Οι Κύπριοι χάκερς που έγραψαν ιστορία στην Ευρώπη-«Η λέξη είναι παρεξηγημένη...»
15:24 - 06 Οκτωβρίου 2021

Τεράστια επιτυχία σημείωσε η Κυπριακή Ομάδα Κυβερνοασφάλειας στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Κυβερνοασφάλειας που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα, όπου κατέλαβε την έκτη θέση. Αναμφισβήτητα, η θέση της κυπριακής ομάδας των χάκερς έχει ήδη γράψει ιστορία, καθώς η Κύπρος μετράει μόλις την τέταρτη συμμετοχή της στη συγκεκριμένη διοργάνωση.
O Βασίλης Χαραλάμπους που συμμετείχε στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Κυβερνοασφάλειας και ο προπονητής του, Simon Λοϊζίδης, που καθοδηγούσε τους νεαρούς, μίλησαν στον REPORTER και σχολίασαν το πώς είναι να είσαι χάκερ, ένα όνομα το οποίο είναι αρκετά παρεξηγημένο, όπως επισημάνθηκε. «Γενικά μέσα από αυτούς τους διαγωνισμούς αποκομίζεις αρκετές εμπειρίες, γιατί δουλεύεις υπό την πίεση του χρόνου. Το πιο ωραίο πράγμα ωστόσο στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, ήταν γενικά το bonding που είχαμε στην ομάδα. Δυο άτομα πρώτη φορά τα γνώρισα και δουλέψαμε πολύ οργανωμένα και είναι αυτό που κρατώ μέσα από αυτή τη σπουδαία εμπειρία», ανέφερε αρχικά ο Βασίλης Χαραλάμπους.
Σχολιάζοντας τον τρόπο λειτουργίας του εν λόγω διαγωνισμού, ο Βασίλης Χαραλάμπους, εξήγησε ότι, «ο διαγωνισμός έχει κάποιο αριθμό με πρακτικά challenges. Για παράδειγμα, έχουμε ένα log in page και ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε είναι να κάνουμε log in, χωρίς να έχουμε username και password και πρέπει να προσπαθήσουμε να το χακάρουμε και να μπούμε μέσα. Και έτσι μόλις μπούμε μέσα, θα υπάρξει μια γραμματοσειρά από πίσω όπου αυτή τη γραμματοσειρά την κανείς submit στο πρόγραμμα και παίρνεις κάποιους πόντους. Και όπως είναι λογικό, όλες οι ομάδες προσπαθούν να πάρουν όσους περισσότερους πόντους μπορούν για να βγουν όσο πιο ψηλά γίνεται στον βαθμολογικό πίνακα. Και επίσης υπάρχουν διάφορες κατηγορίες, όπως η κρυπτογραφία, η στενογραφία, το χακάρισμα ιστοσελίδων και για mobile applications».
Αυτό που μας αρέσει στη δουλειά μας, πρόσθεσε ο Κύπριος χάκερ, «είναι ότι ένας developer, δεν θα σκεφτεί όλους τους πιθανούς τρόπους που μπορεί να δεχθεί επίθεση. Ο developer είναι αυτός που κτίζει την ιστοσελίδα του και η δουλειά μας είναι να τον βοηθήσουμε στο να μην δεχθεί χακάρισμα. Όλοι θέλουν να κάνουν το διαδίκτυο ένα πιο ασφαλής χώρο. Ρεαλιστικά δεν θα γίνει ποτέ αυτό το πράγμα όμως. Αν δεν υπήρχαμε εμείς όμως θα ήταν πολλά πιο χειρότερα τα πράγματα και ποτέ δεν θα γίνουν τέλεια. Το διαδίκτυο δεν θα είναι ποτέ ασφαλής. Κάνουμε μια προσπάθεια όμως και δουλεύουμε επειδή χρειάζεται να δουλεύουμε».
