Δυσφορία Αναστασιάδη για... μύθους για το Κραν Μοντανά-«Θα μιλήσω στο τέλος»

Η πραγματικότητα ελέχθη κατ΄ επανάληψη, αλλά οργανωμένα κάποιοι φρόντισαν να επιρρίψουν την ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά και όχι στην Τουρκία και τις αδιάλλακτες θέσεις της, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης αναφερόμενος στα όσα έλαβαν χώρα στο Κραν Μοντανά.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την τέλεση του μνημοσύνου του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ήταν ημέρα μνήμης για έναν ηγέτη που άφησε τη σφραγίδα του, που η Ιστορία θα αναφέρεται και αναφέρεται στους αγώνες για τα επιτεύγματα, για το πείσμα, το ήθος, την πίστη του στη δημοκρατία και την ελευθερία».

Κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο των πρακτικών από συναντήσεις στο Κραν Μοντανά που δημοσιεύονται σε καθημερινή εφημερίδα, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα μιλήσω στο τέλος, διότι αντιλαμβάνομαι ακολουθούν και άλλα πρακτικά για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν, τα πραγματικά γεγονότα και όχι οι μύθοι και τα αφηγήματα που διέδιδε συγκεκριμένος αξιωματούχος των ΗΕ σε όσους καλοθελητές ήθελαν να τον παρακολουθούν και να τον ακούν.

Η πραγματικότητα ελέχθη κατ΄ επανάληψη από εμένα, αλλά, δυστυχώς, οργανωμένα κάποιοι φρόντισαν να επιρρίψουν ή να αφήνουν να νοηθεί ότι την ευθύνη έφερε η ελληνοκυπριακή πλευρά και όχι οι πραγματικοί έχοντες την ευθύνη, που δεν ήταν άλλοι από την Τουρκία και τις αδιάλλακτες θέσεις που εξέφραζε».

Ερωτηθείς αν κάποιοι στοχευμένα θέλουν να απαλλάξουν την Τουρκία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «οι θέσεις του ΓΓ ήταν σαφέστατες: Κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος και αντικατάσταση του με κάτι το οποίο θα ήταν αποδεκτό και από τις δύο πλευρές.

Σημείωσε εξάλλου πως «δεν υπάρχει σαφέστερη αναφορά από εκείνη της 4ης Ιουνίου, αλλά και των όσων αναφέρονται στο άτυπο έγγραφο. Εκείνοι που επέμεναν στις εγγυήσεις, εκείνοι που επέμεναν στην παρουσία στρατευμάτων και στη δημιουργία μάλιστα και στρατιωτικής Βάσης στην Κύπρο, εκείνοι απαλλάσσονται διότι ο ΓΓ από αβροφροσύνη ή για να κρατήσει με διπλωματικό τρόπο ανοικτή την πόρτα του διαλόγου, θεώρησε ότι ήταν εποικοδομητική η στάση των εγγυητριών δυνάμεων; Και μια απλή ανάγνωση των θέσεων των δύο δυνάμεων, των δύο εκ των τριών: Η Τουρκία επέμενε στη συνέχιση των εγγυήσεων, η Ελλάδα ήθελε κατάργηση των εγγυήσεων, θέλαμε αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, επέμεναν στη μόνιμη παρουσία. Αυτή ήταν η εποικοδομητική στάση των εγγυητριών δυνάμεων!»

Τι λέει ο ΓΓ σε άλλη παράγραφο της έκθεσης, διερωτήθηκε ρητορικά ο Πρόεδρος, ο οποίος είπε πως «οτι, όλα σχεδόν τα θέματα εσωτερικής πτυχής, του τραπεζιού 2 όπως λεγόταν, είχαν σχεδόν συμφωνηθεί. Κατά τα άλλα κάποιοι επιμένουν να συνεχίζουν την προπαγάνδα που δεν ωφελεί. Βλάπτει. Δεν θέλω πέραν τούτου να σχολιάσω ούτε ομάδα δημοσιογράφων, δυστυχώς, που εδώ και τέσσερα χρόνια προσπαθούν με κάθε τρόπο, όχι απλά να διαστρέψουν την αλήθεια και τα ιστορικά γεγονότα, αλλά και να υποσκάψουν ακόμα και το κύρος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Ιστορία θα τους κρίνει και θα με κρίνει».  

