 ετών, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν παρέλθει έξι μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος. Μια εισήγηση που προκάλεσε νέους τριγμούς, αφού δεν ζητήθηκε η θέση των επιστημόνων της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ), όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος.
Ο επικεφαλής της ΣΕΕ, Κωνσταντίνος Τσιούτης με δημόσιες τοποθετήσεις του έχει ζητήσει επανακαθορισμό των μέτρων σε ισχύ και τεστ σε εμβολιασμένους, με τον Σύμβουλο του Υπουργείου Υγείας για τους εμβολιασμούς, Χρήστο Πέτρου να κρούει καμπανάκι κινδύνου για τη στασιμότητα των εμβολιασμών και να διαμηνύει πως πρέπει να γίνουν άμεσες ενέργειες προκειμένου να αυξηθεί η κάλυψη με πρώτες και δεύτερες δόσεις.
Ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ο οποίος απέφυγε να τοποθετηθεί δημόσια, για να μην ρίξει λάδι στη φωτιά όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, θα επιχειρήσει στις δύο το απόγευμα να βρει δίοδο επικοινωνίας με όλα τα μέλη της ΣΕΕ, σε σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας. Η πρόθεση είναι από τη μία να εκτονωθεί η ένταση και από την άλλη να τεθούν επί τάπητος τα στοιχεία από τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι εισηγήσεις επιστημόνων, που στόχο έχουν, όπως λένε, την αντιμετώπιση ενός εν νέου πανδημικού κύματος, χωρίς να χρειαστεί να κλείσει ξανά η οικονομία.
Υπενθυμίζεται ότι η ισχύς των υφιστάμενων μέτρων λήγει στις 2 Δεκεμβρίου και η Κυβέρνηση, εκτός κι αν σημειωθεί απότομη επιδείνωση, δεν επιθυμεί να τα αλλάξει ούτε, σε αυτό το στάδιο, να επιβάλει υποχρεωτικά τεστ σε εμβολιασμένους, θεωρώντας ότι θα είναι αποτρεπτικός παράγοντας για νέους εμβολιασμούς.
Γεγονός αποτελεί πάντως ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα, έχουν επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα κάτι που άρχισε να έχει επιπτώσεις και στις νοσηλείες με covid, που αυξήθηκαν σε μία περίοδο όπου ασφυκτιούν από ασθενείς non covid, τα δημόσια νοσηλευτήρια. Η κατάσταση στα νοσοκομεία και ειδικά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που αυτή την περίοδο νοσηλεύουν κατά μέσο όρο και 30 ασθενείς ημερησίως που δεν έχουν κορωνοϊό, θα αποτελέσει και το βαρόμετρο για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων. Το δεδομένο είναι πως τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες με παλαιότερα, λόγω και της έξαρσης των εποχικών λοιμώξεων, κάτι που φρόντισε μέσω ανακοινώσεων, να γνωστοποιήσει ο ΟΚΥπΥ, αναφέροντας πως σε κάποιους θαλάμους νοσοκομείων η πληρότητα αγγίζει το 100%.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο… μετέωρος στόχος ανοσίας και τα παραδείγματα χωρών με παρόμοιους εμβολιασμούς
Τα παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών κρατών, που βρίσκονται στη δίνη πολύ επιθετικών κυμάτων, καταδεικνύουν πως η χώρα μας ενδέχεται τις επόμενες εβδομάδες να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα. Το θετικό είναι ότι η έξαρση, κάτι που αποδίδεται στον καλό καιρό, ακολουθεί σχετικά σταθερό ρυθμό και προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έδειξε τις ίδιες επιθετικές «διαθέσεις», με το κύμα του καλοκαιριού.
Ωστόσο, ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια ότι αυτός ο ρυθμός θα συνεχιστεί, με κάποια διεθνή μαθηματικά μοντέλα να προβλέπουν μάλιστα, πως η χώρα πιθανόν να βιώσει την κορύφωση του πέμπτου πανδημικού κύματος, ενδεχομένως και μέσα στα Χριστούγεννα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Σήμα κινδύνου από τα στοιχεία, σημαντική επιβάρυνση σε δύο επαρχίες-Αυξήθηκε το R
- Στοιχεία δείχνουν επιβάρυνση σε συγκεκριμένες ομάδες-Επί τάπητος οι εισηγήσεις
- Έτοιμη να λάβει τα πρώτα φάρμακα κατά του κορωνοϊού η Κύπρος-Ποια η χρήση τους