Από την πλευρά του, ο κόουτς, Simon Λοϊζίδης, είπε ότι, «υπήρχαν κάποιες διαφωνίες για τον ρόλο του προπονητή στον φετινό διαγωνισμό, αλλά αυτό που κάναμε ήταν περισσότερο για να συντονίζουμε την ομάδα πριν τον διαγωνισμό για να γνωρίζουν ο καθένας τον ρόλο, τι είδους προβλήματα θα συναντήσουν και σε περίπτωση που δεν υπάρχουν εκείνα τα προβλήματα, να έχουν δεύτερη κατηγορία προβλημάτων. Για παράδειγμα μπορεί κάποιος να είναι πολύ καλός σε εφαρμογές διαδικτύου, αλλά να μην υπάρχει εκείνη η κατηγορία και να έπρεπε να πάει στην κρυπτογραφία. Επίσης, να τους καθοδηγούμε για να μπορούν να μάθουν κάποια πράγματα πιο γρήγορα. Γιατί εμείς έχουμε κάποια εμπειρία αλλά δεν σημαίνει ότι έχουμε και τις απαραίτητες γνώσεις που απαιτούνται στον διαγωνισμό. Όλοι παίκτες ωστόσο, έπρεπε να αφιερώσουν αρκετό χρόνο μόνοι τους για να μάθουν πράγματα και μεταξύ τους».
Η λέξη χάκερ, σημείωσε ο Κύπριος προπονητής, «είναι αρκετά παρεξηγημένη και κάνουμε μια προσπάθεια τα τελευταία χρόνια για να αλλάξουμε τη γνώμη του κοινού και τις εντυπώσεις που έχει ο κόσμος για εμάς. Ουσιαστικά αυτή η λέξη άρχισε από την Αμερική και απλά σημαίνει να κάνεις κάτι έξυπνο με ένα κομμάτι λογισμικού με software. Απλά στη δεκαετία του 80’ έπιασαν τα ΜΜΕ αυτή τη λέξη και τη συσχέτισαν με την εγκληματικότητα. Γι’ αυτό και όταν ακούμε τη λέξη χάκερ, ο νους μας πάει απευθείας στο εγκληματικό κομμάτι. Προσπαθούμε να ξεχωρίσουμε τους εγκληματίες από τους απλούς χάκερ. Ένας χάκερ, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ασχολείται με ασφάλεια πληροφοριών, μπορεί να είναι απλά ένα έξυπνο άτομο και κάνει κάτι που μπορεί να μην σκέφτηκε κάποιος άλλος».
Είναι ένα επάγγελμα κανονικό και αυτό, προσθέτει ο Simon Λοϊζίδης. «Ένας χάκερ έχει τις γνώσεις να εισβάλει σε συστήματα αλλά δεν σημαίνει ότι θα το πράξει κακοπροαίρετα, αντιθέτως οι επαγγελματίες χάκερ προσπαθούν να αποτρέψουν τους εγκληματίες για να το πράξουν αυτό. Ασχολούμαι επαγγελματικά με τον τομέα μου και προσπαθούμε να αποτρέψουμε τους πελάτες μας από το να δεχθούν επίθεση στην ασφάλεια. Στόχος είναι να συνεχίσω να βελτιώνουμε γιατί συνεχώς υπάρχει κάτι νέο. Επίσης, δεν είναι μόνο οι θεωρητικές πρέπει να μπορείς να τα εφαρμόσεις πρακτικά. Δηλαδή μπορεί να γνωρίζεις κάτι αλλά το πράξεις είναι πιο δύσκολο. Επίσης, ο λόγος που ασχολούμαι ως προπονητής είναι για να αναπτύξουμε την ασφάλεια στην Κύπρο και να μπορούμε να προσεγγίσουμε άτομα από πιο μικρές ηλικίες και σιγά σιγά μεγαλώνοντας οι γνώσεις να γίνονται ακόμη περισσότερες».
