Ποια είναι η Ολλανδή δημοσιογράφος που έκανε την προβοκατόρικη ερώτηση στον Μητσοτάκη

Ήταν μόλις πριν από μερικούς μήνες -τον περασμένο Ιούνιο, συγκεκριμένα- που η Ολλανδή δημοσιογράφος Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ συλλαμβανόταν στην Ύδρα από τις ελληνικές αρχές, επειδή φιλοξενούσε στο σπίτι της έναν 23χρονο Αφγανό, που είχε αιτηθεί άσυλο, δίχως ωστόσο το αίτημά του αυτό να λάβει έγκριση.

Καθώς η υπόθεση των δύο εκκρεμεί, προκειμένου να εκδικαστεί στη χώρα μας, η ίδια βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και απηύθυνε μια προβοκατόρικη ερώτηση για τα «pushbacks» προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν η ίδια πήρε τον λόγο, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε.

Μιλώντας τότε στο protothema.gr, η δημοσιογράφος, που ζει, εδώ και 40 χρόνια, ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην Ύδρα και εργάζεται ως ανταποκρίτρια ολλανδικών ΜΜΕ, είχε κάνει λόγο γι αδικία σε βάρος της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάτοικοι της Ύδρας κατήγγειλαν τη σχέση της με τον Αφγανό. «Υπάρχει κάτι σάπιο στη λογική των ανθρώπων» είχε πει χαρακτηριστικά.

Όπως περιέγραφε τότε, γνώρισε τον Φ. το 2018 σε δομή της Μαλακάσας, στο πλαίσιο ρεπορτάζ και αμέσως εντυπωσιάστηκε από την καλοσύνη και την ευγένειά του.

Η μάχη του Φ. για την απόκτηση ασύλου έχει προσκρούσει, όπως ισχυριζόταν η Ολλανδή ρεπόρτερ, σε αλλεπάλληλα γραφειοκρατικά εμπόδια και αλλαγή νομοθεσίας.

Το αίτημα ασύλου του νεαρού απορρίφθηκε δύο φορές, τον Νοέμβριο του 2019. Κατά την πρώτη του συνέντευξη, το 2017, στο ελληνικό τμήμα χορήγησης ασύλου, την υπόθεση του, για απόκτηση των απαραίτητων πιστοποιητικών, ανέλαβε μεταφράστρια, η οποία όμως δεν μιλούσε τη γλώσσα του Φ., με αποτέλεσμα να καταγραφεί η ιστορία του λανθασμένα.

Ακόμη, με αλλαγή του νόμου, που συντελέστηκε το 2020, ο αιτών άσυλο υποχρεούτο να καλέσει έναν αριθμό στο Skype και με την απάντηση δινόταν ο κωδικός που εξασφαλίζει τη δυνατότητα επίσκεψης στην υπηρεσία ασύλου. Ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται ο πρόσφυγας, καθορίζονται συγκεκριμένες ώρες και μέρες τηλεφωνήματος.

Στην περίπτωση του Φ., οι κλήσεις έπρεπαν να γίνονται κάθε Πέμπτη, από τις 10:00 έως τις 11:00, όμως δεν έλαβε ποτέ καμία απάντηση, παρά το γεγονός ότι προσπαθούσε να επικοινωνήσει από τον περασμένο Οκτώβριο.

Σύμφωνα με την Μπέουχελ, τα αναπάντητα τηλεφωνήματα στο Skype, ή αλλιώς οι ψηφιακού τύπου επιστροφές, παγιδεύουν εκατοντάδες πρόσφυγες.

Η ίδια και ο Αφγανός πρόσφυγας έχουν πλέον αφεθεί ελεύθεροι και αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσης, που ακόμα εκκρεμεί.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

«Με μαχαίρωσε ο πατέρας μου», φώναζε ο 45χρονος γιος αφού χτυπήθηκε από τον 71χρονο
Ποινικές διώξεις για τους 40 θανάτους στη ΜΕΘ του νοσοκομείου στο Αγρίνιο την περίοδο του κορωνοϊού
Τραγωδία στη Νέδα-Νεκρός ο τετράχρονος που είχε πέσει σε χαράδρα με τον πατέρα του
Πρώτη φορά απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνα-Λος Άντζελες
Με μία μαχαιριά σκότωσε τον γιο του ο 71χρονος-«Πάλευε να τον σώσει από τα ναρκωτικά»
Πατέρας μαχαίρωσε και σκότωσε τον 45χρονο γιο του στη Νέα Σμύρνη
Η έρευνα για τους τρεις θανάτους, το επεισόδιο στο νοσοκομείο και η μυστήρια ενεργοποίηση ενός κινητού τηλεφώνου
Αναστάτωση σε πτήση με προορισμό την Κύπρο-Επιβάτης επιτέθηκε λεκτικά στον κυβερνήτη και στο πλήρωμα
Ξεκαθάρισμα λογαριασμών οι πυροβολισμοί στα Σεπόλια με τραυματία έναν 17χρονο
Αγωγή €500.000 από Εθνική Πινακοθήκη στον Παπαδόπουλο-«Από μισό ευρώ να βάλουμε όλοι οι Χριστιανοί τα μαζέψαμε»