Κ. Καδής: Έργα για τις καμένες περιοχές ορεινής Λεμεσού-Λάρνακας

Ικανοποιημένοι από την πορεία των αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών και αντικατολισθητικών έργων, που γίνονται στις ορεινές περιοχές Λεμεσού και Λάρνακας, οι οποίες πλήγηκαν από τη φονική πυρκαγιά του Ιουλίου, δηλώνουν ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής και ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών,  του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην κοινότητα Αρακαπά, όπου έγινε ενημέρωση για την πορεία των εργασιών και την υλοποίηση του σχεδίου δράσης, ενώ απαντήθηκαν ερωτήματα που τέθηκαν από τις τοπικές αρχές της περιοχής.

Σε δηλώσεις του, ο κ.Καδής ανέφερε ότι «είναι με μεγάλη ικανοποίηση που βλέπουμε ότι τα έργα ολοκληρώνονται στην ώρα τους και ουσιαστικά, εντός Οκτωβρίου, θα έχουν ολοκληρωθεί πλείστα από τα έργα της Α’ φάσης που είχαμε προγραμματίσει, στο χρόνο που τα είχαμε προγραμματίσει και με αυτό το δεδομένο είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι».

«Ακούσαμε και τις απόψεις των κοινοτήτων, κάποιες ανησυχίες τους και νομίζω ότι με τα σχόλια που έγιναν από τους ειδικούς απαντήθηκαν αυτές οι ανησυχίες», είπε και σημείωσε πως, σε σχέση με τα θέματα των αποζημιώσεων, «αναμένουμε κάποιες παρατηρήσεις από μέρους των κοινοτήτων για τη μέχρι τώρα πορεία στήριξης των ανθρώπων οι οποίοι έχουν πληγεί».

Προανήγγειλε επίσης επίσκεψη στην περιοχή, εντός Οκτωβρίου, με τον Υπουργό Εσωτερικών, κατά την οποίαν θα συζητηθούν τα θέματα αυτά, σε μια προσπάθεια να δοθούν άμεσες λύσεις.

Ο κ. Καδής εξέφρασε τις ευχαριστίες του, τόσο στο προσωπικό των τμημάτων «που υπερέβαλαν εαυτούς για να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια και να ολοκληρωθούν τα έργα το συντομότερο δυνατόν», όσο και στον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, «ο οποίος, από την αρχή, με πάρα πολλή προθυμία, ήρθε στην Κύπρο, είδε την περιοχή, συνεργάστηκε με τα δικά μας τα τμήματα και υπηρεσίες και τώρα παρακολουθεί ακριβώς και την υλοποίηση των έργων, ούτως ώστε να είμαστε σίγουροι ότι τα έργα υλοποιούνται όπως ακριβώς θα έπρεπε , με τον τρόπο που έχουν σχεδιαστεί».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Λέκκας είπε πως «το παράδειγμα των πυρκαγιών εδώ στην Κύπρο είναι ένα πρότυπο παράδειγμα αποκατάστασης στην μεταπυρική περίοδο».

Συγκεκριμένα, συνέχισε,  τα έργα τα οποία είχαν προγραμματιστεί και είχαν σχεδιαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, άρχισαν να υλοποιούνται με ταχύ ρυθμό και ήδη βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης.

«Είναι έργα τα οποία είναι αποτελεσματικά, το οικονομικό κόστος είναι μικρό και παράλληλα πολύ μικρές είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, γιατί είναι έργα τα οποία συνάδουν με το περιβάλλον της περιοχής που καταστράφηκε», συμπλήρωσε.

Εξέφρασε, τέλος, τη θέση ότι «η περίπτωση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Κύπρο είναι παράδειγμα για όλους εμάς τους Έλληνες και κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα και από άποψης υλοποίησης των σχετικών δράσεων, αλλά και από άποψης αποκατάστασης του περιβάλλοντος, για πολλούς και διάφορους λόγους».

Της σύσκεψης στον Αρακαπά ακολούθησε περιοδεία στις περιοχές όπου γίνονται τα έργα, τόσο στην επαρχία Λεμεσού, όσο και στην επαρχία Λάρνακας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Παναγιώτου: Γνώμονας η κοινωνική δικαιοσύνη για συνταξιοδοτικό, ΑΤΑ, ρύθμιση εργασίας
Αποτεφρωτήριο μέχρι το 2030 ζητά η Κυπριακή Εταιρεία Αποτέφρωσης Νεκρών
Τμήμα Περιβάλλοντος: Εξετάζονται μελέτες για έκθεση επιπτώσεων στην Ζώνη Ειδικής Προστασίας Αγ.Θέκλας
Άρχισε η υποβολή δήλωσης φόρου εισοδήματος-Προθεσμία μέχρι 31 Ιουλίου
Περιστατικά εχινόκοκκου σε σκύλους στον Κάμπο Τσακκίστρας
Το 50% των ανακυκλώσιμων στην Κόσιη θάβονται-«Στα όριά της η κατάσταση»
Από το 2009 συνεχίζεται ο διάλογος για το μητρώο καλλιτεχνών-Επί τάπητος όροι και προϋποθέσεις
Βρέφος με μηνιγγίτιδα σε σοβαρή κατάσταση στο Μακάρειο-Τέταρτο περιστατικό από τις αρχές του χρόνου
Την ανάγκη δράσης κατά της παραπληροφόρησης για το κλίμα ανέδειξε η Υπουργός Γεωργίας στο άτυπο Συμβούλιο
Bristol Myers Squibb: Η δύναμη της καινοτομίας στην ογκολογική φροντίδα