Σε κατάσταση ετοιμότητας τα νοσοκομεία λόγω covid-Πάνω από 90% η πληρότητα

Η αύξηση των κρουσμάτων και του ποσοστού θετικότητας, έχουν θέσει σε κατάσταση ετοιμότητας τα δημόσια νοσηλευτήρια, η πληρότητα των οποίων τις τελευταίες ημέρες ξεπερνά το 90%, από ασθενείς που δεν πάσχουν από κορωνοϊό.

Αν και η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, αφού οι νοσηλείες για covid, παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν, διατηρούνται σε διψήφιους αριθμούς, η αύξηση τις τελευταίες ημέρες των ασθενών με κορωνοϊό που επισκέπτονται τα ιατρεία βραχείας νοσηλείας για αξιολόγηση της κατάστασής τους, έχει προκαλέσει ανησυχία. Επιπρόσθετα αυξήθηκαν και οι σοβαρά νοσούντες ασθενείς που νοσηλεύονται στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας.

«Αυτό είναι κάτι που μας ανησυχεί, αφού όλοι γνωρίζουν ότι η ΜΑΦ τροφοδοτεί τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», ανέφερε στον REPORTER ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, σημειώνοντας ότι πιθανόν τις επόμενες ημέρες, με βάση και τους αριθμούς των κρουσμάτων, να αυξηθούν μερικώς οι νοσηλείες ασθενών με covid στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, έχει επανακαθορίσει τις ανάγκες σε κλίνες, σε σύσκεψη που έγινε από την επιχειρησιακή ομάδα την περασμένη εβδομάδα. «Σε περίπτωση που θα παραστεί ανάγκη, θα δράσουμε άμεσα και θα διαθέσουμε όσες κλίνες χρειάζονται για να ανταποκριθούμε έγκαιρα», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολύ υψηλή πληρότητα, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα δημόσια νοσοκομεία σε non covid ασθενείς, αλλά και στην αύξηση των διασωληνωμένων στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου τριάντα ασθενείς, διασωληνωμένους στη ΜΕΘ που δεν έχουν σχέση με τον κορωνοϊό. Η πληρότητα γενικώς σε όλα τα νοσοκομεία έχει ξεπεράσει το 90%. Τα νοσοκομεία μας αυτή τη στιγμή ασφυκτιούν από ασθενείς».

Τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίδονται στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Υγείας, έχει αυξηθεί ελαφρώς το ποσοστό των μη εμβολιασμένων προσώπων που νοσηλεύονται με κορωνοϊό, σε σχέση με το τι συνέβαινε τον προηγούμενο μήνα. Ο κ. Χαριλάου, ανέφερε πως είναι νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα και ότι οι επόμενες ημέρες θα καταδείξουν εάν έχει μεταβληθεί το ποσοστό των μη εμβολιασμένων ή των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούμε καθημερινά, το ποσοστό των ατόμων χωρίς ιστορικό εμβολιασμού κυμαίνεται από 60-65%, με μικρές αυξομειώσεις. Το υπόλοιπο ποσοστό είναι για άτομα που έχουν ιστορικό εμβολιασμού. Πρόκειται για άτομα μεγάλης ηλικίας, άτομα που έχουν συνοσηρότητες και άτομα τα οποία πιθανόν να έχουν χαμηλή ανοσία, για το λόγο ότι έχει παρέλθει πέραν των έξι μηνών από τη δεύτερη δόση του εμβολίου».

Σημειώνεται ότι η μέση ηλικία νοσηλευόμενων με κορωνοϊό παρουσιάζει σταδιακή αύξηση και έχει πλέον ανέβει στα 64 έτη (από 53) στους κοινούς θαλάμους και στα 69 έτη στη ΜΕΘ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ για τα 6 εκατομμύρια
Βελτιώθηκε το Νοέμβριο το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο-Όσα κατέδειξε έρευνα
Διαβεβαίωσε την ετοιμότητα της ΕΦ για να ανταποκριθεί σε κάθε απαίτηση ασφάλειας ο ΥΠΑΜ (vid)
Στο τραπέζι η παροχή ΕΕΕ σε άτομα με αναπηρία ασχέτως με εισόδημα συζύγου-Τι αλλάζει με πρόταση νόμου
Υφ. Πολιτισμού: Το «ΘΥΜΕΛΗ» θα διαμορφωθεί εκ νέου εάν παραστεί ανάγκη
Παρέμβαση Επ. Ισότητας για τις εικόνες στο γυναικείο πρωτάθλημα-«Αποτελούν ντροπή για τον αθλητισμό»
Γιωργάλλας: Αναβαθμίζουμε την Ε.Φ. υλοποιώντας το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα
Ανακοίνωσε επιδοτήσεις 60 εκ. ευρώ σε γεωργούς τον Δεκέμβριο ο Υπουργός Γεωργίας
Η δημιουργία βιομηχανικού λιμανιού ενώπιον της Επ. Εμπορίου-Βράζουν οι κοινότητες, προειδοποιούν με μέτρα
Πρόσω ολοταχώς για ψήφιση το νομοσχέδιο για την ορθοστασία εργαζομένων-Τι προνοεί