Σήμα κινδύνου από Πρόεδρο σε «27»-Κίνδυνος εργαλειοποίησης μεταναστευτικού από Τουρκία

Η Άγκυρα δεν θα διστάσει να επαναπροωθήσει μετανάστες από το Αφγανιστάν προς την ΕΕ, αφού δεν διστάζει να χρησιμοποιεί παρελκυστικές τακτικές και η  διαχείριση του Αφγανικού δεν πρέπει να αφεθεί να εξελιχθεί σε «δούρειο ίππο» για εξιλέωση του ρόλου γεωπολιτικού ταραξία που επιδιώκει η Τουρκία, είπε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας κατά το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε υπό μορφή δείπνου, στη Σλοβενία, με θέμα την κατάσταση στο Αφγανιστάν.  

Κατά τη διάρκεια του δείπνου, οι 27 Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ συζήτησαν πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις, μεταξύ των οποίων στο Αφγανιστάν, τον Ινδο-Ειρηνικό και τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας.

Κατά τη συζήτηση υπήρξε συμφωνία για το γεγονός ότι η ΕΕ παραμένει σταθερός υποστηρικτής της πολυμέρειας στη διεθνή σκηνή και μιας διεθνούς τάξης που να είναι βασισμένη σε κανόνες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν ακόμη τη βούλησή τους όπως η ΕΕ ενισχύσει τις δυνατότητες της στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, προκειμένου να είναι σε θέση να ασκεί  περισσότερη επιρροή διεθνώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ολοκληρώθηκε η υποβολή υποψηφιοτήτων στους Οικολόγους-Οι δέκα που διεκδικούν αξίωμα

Στην Παρέμβαση του για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε τη σημασία της συνδρομής της ΕΕ προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της σοβαρής ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης στη χώρα αυτή, καθώς και της διασφάλισης του σεβασμού των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στάθηκε, επίσης, στην ανάγκη στήριξης από την ΕΕ διεθνών προγραμμάτων που στοχεύουν στην προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και της εκπαίδευσης των κοριτσιών στο Αφγανιστάν.

Αναφερόμενος ειδικότερα στις ανησυχίες που υπάρχουν για μια νέα μεταναστευτική κρίση που να επηρεάσει την ΕΕ, στην απευκταία περίπτωση που η κατάσταση στο Αφγανιστάν εξακολουθεί να επιδεινώνεται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε την παροχή βοήθειας προς τις άμεσα γειτνιάζουσες με το Αφγανιστάν χώρες, οι οποίες καλούνται να φιλοξενήσουν Αφγανούς πρόσφυγες. Παράλληλα, προειδοποίησε  πως θα πρέπει να αποφευχθούν εξαρτήσεις με χώρες, όπως η Τουρκία, οι οποίες, ως έχει διαπιστωθεί, εργαλειοποιούν τους μετανάστες, προκειμένου να αποκομίσουν αλλότρια οφέλη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπενθύμισε πως η Κύπρος - και όχι μόνον - βρίσκεται αντιμέτωπη με τις σοβαρές επιπτώσεις της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού ζητήματος από την Τουρκία και, κατά συνέπεια, ο ρόλος τον οποίο αυτοπροβάλλει η συγκεκριμένη χώρα, υποτίθεται ως ανάχωμα σε νέες μεταναστευτικές ροές προς την ΕΕ, σαφώς και δεν πρέπει να ξεγελά κανέναν. 

Πρόσθεσε πως εξαιτίας της δράσης της στο πρόσφατο παρελθόν, γνωρίζουμε καλά ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να επαναπροωθήσει μετανάστες, αυτή τη φορά από το Αφγανιστάν, προκειμένου να αποκομίσει ανταλλάγματα, παρά τη σαφή υποχρέωσή της, όπως απορρέει από τη Δήλωση του 2016 να σταματά τη ροή μεταναστών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραλήρημα Τσελίκ-Στις δύσκολες στιγμές δεν θα τρέξουν οι σύμμαχοί σας αλλά η Τουρκία

Η ΕΕ, είπε ο Πρόεδρος, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική, αφού η  διαχείριση του Αφγανικού δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφεθεί να εξελιχθεί σε «δούρειο ίππο» για εξιλέωση του ρόλου γεωπολιτικού ταραξία που επιδιώκει η σημερινή Τουρκία.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιχειρηματολόγησε υπέρ της ενίσχυσης της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, κάτι το οποίο θα συνδράμει στο να γίνει πολύ πιο αποτελεσματική στη διαχείριση κρίσεων στη διεθνή σκηνή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τάχθηκε υπέρ των απόψεων που εκφράστηκαν πρόσφατα από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Εμανουέλ Μακρόν, περί της ανάγκης για μια ισχυρή και στρατηγικά αυτόνομη ΕΕ, η οποία να  αποτελεί έναν αξιόπιστο, υπολογίσιμο και προβλέψιμο εταίρο, και τάχθηκε υπέρ της αύξησης της αμυντικής ικανότητας της ΕΕ, προκειμένου να μπορεί να δρα - όποτε χρειαστεί - και να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της, όπως αυτά στην τεράστιας σημασίας μεσογειακή λεκάνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Kρεσέντο προκλήσεων και αλαζονεία από Άγκυρα-Πρόκριμα η υπόθεση του Nautical Geo

Δειτε Επισης

Το δώρο του βασιλικού ζεύγους προς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Πρώτη Κυρία (pic)
Συνάντησε την Πρόεδρο της Βουλής το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας-«Επίσκεψη ορόσημο»
Ο Ερντογάν θέλει να μπει από το «παράθυρο» στην ευρωπαϊκή άμυνα-Τα διλήμματα για Ελλάδα και Κύπρο
ΒΙΝΤΕΟ: Χωρίς φανέλα και στη μέση άρματος στην καρναβαλίστικη παρέλαση ο Φειδίας
Άμυνα, εκπαίδευση, μεταναστευτικό, οικονομία-Όσα συζήτησαν ΠτΔ και Βασιλιάς Ολλανδίας
Άρχισε η Fast-Track διαδικασία και για τις πολεοδομικές άδειες στις μεσαίου ρίσκου αναπτύξεις-Όσα αλλάζουν
Στο Προεδρικό το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας-Διμερείς επαφές στην ατζέντα
Ιστορική επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας στην Κύπρο-Η ατζέντα των συναντήσεων
Πλησιάζουν τις 2000 οι Σύριοι που ζήτησαν να αναχωρήσουν από Κύπρο-Χαρτογραφούν και μετά αποχωρούν
Στην τελική φάση η αδειοδοτική μεταρρύθμιση-Σε 40 ημέρες η πολεοδομική για μεσαίου ρίσκου αναπτύξεις