«H συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί προέκταση των προβλημάτων λόγω άλυτου Κυπριακού»

Αυτή την περίοδο έχουμε ακόμη ένα σαφές δείγμα σε σχέση με την προκλητικότητα και την επιθετικότητα της Τουρκίας, έτσι όπως εκφράζεται με την παρεμπόδιση των ερευνών που τρεις χώρες θέλουν να κάνουν στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε το Σάββατο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, τονίζοντας ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί προέκταση των προβλημάτων που εδώ και καιρό έχουμε και δυστυχώς φαίνεται ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε, εξαιτίας του γεγονότος ότι Κυπριακό παραμένει άλυτο. 

«Αυτό θα πρέπει να μας κινητοποιεί, πέραν από τις αντιδράσεις για υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, για να εργαστούμε έτσι ώστε, στο μέτρο του δυνατού και των δικών μας δυνατοτήτων, να σπρώξουμε τα πράγματα προς την κατεύθυνση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, παρά την αδιαλλαξία και την απειλητική συμπεριφορά της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Στεφάνου στο περιθώριο της εκδήλωσης Nicosia Book Fest, στο Πάρκο Ακρόπολης.

Ο κ. Στεφάνου τόνισε πως είναι σαφές ότι αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά τον υποθαλάσσιο της χώρο και για αυτό είναι πρόδηλες οι παρανομίες και οι προκλήσεις της Τουρκίας εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι πέραν από τις αντιδράσεις για υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, πρέπει να εργαστούμε έτσι ώστε, στο μέτρο του δυνατού και των δικών μας δυνατοτήτων, να σπρώξουμε τα πράγματα προς την κατεύθυνση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, παρά την αδιαλλαξία και την απειλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. 

«Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον περασμένο Δεκέμβριο, σε σχέση με την προσπάθεια έναρξης των διαπραγματεύσεων, και λαμβάνοντας υπόψη τοποθετήσεις που έχει κάνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, αναφορικά με το πως μπορεί να μετατραπεί το φυσικό αέριο σε καταλύτη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», ανέφερε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συνέχισε λέγοντας ότι το κόμμα του θεωρεί ότι αυτή η πρόταση είναι επίκαιρη, δεν ξεπερνά καθόλου τις κόκκινες μας γραμμές «αλλά αντίθετα θεωρούμε ότι και αξιοπιστία θα κτίσουμε με αυτή την πρόταση, και την ίδια ώρα θα ασκηθεί πίεση στην Τουρκία σε σχέση με τη συμπεριφορά της εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για το κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας να ερευνά και να προσπαθεί να αξιοποιεί τον φυσικό πλούτο που διαθέτει».

Δηλώσεις για το  Nicosia Book Fest

Ο κ. Στεφάνου συνεχάρη στις δηλώσεις του τον «Προμηθέα», τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και τους λειτουργούς για την πρωτοπόρα και μοναδική, όπως την χαρακτήρισε, πρωτοβουλία που αναλαμβάνει εδώ και μερικά χρόνια στην Κύπρο διοργανώνοντας αυτό το Φεστιβάλ Βιβλίου.

«Πέραν από τις διάφορες εκδοτικές εκθέσεις για πολλά και ενδιαφέροντα βιβλία από εκδοτικούς οίκους και όχι μόνο, γίνονται και ενδιαφέρουσες συζητήσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ», είπε. 

«Παρακολουθήσαμε μια πολύ όμορφη παρουσίαση του βιβλίου του γνωστού χαράκτη Χαμπή με ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία και το περιεχόμενο της κυπριακής διαλέκτου.  Πρωτοβουλίες όπως το Φεστιβάλ Βιβλίου πραγματικά εμπλουτίζουν τον πολιτισμό μας και βοηθούν τους ανθρώπους να έρχονται πιο κοντά στον πολιτισμό σε μια περίοδο που όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και διεθνώς η σύγχρονη πραγματικότητα ισοπεδώνει τον πολιτισμό που τόσο έχουμε ανάγκη», σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το Κέντρο «Ζήνων» επισκέφθηκε το βασιλικό ζεύγος Ολλανδίας-Ενημέρωση για τον κεντρικό ρόλο στην Αν. Μεσόγειο
Το δώρο του βασιλικού ζεύγους προς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Πρώτη Κυρία (pic)
Συνάντησε την Πρόεδρο της Βουλής το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας-«Επίσκεψη ορόσημο»
Ο Ερντογάν θέλει να μπει από το «παράθυρο» στην ευρωπαϊκή άμυνα-Τα διλήμματα για Ελλάδα και Κύπρο
ΒΙΝΤΕΟ: Χωρίς φανέλα και στη μέση άρματος στην καρναβαλίστικη παρέλαση ο Φειδίας
Άμυνα, εκπαίδευση, μεταναστευτικό, οικονομία-Όσα συζήτησαν ΠτΔ και Βασιλιάς Ολλανδίας
Άρχισε η Fast-Track διαδικασία και για τις πολεοδομικές άδειες στις μεσαίου ρίσκου αναπτύξεις-Όσα αλλάζουν
Στο Προεδρικό το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας-Διμερείς επαφές στην ατζέντα
Ιστορική επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας στην Κύπρο-Η ατζέντα των συναντήσεων
Πλησιάζουν τις 2000 οι Σύριοι που ζήτησαν να αναχωρήσουν από Κύπρο-Χαρτογραφούν και μετά αποχωρούν