Κριθαράκι με χαλλούμι και σάλτσα ντομάτας

Κριθαράκι με κυπριακό ταπεραμέντο από την Μαρία Παπαγεωργίου.

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ. χαλλούμι
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 500 γρ. κριθαράκι
  • 140 γρ. πολτός ντομάτας (πάστα)
  • 1 κουταλάκι αποξηραμμένο δυόσμο
  • 5 γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γλ. της σούπας σπιτικό ζωμόλαχανικών ή ένα κύβο
  • 1 κοφτό κ.γλ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι (ή ανάλογα με τις προτιμήσεις σας)
  • μαύρο πιπέρι, αναλόγως των προτιμήσεων  σας
  • 1150 γρ. κοχλαστό νερό

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • σπάτουλα
  • κουταλάκι
  • μπολ σερβιρίσματος
  • μεζούρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βήμα 1

Βάζετε στον κάδο 250 γρ. χαλλούμι κομμένο σε κύβους, τοποθετήστε τη μεζούρα στη θέση της και αλέστε για 15 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4.5

Βήμα 2

Τοποθετήστε το χτυπητήρι στην θέση του. Προσθέστε στον κάδο 10 γρ. ελαιόλαδο και σοτάρετε για 5 λεπτά/120°C/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα 1.

Βήμα 3

Αφαιρέστε το χτυπητήρι και το χαλλούμι από τον κάδο και αφήστε το στην άκρη.

Βήμα 4

Βάλτε στον κάδο 200 γρ. κρεμμύδι, μια σκελίδα σκόρδο και 20 γρ. ελαιόλαδο, τοποθετήστε τη μεζούρα στη θέση της και αλέστε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.

Βήμα 5

Στη συνέχεια σοτάρετε για 5 λεπτά/120°C/αντίστροφη κίνηση/ ταχύτητα 1.

Βήμα 6

Αφαιρέστε το κρεμμύδι από τον κάδο και αφήστε στην άκρη.

Βήμα 7

Τοποθετήστε το χτυπητήρι στα μαχαίρια, προσθέστε 30 γρ. ελαιόλαδο και 500 γρ. κριθαράκι στον κάδο, τη μεζούρα στη θέση της και σοτάρετε για 3 λεπτά/120°C/αντίστροφη κίνηση/ ταχύτητα 1.

Βήμα 8

Προσθέστε στο κριθαράκι το σοταρισμένο κρεμμύδι, 1 κουταλιά της σούπας σπιτικό ζωμό λαχανικών, 140 γρ. πολτό ντομάτας (πάστα), 1 κοφτό κουταλάκι τσαγιού ζάχαρη, 1 /4 κουταλάκι αλάτι, 5 γρ. φρέσκο μαϊντανό, 1 κουταλάκι αποξηραμένο δυόσμο και 1150 γρ. κοχλαστό νερό. Τοποθετήστε τη μεζούρα στη θέση της και ρυθμίστε 15 λεπτά/100°C/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα 1.

Βήμα 9

Μεταφέρετε το κριθαράκι στο μπολ σερβιρίσματος, προσθέστε το χαλλούμι που αφήσατε στην άκρη και σκεπάστε. Αφήστε το για 15 λεπτά να απορροφήσει όλα τα υγρά. Σερβίρετε ζεστό!

Συμβουλές

Καλύτερα να ζεστάνετε το νερό από την αρχή της συνταγής. Επίσης, όταν μεταφέρετε το κριθαράκι στο μπολ σερβιρίσματος θα δείτε ότι έχει πάρα πολλά υγρά. ΜΗΝ ανησυχήσετε, θα απορροφηθεί όλο το υγρό στα 15 λεπτά που θα το αφήσετε. Σερβίρετε με παραδοσιακό γιαούρτι και πράσινη σαλάτα.

Παραλλαγές

Αν θέλετε πιο άσπρο το κριθαράκι σας, μπορείτε να βάλετε όσο πολτό ντομάτας προτιμάτε εσείς. Αν θέλετε, αφαιρείτε το χαλλούμι για να γίνει vegan ή νηστήσιμο. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε τα αγαπημένα σας μπαχαρικά και βότανα

Συνταγή από: Thermomixcyprus - Περισσότερες συνταγές 

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι