Ο εσωκομματικός λαβύρινθος και το προεκλογικό deja vu στον Δημοκρατικό Συναγερμό

Κόμματα, εν δυνάμει υποψήφιοι, αναλυτές, όλοι παραδέχονται πως είναι πολύ πρόωρο να συζητάμε δεκαέξι μήνες πριν από τις Προεδρικές Εκλογές, για το ποιοι θα τρέξουν τελικά στην κούρσα διαδοχής του Νίκου Αναστασιάδη, αλλά όλοι συμμετέχουν ηθελημένα στην πρόωρη προεδρολογία, που μέρα με τη μέρα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη πυκνότητα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Οι ψίθυροι και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν και τα κόμματα με μια τακτική που θυμίζει «τραβάτε με και ας κλαίω» συμμετέχουν, τοποθετώντας ωστόσο χρονικά τη λήψη των τελικών αποφάσεων, τους πρώτους μήνες του 2022. Αποτελεί γεγονός πως τη μερίδα του λέοντος σε σχέση με τη σεναριολογία λαμβάνει σε αυτή τη φάση ο Δημοκρατικός Συναγερμός και οι προθέσεις, τόσο του προέδρου του κόμματος όσο και του υπουργού Εξωτερικών της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Εξάλλου η συγκεκριμένη σεναριολογία αποτελούσε καυτό θέμα συζήτησης στα πολιτικά πηγαδάκια εδώ και χρόνια, με κανένα εκ των δύο να μην επιχείρησε να βάλει τελεία και να διαψεύσει τις φήμες που τους θέλουν να διεκδικούν μια θέση στην αφετηρία για την κούρσα διαδοχής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κάποιοι βλέπουν στο πρόσωπο του Αβέρωφ Νεοφύτου τον φυσικό διάδοχο του Νίκου Αναστασιάδη, αφού μετά από οκτώ χρόνια στο πηδάλιο του κόμματος, χαίρει του σεβασμού και της εκτίμησης της πλειοψηφίας των μελών που συνθέτουν το Ανώτατο Συμβούλιο, από την άλλη όμως, υπάρχουν και εκείνες οι φωνές που πιστεύουν πως ο υπουργός Εξωτερικών αποτελεί πιο ιδανική επιλογή αφενός γιατί μπορεί να προσεγγίσει με μεγαλύτερη ευκολία τις δυνάμεις ενδιάμεσου χώρου και αφετέρου διότι έχει να επιδείξει εξαιρετικά δείγματα γραφής, τόσο από το πόστο του ως κυβερνητικός εκπρόσωπος την πρώτη πενταετία όσο και ως υπουργός Εξωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα φόρτε τους τα πηγαδάκια για Προεδρικές-Τα σενάρια για τις επιλογές Νικόλα

Από πλευράς Δημοκρατικού Συναγερμού, ο αναπληρωτής πρόεδρος έσπευσε να βάλει φρένο στα σενάρια για αυτόνομη κάθοδο του Νίκου Χριστοδουλίδη, αποκαλύπτοντας μάλιστα ιδιωτική συζήτηση που είχε ο ίδιος με τον υπουργό Εξωτερικών, στην παρουσία του Αβέρωφ Νεοφύτου και στην οποία ο κ. Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να κατέλθει ως ανεξάρτητος στις εκλογές. Ωστόσο αντί η εν λόγω δήλωση να λειτουργήσει ως κυματοθραύστης, μάλλον τάραξε ακόμη περισσότερο τα νερά, με τη φημολογία τις τελευταίες να εντείνεται και αρκετούς να παραπέμπουν στα όσα συνέβησαν στο κόμμα πριν από σχεδόν 20 χρόνια.

Ειδικότερα, αν ένα τέτοιο σενάριο, δηλαδή με το χρίσμα του κόμματος στον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Νίκο Χριστοδουλίδη ως ανεξάρτητο, επιβεβαιωθεί, τότε ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα βρεθεί ενώπιον μιας επαναλαμβανόμενης ιστορίας, αφού το σκηνικό θα θυμίζει τις προεδρικές εκλογές 2003, όταν ο Αλέκος Μαρκίδης, τότε Γενικός Εισαγγελέας, έθεσε τον εαυτό του ως ανεξάρτητο υποψήφιο για της εκλογές εναντίον του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας και προερχόμενου από το ίδιο κόμμα, Γλαύκου Κληρίδη, οι οποίοι είχαν απέναντι τους την τριμερή ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ με υποψήφιο τον Τάσσο Παπαδόπουλο.

Παρόλο που οι δύο τους συμφωνούσαν σε πάρα πολλά θέματα σε σχέση με τον χειρισμό του Κυπριακού, κανένας από τους δύο δεν είχε την διάθεση να αποσυρθεί από την κούρσα, με το κόμμα να τίθεται σε κίνδυνο αποσύνθεσης. «Υπήρξε κάποια περίοδος ψυχρότητας μετά τις προεδρικές εκλογές του 2003, αλλά έγιναν συναντήσεις μετά τις εκλογές σε πολύ καλό κλίμα», δήλωνε αργότερα ο Αλέκος Μαρκίδης. Η σύγκρουση των δύο ισχυρών μορφών Δημοκρατικού Συναγερμού προκάλεσε ταραχή στο κόμμα, το οποίο αντιμετώπισε μια από τις σημαντικότερες κρίσεις στην ιστορία του.

