Πρεμιέρα στην Βουλή για Τ.Α.-Τρέχουν να προλάβουν για να μην τους μείνει η τάτσα
07:09 - 08 Οκτωβρίου 2021
Τα πρώτα σύννεφα πάνω από την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης άρχισαν να εμφανίζονται από την πρώτη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών, η οποία καλείται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου να ολοκληρώσει τη συζήτηση επί του πακέτου νομοσχεδίων του Υπουργείου Εσωτερικών και να προβεί στις εισηγήσεις της, πριν κατατεθούν στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.
Άπαντες μπορεί να δηλώνουν ότι είναι υπέρ της μεταρρύθμισης, ωστόσο, όπως διαφάνηκε στην συνεδρία της Επιτροπής, προς έκπληξη όλων σχεδόν των βουλευτών, η Ένωση Κοινοτήτων, που καλέστηκε κατά προτεραιότητα για να ακουστούν οι απόψεις της, έθεσε αρκετά ζητήματα για κάποιες πρόνοιες των νομοσχεδίων, οι οποίες την βρίσκουν κάθετα αντίθετη. Μάλιστα ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων, κοινοποίησε την απόφαση, για να ζητήσει διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων, ώστε να μπορούν οι πολίτες να πουν την άποψή τους, αφού σύμφωνα με την πεποίθηση που επικρατεί μεταξύ των μελών της Ένωσης, όσοι διαμένουν σε κοινότητες θα επιβαρυνθούν αντί να επωφεληθούν από αυτή, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Ανδρέας Κιτρομηλίδης.
Η αντίδραση υπήρξε έντονη από τους πλείστους βουλευτές, οι οποίοι θεωρούν τα προσκόμματα που τέθηκαν ως ανούσια, μπροστά στη μεγάλη εικόνα, που είναι ο εκσυγχρονισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, ηγέρθηκαν αρκετές ανησυχίες, ως προς το τι μέλλει γενέσθαι, όταν η συζήτηση θα φθάσει στα ουσιώδη ζητήματα και τα μεγάλα αγκάθια που υπάρχουν.
Το ένα μεγάλο αγκάθι, είναι ο αριθμός των δήμων που θα κλειδώσουν για τη Μεταρρύθμιση, οι οποίοι ξεκίνησαν από δεκατέσσερις, έγιναν δεκαεπτά και πιθανόν να φθάσουν τους είκοσι ή είκοσι ένα, μέχρι την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Επιτροπή Εσωτερικών.
Το δεύτερο, είναι η συμπλεγματοποίηση των δήμων, η οποία με βάση τις υφιστάμενες πρόνοιες αφήνει τουλάχιστον τρεις δήμους παραπονούμενους, όπως επίσης και τις κοινότητες, όπως διατυπώθηκε ενώπιον της Επιτροπής. Οι δήμοι που αντιδρούν έντονα με τη μεταρρύθμιση είναι η Αγία Νάπα, η Πέγεια, η Γεροσκήπου και η Αραδίππου, που θεωρούν ότι δεν πρέπει να συνενωθούν με άλλους, αλλά να παραμείνουν ως περιφερειακοί δήμοι.
Οι δύο πρώτοι, επικαλούνται το θέμα του τουρισμού, αφού όπως υποστηρίζουν μπορούν να είναι βιώσιμοι λόγω του του μεγάλου αριθμού ανθρώπων που φιλοξενούν την καλοκαιρινή περίοδο, με τα έσοδά τους να είναι πάρα πολλά, παρότι δεν έχουν μεγάλο αριθμό μόνιμων κατοίκων. Η Γεροσκήπου από την άλλη πλευρά, θεωρεί πως μια πιθανή συνένωση της με την Πάφο, μόνο πίσω θα πάρει την περιοχή, θεωρώντας πως θα μπορούσε η ίδια να ηγηθεί ενός δήμου που θα περιλαμβάνει κοινότητες της ανατολικής Πάφου.
Τέλος, η Αραδίππου έθεσε ως κόκκινη γραμμή τη συνένωσή της με τον Δήμο Λάρνακας, αφού θεωρεί ότι πρέπει να παραμείνει ξεχωριστός δήμος. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο δήμος, το σενάριο που προτείνεται, για συγχώνευση των δήμων Λάρνακας, Αραδίππου, Λιβαδιών και της κοινότητας Ορόκλινης θα οδηγήσει σε ένα τεράστιο και βραδυκίνητο οργανισμό, επιφέροντας τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, ως προς την εξυπηρέτηση των δημοτών και την εξοικονόμηση πόρων.
Πάντως, για τις περιπτώσεις Αγίας Νάπας και Πέγειας, κληθείσα η Ένωση Δήμων να εκφράσει την άποψή της, ανέφερε πως δεν έχουν έντονη άποψη ως προς το τι θα ισχύσει με τους συγκεκριμένους δήμους, ρίχνοντας το μπαλάκι στη Βουλή. Σε σχέση με την περίπτωση της Αραδίππου, προς το παρόν δεν τέθηκε το ζήτημα προς συζήτηση.
Η… τάτσα και η θέση για εκλογές
Μετά τα όσα ειπώθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών, οι βουλευτές κλήθηκαν να θέσουν ερωτήματα τόσο στον πρόεδρο της Ένωσης Κοινοτήτων, όσο και στον πρόεδρο της Ένωσης Δήμων, Ανδρέα Βύρα, ωστόσο οι πλείστοι προτίμησαν να επισημάνουν ότι ο μεγάλος στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι τα επιμέρους ζητήματα, δείχνοντας έμμεσα τη δυσαρέσκειά τους, επί των όσων κόκκινων γραμμών είχαν τεθεί από τον κ. Κιτρομηλίδη.
Στο καταληκτικό του σχόλιο, πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Επιτροπής, ο πρόεδρος Άριστος Δαμιανού, απηύθυνε έκκληση σε όλους να συνταχθούν για υλοποίηση της Μεταρρύθμισης, αλλιώς, είπε χαρακτηριστικά, «θα τους μείνει όλους η τάτσα κι εμάς ως Επιτροπή, ότι ακυρώσαμε τις εκλογές και στο τέλος δεν έγινε η Μεταρρύθμιση».
Αυτή, ήταν και μια προειδοποίηση από τον κ. Δαμιανού, προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να μπουν στο περιθώριο τα μικρά ζητήματα και να επικεντρωθούν στην ουσία, που δεν είναι άλλη από την ολοκλήρωση της συζήτησης εντός του χρονοδιαγράμματος, δηλαδή στις 30 Νοεμβρίου και τα Νομοσχέδια να διαμορφωθούν με τρόπο που δεν θα αλλοιώνεται η φιλοσοφία της Μεταρρύθμισης.
Μια άλλη θέση που ακούστηκε και είχε τη δική της σημασία, αλλά και εξήγηση, ήταν η άποψη του βουλευτή της ΔΗΠΑ, Μαρίνου Μουσιούττα, ο οποίος χτύπησε καμπανάκι κινδύνου, λέγοντας πως «εάν για οποιονδήποτε λόγο η Μεταρρύθμιση πάει στον κάλαθο των αχρήστων, θα επαναφέρουν πρόταση για τη διενέργεια εκλογών στην ΤΑ. Εάν η Μεταρρύθμιση δεν προχωρήσει, οφείλουμε να ζητήσουμε από τον κόσμο να ψηφίσει για την επόμενη πενταετία».
Από την ερχόμενη Πέμπτη, η Επιτροπή θα μπει στα βαθιά, αφού θα αρχίσει η κατ’ άρθρον συζήτηση των νομοσχεδίων και τότε αναμένεται να αρχίσει να ξεκαθαρίζει η εικόνα, ως προς το κατά πόσον υπάρχουν ή όχι οι αναγκαίες συγκλήσεις από τα κόμματα, ώστε να φθάσει στην Ολομέλεια για έγκριση η μεταρρύθμιση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Συνενώσεις και δημοψηφίσματα τα δυο μεγάλα αγκάθια της Μεταρρύθμισης
- Τα σημεία τριβής για τη Μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης σύμφωνα με το ΥΠΕΣ
- Συνενώσεις και δημοψηφίσματα τα δυο μεγάλα αγκάθια της Μεταρρύθμισης