Τα μέτρα για μπλόκο στις ροές μεταναστών-Αίτημα για φρένο στις αιτήσεις ασύλου

Στην λήψη αυστηρών μέτρων προχωρεί η Κυβέρνηση, σε σχέση με τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές οι οποίες τους τελευταίους μήνες έχουν χτυπήσει κόκκινο, με τα Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας, τα Κέντρα κράτησης και τις Κεντρικές Φυλακές, να βρίσκονται στα όρια τους.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Λαμβάνουν αποφάσεις για μεταναστευτικές ροές, κρίσιμη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο

Το πρωί πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, με τους υπουργούς Εσωτερικών, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Άμυνας, Οικονομικών, Εργασίας, Παιδείας και Μεταφορών, κατά την οποία αποφασίστηκε σειρά μέτρων, που σκοπό έχουν να βάλουν φρένο στις μεταναστευτικές ροές.

Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος ανέφερε πως κατά τη σύσκεψη κατατέθηκαν σχετικά στοιχεία που καταδεικνύουν τον κίνδυνο δημογραφικής αλλοίωσης, αλλά και τις οξύτατες κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που κατατέθηκαν καταδεικνύεται πως:

1.         Για τους πρώτους 10 μήνες του 2021 καταγράφονται παράτυπες ροές 10,868 προσώπων από τις οποίες οι 9,270 έχουν διέλθει παράνομα από την πράσινη γραμμή σε μια ξεκάθαρη πολιτική εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου από την Τουρκία, με βάση μια προδιαγεγραμμένη και συνειδητή πολιτική, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των ροών προέρχεται από την εν λόγω χώρα, με πιο σημαντικό το γεγονός πως το 70% των εν λόγω ροών αφορά μονήρεις άντρες ηλικίας 25 έως 40 ετών.

2.         Για σκοπούς σύγκρισης, φέτος οι ροές είναι ήδη κατά 38% αυξημένες σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό για ολόκληρο το 2020.

3.         Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι με την εφαρμογή της νέας διαδικασίας ταχύρρυθμης εξέτασης των αιτήσεων έχουν ήδη απορριφθεί 8,671 αιτήσεις, οι σημερινές ροές προστίθενται στις πέραν των 33,000 περιπτώσεων παράνομα διαμενόντων ατόμων στη Δημοκρατία.

4.         Να σημειωθεί επίσης ότι το ποσοστό των αιτητών πολιτικού ασύλου υπερβαίνει το 4% του πληθυσμού των ελεγχόμενων από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχών όταν στις υπόλοιπες χώρες πρώτης γραμμής της ΕΕ δεν υπερβαίνει το 1%, με κοινή παραδοχή των ευρωπαϊκών θεσμών πως η Κύπρος αποτελεί την πρώτη χώρα σε αιτητές πολιτικού ασύλου.

5.         Το πιο σημαντικό που αποδεικνύει την κρισιμότητα του προβλήματος, είναι τα στοιχεία που αφορούν τους μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία. Πιο συγκεκριμένα, στην προδημοτική εκπαίδευση ο αριθμός των εν λόγω μαθητών υπερβαίνει το 30% του συνόλου, ενώ στη δημοτικό εκπαίδευση ανέρχεται στο 16%.

6.         Πρόσθετα και ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι και τα όσα κατατέθηκαν για την αύξηση της εγκληματικότητας και το ποσοστό συμμετοχής των παράτυπων και παράνομων μεταναστών σε σοβαρά εγκλήματα που με βάση τα σχετικά στοιχεία υπερβαίνει το 43%. 

7.         Μια πρόσθετη διαπίστωση είναι πως, πέραν της γκετοποίησης σε αστικές περιοχές, σε αρκετές κοινότητες έχει επέλθει σημαντικότατη δημογραφική αλλοίωση.

8.         Ένα άλλο στοιχείο που επίσης προβληματίζει είναι οι οικονομικές επιπτώσεις σε βάρος των Κύπριων φορολογούμενων, αφού, πέραν των 178 εκατομμυρίων ευρώ που διατέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ των ετών 2014-2020, οι Κύπριοι πολίτες έχουν επιβαρυνθεί με ποσό ύψους 178 εκατομμυρίων ευρώ για καταβολή επιδομάτων και δημιουργία υποδομών.

Όπως ανέφερε ο κ. Πελεκάνος, ένεκα της επιδείνωσης της κατάστασης μόνο για τη φετινή χρονιά, το Υφυπουργείο Πρόνοιας χρειάστηκε να καταβάλει πρόσθετες δαπάνες ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ από τον εθνικό προϋπολογισμό σε επιδόματα σίτισης και στέγασης.

Τα μέτρα που λήφθηκαν

Προς αντιμετώπιση της κατάστασης, οι αποφάσεις που λήφθηκαν και θα παραπεφθούν στο Υπουργικό είναι: 

1.         Σύσταση διυπουργικής επιτροπής αποτελούμενης από τους Υπουργούς Άμυνας, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης η οποία θα εισηγηθεί συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης και διαχείρισης της έκτακτης ανάγκης που δημιουργείται σαν αποτέλεσμα της κρίσης λόγο των αυξημένων μεταναστευτικών ροών 

2.         Σύσταση μονάδας διαχείρισης με επιχειρησιακές δυνατότητες υπό την εποπτεία του Κέντρου Συντονισμού Ερευνάς και Διάσωσης  η οποία θα εφαρμόζει τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. 

3.         Άμεση ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιδείνωση της κατάστασης, την αναγκαιότητα για λήψη έκτακτων μέτρων αλλά και επείγουσα αρωγή στην αντιμετώπιση του προβλήματος κατ’ αναλογία με τις αποφάσεις που λήφθηκαν για τη Λιθουανία και την Πολωνία.

4.         Στη βάση του άρθρου 78(3) της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ, θα υποβληθεί αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη λήψη μέτρων υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου της παραχώρησης του δικαιώματος αναστολής της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα.

5.         Στα πλαίσια της προσδοκώμενης αλληλεγγύης από την ΕΕ, διεκδίκηση άμεσης μετεγκατάστασης στα κράτη μέλη αριθμού αιτητών ασύλου, αλλά και η επαναπροώθηση αιτητών ασύλου στις χώρες προέλευσης τους.

Η Κυβέρνηση αναλαμβάνει πρόσθετες δράσεις στη βάση μιας συγκροτημένης ολιστικής διαχείρισης του μεταναστευτικού με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και την αναγκαιότητα διαφύλαξης της ασφάλειας και των συμφερόντων του συνόλου των νομίμων πολίτων της χώρας». 

 

Δειτε Επισης

Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»