Οι σκέψεις Χατζηπαντέλα για τα ΤΑΕΠ, το τελεσίγραφο και οι μπηχτές της Γιαννάκη
14:54 - 07 Οκτωβρίου 2021

Άνοιξε τα χαρτιά του ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, στην πρώτη του παρουσία ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ο οποίος έχοντας στο πλευρό του τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, Χριστίνα Γιαννάκη απάντησαν στις ερωτήσεις βουλευτών καθώς και στις ανησυχίες που εκφράστηκαν αναφορικά με την κατάσταση στα Δημόσια Νοσηλευτήρια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προανήγγειλε χαλαρώσεις ο Χατζηπαντέλας-Οι προτάσεις ενώπιον του Υπουργικού
«Ξέρουμε τι πάει λάθος στα Τμήματα Ατυχημάτων και Πρώτων Βοηθειών», ανέφερε ενώπιον των μελών της Επιτροπής ο υπουργός Υγείας, ο οποίος είπε πως μερικές φορές για την κατάσταση που επικρατεί δεν φταίει ο ΟΚΥπΥ.
Όταν κλήθηκε να πει που οφείλεται το γεγονός ότι κάποιοι ασθενείς πρέπει να περιμένουν για ώρες στα ΤΑΕΠ, ανέφερε ότι το πρόβλημα παρατηρείται «επειδή κάποιοι Προσωπικοί Ιατροί δεν απαντούν τα τηλέφωνα ή στέλνουν τους ασθενείς στα ΤΑΕΠ. Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι κάποιοι ηλικιωμένοι μας σε κλειστές δομές, όταν έχουν πρόβλημα, δεν τους βλέπει ο γιατρός τους, αλλά έρχονται στα ΤΑΕΠ. Και ένας άλλος λόγος είναι ότι έπρεπε να δημιουργήσουμε κάποια εφημερεύοντα ιατρεία, τα οποία δεν λειτουργούν και τώρα θα το εξετάσουμε σε συνεργασία με τον ΟΑΥ για να λειτουργήσουν εάν χρειαστεί».
Το τελεσίγραφο για τα ΤΑΕΠ
Όπως είναι γνωστό ο ΟΚΥπΥ έχει θέσει σε εφαρμογή συγκεκριμένο πρωτόκολλο στις πρώτες βοήθειες, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση. Ενώπιον της Επιτροπής ο Υπουργός Υγείας, ανέφερε πως θα δοθεί περιθώριο 45-60 ημερών, προκειμένου να διαφανούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής αυτού του πρωτοκόλλου. Επίσης, θα γίνουν προσπάθειες για να λειτουργήσουν εφημερεύοντα ιατρεία του ΟΑΥ τα Σαββατοκυρίακα.
Εάν όλα αυτά δεν καρποφορήσουν, ως ύστατη λύση θα επιστρατευτούν τα ΤΑΕΠ, των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. «Θα είναι η τελευταία μας επιλογή γιατί δεν θέλουμε να υποβαθμίσουμε τα δημόσια νοσηλευτήρια», ανέφερε ο κ. Χατζηπαντέλας.
«Υπάρχει πρόβλημα και το ξέρουμε στα δημόσια νοσηλευτήρια», είπε ο υπουργός Υγείας σημειώνοντας ότι ένας από τους λόγους είναι και το γεγονός ότι «αποσυντονίστηκαν λόγω του ότι ασχολήθηκαν για τόσο μεγάλο διάστημα με τον covid». Έθιξε δε και το θέμα της οικονομικής τους βιωσιμότητας, αλλά και το θέμα των έργων που πρέπει να γίνουν για αναβάθμισή τους. «Οι πρώτοι που πιέζουν τον ΟΚΥπΥ, είμαστε εμείς. Τους δόθηκαν εβδομαδιαίοι στόχοι και θα δώσουμε ένα διάστημα», είπε ο υπουργός.
Οι μπηχτές της Γιαννάκη
Από την πλευρά της η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκε στο πώς το Υπουργείο παρείχε στήριξη στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, και δεν έκρυψε την ενόχλησή της. Χωρίς να επεκταθεί είπε πως «βοηθήσαμε στο έπακρον τα δημόσια νοσηλευτήρια, ότι κι αν λέγεται».
Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ, ανέφερε πως έχει ενώπιον της καταγγελίες για ελλείψεις φαρμάκων, όπως παρακεταμόλης και μορφίνης καθώς και αναλωσίμων στα δημόσια νοσηλευτήρια. Ο υπουργός Υγείας, είπε πως από τις επισκέψεις του στα νοσοκομεία, δεν ενημερώθηκε για ελλείψεις φαρμάκων.
Σε παρέμβασή της η κ. Γιαννάκη, σημείωσε πως είναι ευθύνη του ΟΚΥπΥ η προμήθεια φαρμάκων, αφού αυτός διαχειρίζεται τις αποθήκες. «Σε τι φταίει ο υπουργός;», διερωτήθηκε και είπε πως «είναι ευθύνη του ΟΚΥπΥ η προμήθεια φαρμάκων».
Σ’ ότι αφορά στις υπόλοιπες ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, που αφορούν κυρίως σε χρόνιους ασθενείς, ο Μιχάλης Χατηπαντέλας, ανέφερε πως θα γίνει διμερής συμφωνία με την Ελλάδα προκειμένου να γίνεται ανταλλαγή κάποιων φαρμάκων, εάν υπάρχουν αποθέματα.
Ενημέρωσε για την πανδημία
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, της Επιτροπής Υγείας, έγινε ενημέρωση από τον υπουργό για τα θέματα διαχείρισης της πανδημίας και για το εμβολιαστικό πρόγραμμα καθώς και για άλλα ζητήματα.
Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Χατζηπαντέλα σημείωσε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την Επιτροπή Υγείας της Βουλής για τη δράση του Υπουργείου Υγείας από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του. «Τους ενημέρωσα για τα μέτρα που έχουμε λάβει για την πανδημία, πώς διαχειριστήκαμε την πανδημία και για τα δύο καίρια προβλήματα που έχουμε στο Υπουργείο Υγείας, τα θέματα αφορούν τον ΟΚΥπΥ και τον ΟΑΥ», ανέφερε.
«Θα συμβάλουμε θετικά»
Σε δηλώσεις της, η Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, Σάβια Ορφανίδου, είπε πως ο ΔΗΣΥ βρίσκεται εδώ για να συμβάλει με τον πλέον θετικό τρόπο στην αντιμετώπιση τόσο της πανδημίας, όσο και στα προβλήματα που προκύπτουν στα θέματα δημόσιας υγείας και ιδιαίτερα στα θέματα του ΓεΣΥ.
Ως Επιτροπή, σημείωσε, «θα συμβάλουμε θετικά είτε με την έγκριση νομοθετημάτων ή κανονισμών ή και με άλλους τρόπους προωθώντας θέματα που αφορούν τους ασθενείς».
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, εξέφρασε την ανησυχία του κόμματος της σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή τόσο στα δημόσια νοσηλευτήρια και σε ότι αφορά άλλα ουσιώδη ζητήματα, όπως είναι η έλλειψη φαρμάκων.
Κάλεσε τον Υπουργό Υγείας και την Κυβέρνηση να αναλάβουν την ευθύνη, αλλά και την πρωτοβουλία, ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα αυτά άμεσα.
Δήλωσε εκ νέου ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το αναφαίρετο και καθολικό δικαίωμα του κάθε πολίτη, για πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας δωρεάν δημόσια υγεία.
Εξάλλου, ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ, Αντρέας Αποστόλου, είπε ότι μετά από πρόταση του κόμματός του και ομόφωνη έγκριση της Επιτροπής Υγείας έχει εγγραφεί στην αρμόδια Επιτροπή το θέμα της Επικαιροποίησης και Υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για τον Καρκίνο.
Όπως είπε στην παρουσία του Υπουργού Υγείας έχουν ζητήσει να τους αναφέρει πότε προτίθεται ο ίδιος να διορίσει νέο ή νέα Πρόεδρο για την Εθνική Επιτροπή για τον Καρκίνο μετά τον διορισμό της Στέλλας Κυριακίδου στο αξίωμα της Επιτρόπου Υγείας, για να σημειώσει πως θα αναμένουν στην παρουσία του νέου Προέδρου να ξεκινήσει στην Επιτροπή Υγείας «αυτή η πολύ σημαντική συζήτηση».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε ποια φάση βρίσκονται τα φάρμακα για την covid-Τι θα έρθει πρώτα στην Κύπρο
