«Όπως και τότε, έτσι και τώρα οι τουρκικές μεθοδεύσεις θα αποτύχουν»
15:36 - 15 Νοεμβρίου 2021
Το μήνυμα ότι όπως και τότε, έτσι και σήμερα οι ίδιες απαράδεκτες μεθοδεύσεις των Τούρκων θα αποτύχουν, στέλνει με αφορμή τη συμπλήρωση 38 ετών από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε ανακοίνωση της προεδρίας σημειώνεται πως η ανακήρυξη του ψευδοκράτους, αποτελεί μια απαράδεκτη ενέργεια που καταδικάστηκε από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας με σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών χαρακτηρίζοντας τη νομικά άκυρη και ζητώντας την αναστροφή της.
«Είναι εξόφθαλμο», αναφέρεται στην ανακοίνωση πως, «η τότε προσπάθεια αποσκοπούσε στην επίτευξη του διαχρονικού στόχου της Τουρκίας για λύση στη βάση των δύο κρατών. Οι ίδιες απαράδεκτες μεθοδεύσεις και αξιώσεις αποτελούν και θέσεις που εκφράστηκαν από τον νυν Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Τατάρ και την Τουρκία ενώπιον του ΓΓ τον περασμένο Απρίλιο. Όπως απέτυχαν τότε, θα αποτύχουν και τώρα», υπογραμμίζεται.
«Από δικής μας πλευράς επαναλαμβάνουμε την πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα μας να συνεχίσουμε τις προσπάθειες επίτευξης μιας λύσης που θα είναι σύμφωνη με τα όσα προβλέπονται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η. Ε. και θα βασίζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες που είναι η μόνη αποδεκτή λύση που θα δημιουργεί συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των Κυπρίων πολιτών, μακριά από αναχρονιστικές εγγυήσεις ή εξαρτήσεις από τρίτους», καταλήγει η Προεδρία της Δημοκρατίας.
Επιμένει να προκαλεί ο Τατάρ
Εξάλλου, σε ομιλία του κατά την σημερινή στρατιωτική παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία ο κ. Τατάρ είπε ότι το άνοιγμα της κλειστής περιοχής Βαρωσίου το 2020 αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά «σημεία καμπής» στο Κυπριακό. Η απόφαση για άνοιγμα του Βαρωσίου έδωσε στο Κυπριακό μια άλλη διάσταση, είπε ο Ερσίν Τατάρ, ισχυριζόμενος παράλληλα ότι το Βαρώσι είναι έδαφος του ψευδοκράτος και μέρος της κυριαρχίας της «τδβκ».
Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην τουρκική εισβολή του 1974, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη, προέβη στην προστασία των Τουρκοκυπρίων. Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε στις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά όπου η ε/κ πλευρά ζητούσε επίμονα μια λύση χωρίς στρατό και χωρίς εγγυήσεις λέγοντας ότι η «ε/κ πλευρά συνεχίζει την ασυμβίβαστη στάση της και για τον λόγο αυτό οι όποιες προσπάθειες παραμένουν άκαρπες».
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για μισό αιώνα πάνω σε μια βάση για ομόσπονδη λύση «ένα μοντέλο λύσης που έχει εξασθενήσει» είπε ο κ. Τατάρ, προσθέτοντας ότι «δεν θα μπούμε σε ένα κύκλο διαπραγματεύσεων που δεν αποδέχεται την ίση κυριαρχία και την ίση διεθνή αναγνώριση μας». Επανέλαβε ακόμα ότι δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό μπορεί μόνο να βρεθεί με την αποδοχή «δύο κρατών με ίση κυριαρχία και ίση διεθνή αναγνώριση».
Είπε στη συνέχεια ότι τόσο η ΕΕ όσο και τα ΗΕ πρέπει να είναι αμερόληπτα μέρη και πρόσθεσε ότι η τ/κ πλευρά δεν θα σταματήσει να επιμένει στην ίση κυριαρχία. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πανδημία λέγοντας ότι έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα και ελλείψεις στον τομέα της υγείας, προσθέτοντας ότι με τη βοήθεια της Τουρκίας λειτούργησε «νοσοκομείο αναφοράς», ενώ σύντομα θα λειτουργήσει και ένα νέο νοσοκομείο 500 κλινών.
Σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το ενεργειακό ζήτημα είπε ότι οι Τ/κ θα υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους σε ό,τι αφορά στους υδρογονάνθρακες, επαναλαμβάνοντας την πρόταση για κοινή διαχείριση των φυσικών πόρων με την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν θα γίνει αποδεκτή οποιανδήποτε προσπάθεια για να αφεθεί η τ/κ πλευρά και η Τουρκία εκτός των ενεργειακών, είπε.
Καταλήγοντας στην ομιλία του, αναφέρθηκε "στους αγώνες" του Φαζίλ Κιουτσιούκ και Ραούφ Ντενκτάς ευχαριστώντας την Τουρκία και τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν για τη στήριξη.
Οκτάι: Αδιαπραγμάτευτη η λύση δύο κρατών
Στην ομιλία του ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ο οποίος εκπροσωπεί την τουρκική κυβέρνηση και τον Τούρκο Πρόεδρο αναφέρθηκε στα «εμπάργκο» κατά του ψευδοκράτους λέγοντας ότι η άρση αυτών θα επηρεάσει θετικά την ευημερία στο νησί και θα θέσει τις βάσεις για συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.
Ανάφερε ακόμα ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος πάντα μοιράζονται τις ίδιες απόψεις και ισχυρίστηκε ότι η ε/κ πλευρά με τη στάση της «χαλά το θετικό κλίμα», προσθέτοντας ότι «στόχος μας είναι η συνεργασία και η σταθερότητα στην περιοχή αλλά και η εξεύρεση μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης στο Κυπριακό».
Επανέλαβε ακόμα ότι η προστασία των δικαιωμάτων των Τ/κ, η «ίση κυριαρχία και ίση διεθνή αναγνώριση» είναι όρος για την επίτευξη μιας λύση. Στα πλαίσια των "εορτασμών" πραγματοποιήθηκε παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία και σε άλλες κατεχόμενες περιοχές. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης η ομάδα της τουρκικής αεροπορίας SOLO TURK πραγματοποίησε επίδειξη με F-16.
Μεταφέροντας τα "θερμά συγχαρητήρια" του Τούρκου Προέδρου για την επέτειο του ψευδοκράτους ο κ. Οκτάι είπε ότι η λύση «δύο κρατών» είναι μια πρόταση αδιαπραγμάτευτη. Αναφέρθηκε στην εξέλιξη του ψευδοκράτους από τον Ραούφ Ντενκτάς μέχρι και σήμερα λέγοντας ότι και η Τουρκία και το ψευδοκράτος θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για αναγνώριση.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα των φυσικών πόρων λέγοντας ότι η κοινή διαχείριση τους θα είναι μια ευκαιρία για συνεργασία «αλλά η ε/κ πλευρά επιμένει στις μονόπλευρες κινήσεις». Ο κ. Οκτάι στην ομιλία του είπε ότι η συνεργασία της Τουρκίας με τα κατεχόμενα στο πλαίσιο και του «οικονομικού πρωτοκόλλου συνεργασίας» αποδίδει καρπούς σε τομείς όπως η ενέργεια, η υγεία, η γεωργία και ο τουρισμός αναφέροντας ότι εφαρμόζονται προγράμματα και υλοποιούνται έργα.