Κεντρικό θέμα της προεκλογικής περιόδου, ήταν το Σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού και η συζήτηση είχε επικεντρωθεί στο ποιος από τους υποψηφίους θα διαχειριζόταν καλύτερα το προτεινόμενο Σχέδιο, προς όφελος του λαού και της εθνικής επιβίωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο αποφασισμένος Νικόλας, το δίλημμα του ΑΚΕΛ και ο ορίζοντας του 2023

Ο Γλαύκος Κληρίδης, ζήτησε να παραμείνει στην εξουσία για μόνο 16 μήνες για να ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με την λύση του Κυπριακού, στη βάση μίας εκ των μορφών του Σχεδίου Ανάν, ενώ για τα υπόλοιπα θέματα θα υπήρχε μία κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, που θα τα χειριζόταν. Πρόταση η οποία δεν έβρισκε σύμφωνο τον Αλέκο Μαρκίδη, ο οποίος ανέφερε πως, «για αυτά τα θέματα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση. Η Κύπρος χρειάζεται πρόεδρο επί 24ωρου βάσεως, 365 μέρες το χρόνο, όχι μόνο για ένα θέμα, αλλά για όλα τα θέματα».

Την ίδια ώρα, ο Αλέκος Μαρκίδης διαμήνυε πως, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων απαιτείται συνεργασία υπό την καθοδήγηση μιας σύγχρονης πολιτικής ηγεσίας, ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι «ο δρόμος για την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος δεν είναι εύκολος, αλλά πιθανόν ούτε και σύντομος». Όσο αφορά την πραγμάτωση του οράματος της ολοκλήρωσης της πορείας της Κύπρου στην ΕΕ, ο Αλέκος Μαρκίδης ανέφερε σε δηλώσεις του πως, «απαιτείται ουσιαστική διακυβέρνηση σε όλους τους τομείς και λύσεις που οδηγούν σε υπέρβαση από παλαιοκομματικές νοοτροπίες και αντιλήψεις».

Εντός του κόμματος, αρκετοί βουλευτές και στελέχη είχαν δημοσίως ταχθεί υπέρ του Αλέκου Μαρκίδη, τη στιγμή που η επίσημη γραμμή του κόμματος ήταν η στήριξη του Κληρίδη, με τον τότε πρόεδρο του κόμματος, Νίκο Αναστασιάδη να δηλώνει πως δεν θα ανεχθεί διαφωνίες. Με 30 ψήφους υπέρ, δύο κατά και τρεις αποχές, το Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού αποφάσισε την υποστήριξη της υποψηφιότητας Γλαύκου Κληρίδη στις Προεδρικές Εκλογές.

Η συνεδρία του Διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ και η απόφαση του σώματος για σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματος στο οποίο τέθηκε το θέμα της λήψης μέτρων κατά των πέντε στελεχών που υποστήριξαν την υποψηφιότητα Μαρκίδη, απασχόλησε ιδιαίτερα τον Κυπριακό Τύπο, με τα εξώφυλλα των εφημερίδων να γράφουν «δραματικές ώρες στο ΔΗΣΥ» και «λαϊκό δικαστήριο για τους αντάρτες».

Τα πέντε στελέχη του ΔΗΣΥ, Συλλούρης, Βραχίμη, Προδρόμου, Ερωτοκρίτου και Χατζηγιάννης, οι οποίοι δέχτηκαν την κατηγορία ότι υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα Μαρκίδη επέδειξαν αντικομματική συμπεριφορά, υπονομεύοντας και υποσκάπτοντας την υποψηφιότητα Κληρίδη.

Η κάθοδος στις εκλογές με δύο υποψηφίους προερχόμενους από το χώρο της δεξιάς, αποδείχθηκε καταστροφική για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, αφού είδε τον Τάσσο Παπαδόπουλο να εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρώτη Κυριακή. Η συσπείρωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ανέβηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, με τον Τάσσο Παπαδόπουλο να αποσπά το 51,5% των ψήφων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το άγχος του Αβέρωφ, η ξεκάθαρη απάντηση Χριστοδουλίδη και η προειδοποίηση Χάρη

Δειτε Επισης

Στη δημοσιότητα έγγραφα-ντοκουμέντα για το «ξεμπάζωμα» στα Τέμπη-Ο ρόλος της Πυροσβεστικής
Κάνει ένα βήμα πίσω ο Τραμπ, παγώνει την επιβολή δασμών στο Μεξικό μέχρι τις 2 Απριλίου
«Ήταν χημικό, άφησαν ανθρώπους να πεθάνουν αβοήθητοι»-Νέα συγκλονιστική μαρτυρία επιζούσας στα Τέμπη
Διαψεύδει τα περί απέλασης 240,000 Ουκρανών προσφύγων από τις ΗΠΑ ο Λευκός Οίκος-«Fake news»
Απαγγέλθηκαν άλλες δύο κατηγορίες στην Γερμανίδα σφετερίστρια-Αποφασίζει το Δικαστήριο για δίκη εντός δίκης
Έστησαν καρτέρι σε ντελιβερά, του επιτέθηκαν και τον λήστεψαν-Χειροπέδες σε δύο ανήλικους
O Γιώργος Παπαναστασίου ανέλυσε τους ενεργειακούς σχεδιασμούς σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες
Όλα τα κόμματα εξαιρουμένου του ΕΛΑΜ συνοδεύουν τον ΠτΔ στη Γενεύη για την άτυπη διάσκεψη
Πυρά ΑΚΕΛ Ορμήδειας σε Αποστόλου για τη Δεκέλεια-«Είμαι καρκινοπαθής, μαθήματα όχι σε μένα», απαντά ο βουλευτής
Πολυκατάστημα οι Κεντρικές-Ψυγείο με 14 κινητά με προορισμό ισοβίτη, βρέθηκε κοκαΐνη σε κελί άλλου ισοβίτη