Μπορέλ: Αεροδρόμια αξιοποιεί πλέον η Λευκορωσία για μεταφορά ανθρώπων στα σύνορα με Πολωνία
20:01 - 10 Νοεμβρίου 2021

Μετά τη διακοπή των πτήσεων με τις οποίες το καθεστώς της Λευκορωσίας διοχέτευε ανθρώπους από το Ιράκ στα σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πλέον οι μεταφορές γίνονται από πολλαπλά αεροδρόμια στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων αεροδρομίων στην Ιορδανία και στον Λίβανο, και με κόμβο αεροδρόμια συμπεριλαμβανομένου αυτού της Κωνσταντινούπολης, ανέφερε ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.
Ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε στις «σοκαριστικές» όπως είπε εικόνες από τη Λευκορωσία, όπου άνθρωποι κατευθύνονται από τον στρατό του καθεστώτος προς τα σύνορα με την Πολωνία, προσθέτοντας όμως ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει χειρότερη.
«Είναι ξεκάθαρο ότι οι αρχές της Λευκορωσίας χρησιμοποιούν ανθρώπινα όντα σαν εργαλεία για πολιτικούς σκοπούς» υπογράμμισε ο κ. Μπορέλ, επισημαίνοντας πως σε αυτούς τους ανθρώπους καλλιεργήθηκαν «ψεύτικες προσδοκίες», με αποτέλεσμα να βρεθούν ευάλωτοι στα σύνορα της ΕΕ.
Στη δευτερολογία του ο κ. Μπορέλ επέκρινε τις αναφορές σε «πόλεμο» ή «εισβολή» μεταναστών, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για υβριδική επίθεση, όρο που έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο, και ανθρωπιστική κρίση. Επεσήμανε παράλληλα πως σύμφωνα με τις αρχές του Σέγκεν, πρέπει να υπάρχουν σημεία ελέγχου στα σύνορα όπου θα ελέγχεται όποιος θέλει να μπει στην ΕΕ".
Κατά την αρχική παρέμβασή του, ο κ. Μπορέλ εξήγησε πως η πρακτική αυτή ξεκίνησε από το Ιράκ, με άτομα κυρίως από το Κουρδιστάν, που μεταφέρονταν στον Μινσκ και από εκεί στα σύνορα με την Πολωνία και τη Λιθουανία.
Όπως είπε, παρενέβη προσωπικά στον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, εξήγησε τους κινδύνους που διατρέχουν οι πολίτες της χώρες, και οι πτήσεις σταμάτησαν.
Σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ, η πρακτική επανήλθε τον Οκτώβριο σε μεγαλύτερη κλίμακα, με πτήσεις ιδιωτικών εταιρειών από τη Βαγδάτη «και ξαφνικά από πολλά άλλα αεροδρόμια στη Μέση Ανατολή».
«Πολλά άλλα αεροδρόμια στη Μέση Ανατολή χρησιμοποιήθηκαν ως κόμβοι για να στείλουν ανθρώπους από τη Συρία, από το Ιράκ, από το Αφγανιστάν, στη Λευκορωσία κι από εκεί στα ευρωπαϊκά σύνορα», επεσήμανε ο κ. Μπορέλ, προσθέτοντας πως η ΕΕ έχει επαφές με 13 χώρες προέλευσης και διέλευσης καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα δίκτυο πτήσεων.
Πλέον προς τη Λευκορωσία κατευθύνονται πτήσεις μεταξύ άλλων από το Ντουμπάι, το Ερεβάν, τη Δαμασκό, την Ιορδανία και τον Λίβανο, όπως είπε, με τους διακινητές να χρεώνουν ανθρώπους με πακέτα 6 με 7 χιλιάδων ευρώ και την υπόσχεση εύκολης διέλευσης στην ΕΕ.
Ο κ. Μπορέλ διευκρίνισε ακόμα πως ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς θα έχει σειρά επαφών στο Αμπού Ντάμπι, τη Βηρυτό, τη Βαγδάτη, το Ερμπίλ, και αργότερα την Άγκυρα.
Όπως είπε, η ΕΕ παρακολουθεί τις εξελίξεις σε 20 χώρες, ενώ οι αντιπροσωπείες της ΕΕ ενημερώνουν τους πολίτες να μην πέσουν στην παγίδα του καθεστώτος της Λευκορωσίας.
Ο κ. Μπορέλ υπογράμμισε πως στο επίκεντρο του προβλήματος βρίσκεται η συμπεριφορά του καθεστώτος της Λευκορωσίας κατά των ίδιων του των πολιτών, καθώς μέχρι σήμερα εκατοντάδες άτομα έχουν φυλακιστεί ως πολιτικοί κρατούμενοι και από πέρσι τον Αύγουστο έχουν γίνει συνολικά 35.000 στο πλαίσιο της καταστολής των διαδηλώσεων και της αντιπολίτευσης.
Υπενθύμισε πως η συζήτηση για επέκταση των κυρώσεων θα γίνει τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.
Πηγή: KΥΠΕ