Α. Νεοφύτου: Το πλαίσιο Γκουτέρες ήταν ξεκάθαρο

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε πως για πρώτη φορά στο Κραν Μοντανά μπήκε το Κυπριακό στη σωστή του διάσταση και το πλαίσιο Γκουτέρες ήταν ξεκάθαρο.

Σε δηλώσεις μετά το μνημόσυνο του Γλαύκου Κληρίδη ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ο ίδιος ο Τσαβούσογλου αλλά και Τ/κ ηγέτες, μετά το Κραν Μοντανά, δήλωναν ξεκάθαρα πως απαιτούσαν τόσο την παραμονή κατοχικών στρατευμάτων, όσο και να έχουμε τρίτες χώρες ως ξένους εγγυητές.

«Θα επαναλάβω ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού μπήκε στη σωστή του διάσταση το θέμα ασφάλειας, ήμουν και είμαι της άποψης, το ξεκαθάρισα και τις μέρες που είμαστε στο Κραν Μοντανά αλλά και στο πρώτο Εθνικό Συμβούλιο ότι «θα το γυρέφκουμε και δεν θα το ξαναβρίσκουμε» το πλαίσιο του Γκουτέρες. Ήταν τόσο ξεκάθαρη η θέση του Γενικού Γραμματέα πως δεν νοείται κανονικό κράτος με ξένους εγγυητές και ξένα στρατεύματα», ανέφερε.

Αναφερόμενος στον Γλαύκο Κληρίδη μίλησε για τον ιστορικό ηγέτη του ΔΗΣΥ αλλά και τον άνθρωπο που έγραψε ιστορία για τον τόπο μας, για έναν οραματιστή που με τη σωφροσύνη, τη σύνεση και τον πατριωτικό ρεαλισμό οδήγησε τη χώρα μας στην μεγαλύτερή της επιτυχία από το 1960, την ένταξή της στην Ενωμένη Ευρώπη.

«Έφυγε όμως αδικαίωτος γιατί την ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη την έβλεπε ως σταθμό για την επίτευξη του μεγαλύτερού του οράματος που δεν ήταν άλλο από την επανένωση του τόπου μας και απαλλαγή από την κατοχή», είπε.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα παρά τις τουρκικές προκλήσεις και την αδιάλλαξία,να  κάνουμε πράξη, να πραγματώσουμε το μεγάλο όραμα του Γλαύκου Κληρίδη να ζήσουμε σε μια επανενωμένη πατρίδα. Το ταξίμ που ο Γλαύκος Κληρίδης για δεκαετίες έδωσε μάχη να μην γίνει, θα είμαστε καταραμένοι, η καταραμένη γενιά αν με το δικό μας μελάνι προσυπογράψουμε είτε λύση δύο κρατών είτε οποιαδήποτε λύση που θα θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Συνελήφθη 20χρονος για την κλοπή του μοιραίου οχήματος του θανατηφόρου στη Λάρνακα
Ο Elon Musk θέλει τον Φειδία Παναγιώτου για πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου
Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στη Γάζα-Τραυματίστηκε ο διευθυντής του
Νέα πραγματικότητα μετά τις πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας και σε αναμονή του Τραμπ
«Ήμουν 13 χρονών.... Είπαν μας να πηαίνεται θκυό θκυό μπροστά να σας παίζουμε, έτρεξα τζαι γλύτωσα»
Έξι χιλιάδες το μέτρο θα στοιχίσει το μισό έργο του δρόμου Πάφου με Πόλη-Πάνω από 100 εκ. το κόστος
Ισραηλινή όμηρος σκοτώθηκε από πλήγμα των IDF-Στους 120 οι νεκροί σε 48 ώρες στη Γάζα
Προκλητικός ξανά ο Χακάν Φιντάν-«Ιστορικό λάθος της ΕΕ να εντάξει την Κύπρο»
ΠτΔ στην ΕΡΤ: Η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας ενισχυτική της δικής μας προσπάθειας
Κόμπος και Μπορέλ συζήτησαν για τη μέση Ανατολή στη Λευκωσί