Δικαστικό… ρουά ματ από Σήφη-Αντεπιτίθεται στην ετυμηγορία ενοχής πριν δικαστεί

Έχοντας στα χέρια του την καταδικαστική απόφαση κατά των κατηγορουμένων Ντίντι Ρούντολφ και Άνταμ Αμπουραμαντάν, στους οποίους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 17 ετών για την απόπειρα φόνου του Νίκου Ροδοθέουν που διαπράχθηκε τον Νοέμβριο του 2018, ο Ιωσήφ Ιωσήφ, άλλως Σήφης, προσφεύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο ζητώντας ακύρωση της απόφασης, καθώς τον κρίνει ένοχο πριν την δίκη του.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ποινή 17 ετών στους δύο κατηγορούμενους για την απόπειρα φόνου του Ροδοθέου

Ο δικηγόρος του Σήφη, Γιάννης Πολυχρόνης, ο οποίος είναι κατηγορούμενος για την απόπειρα φόνου, ζητά παραχώρηση άδειας για την καταχώρηση αίτησης προς έκδοση προνομιακού εντάλματος φύσεως Certiorari, με το οποίο θα παραμερίζει την καταδικαστική απόφαση ημερομηνίας 03/09/2021 ή/και ετυμηγορία ενοχής στην ποινική υπόθεση που εκδόθηκε από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, καθώς, όπως αναφέρεται, παραβιάστηκαν τα θεμελιώδη  δικαιώματα του κατηγορούμενου.

Στην ουσία, όπως υποδεικνύει η υπεράσπιση στην αίτηση, η τελική ετυμηγορία του πρωτόδικου Δικαστηρίου για όλα τα αδικήματα, «είναι ξεκάθαρη ετυμηγορία ενοχής, κατά παράβαση του τεκμηρίου αθωότητας του», κάτι που σημαίνει πως ο κατηγορούμενος «βρέθηκε ένοχος πριν να διωχθεί ποινικά και χωρίς να του δοθεί το δικαίωμα υπεράσπισης μέσα από τη διαδικασία της ποινικής δίκης, η οποία να πληροί τα εχέγγυα της δίκαιης δίκης σύμφωνα με το Άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης».

Συγκεκριμένα, στην απόφαση του το Κακουργιοδικείο, αντί να αναφερόταν στην εμπλοκή τρίτου προσώπου, έκανε ονομαστική αναφορά στον Σήφη, πάνω από 90 φορές, με τον οποίο συνέδεσε τους δύο κατηγορούμενους τους οποίους και καταδίκασε, ενώ σημειώνεται πως κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, ο κατηγορούμενος δεν είχαν ακόμη κατηγορηθεί.

Συνεπώς, είναι η θέση της υπεράσπισης, πως το «Κακουργιοδικείο Λευκωσίας που θα εκδικάσει την ποινική υπόθεση του Σήφη, είναι αδύνατον να ξεκινήσει με την πεποίθηση ή την υπόθεση ότι ο Αιτητής δεν διέπραξε την πράξη για την οποία κατηγορείται γιατί υφίσταται μια καθ’ όλα εκτελεστή και νομικά έγκυρη (μέχρι ανατροπής της ή ακύρωσης της) καταδικαστική απόφαση στην υπόθεσης».

Όπως σημειώνεται στην αίτηση για Certiorari, «το Κακουργιοδικείο δεν μπορεί να ενεργήσει ως εφετείο ομοβάθμιου Δικαστηρίου που ήδη έκρινε ένοχο τον Αιτητή. Συνεπώς, ελλοχεύει ο πραγματικός, άμεσος και διαρκής κίνδυνος, τα μέλη των παρέδρων που θα τον δικάσουν, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους να διακατέχονται από την προ διαμορφωμένη αντίληψη ότι έχει διαπράξει το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται, αφού υπάρχει η καταδικαστική απόφαση. Επίσης σε όλο το κείμενο (σ.σ καταδικαστική απόφαση για υπόθεση Ροδοθέου),  διαφαίνεται ότι το μόνιμο κακουργοδικείο Λευκωσίας κατά την εκδίκαση της υπόθεσης είχε στο μυαλό του την πεποίθηση ότι ο Αιτητής είναι ένοχος και για τούτο καταδίκασε τους κατηγορούμενους, ένεκα του ότι συνδέονταν με τον ένοχο Σήφη».

Επί της ουσίας, στην δίκη του Σήφη που αναμένεται να αρχίσει, ο κατηγορούμενος, όπως είναι η θέση της υπεράσπισης, καλείται να απαντήσει και να υπερασπιστεί τον εαυτό του όχι από τη θέση ενός κατηγορούμενου που δικαιωματικά απολαμβάνει το τεκμήριο της αθωότητας και κρίνεται αθώος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, αλλά βρίσκεται στην ακριβώς αντίπερα όχθη, δηλαδή να αποδείξει ότι δεν είναι ένοχος των εν λόγω αδικημάτων, ως καταγράφει η καταδικαστική απόφαση του Κακουργιοδικείου, που αφορά την ίδια υπόθεση.

Η ένορκη δήλωση του Σήφη

Την αίτηση του δικηγόρου Γιάννη Πολυχρόνη, συνοδεύει η ένορκη δήλωση του Ιωσήφ Ιωσήφ, που στο μεταξύ είναι και κατηγορούμενος για υπόθεση ναρκωτικών, ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων, πως κατά την καταχώρηση της ποινικής υπόθεσης εναντίον Ντίντι Ρούντολφ και Άνταμ Αμπουραμαντάν, τον Σεπτέμβριο του 2019, ο ίδιος ήταν κρατούμενος από τις κατοχικές αρχές.

«Κατά ή περί την 19/03/2021 καταχωρήθηκε εναντίον μου ποινική υπόθεση, η οποία αφορούσε παραβιάσεις του περί ναρκωτικών Νόμου, αδικήματα που κατ’ ισχυρισμό έλαβαν χώρα το Νοέμβριο του 2018 στην Επαρχία Λευκωσίας, την οποία αντιμετώπιζα ως ένας και ο μόνος κατηγορούμενος. Την ίδια μέρα καταχωρήθηκαν εναντίον μου και άλλες ποινικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένου και της ποινικής υπόθεσης, η οποία αφορούσε κατ’ ισχυρισμό αδικήματα συνομωσίας για φόνο, απόπειρας φόνου εναντίον του Νίκου Ροδοθέου και κατοχή πυροβόλου όπλου.

Κατά ή περί την 03/09/2021 εκδόθηκε καταδικαστική απόφαση από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας. Στις 08/09/2021 επιβλήθηκε στους κατηγορούμενους Adham A. H. Aburamadan και Rudolf Dudi η ποινή των 17 ετών φυλάκισης. Από το πιο πάνω χρονοδιάγραμμα και τα γεγονότα που αναφέρω προκύπτει ότι δεν ήμουν κατηγορούμενος στην υπόθεση υπ’ αριθμό … και επομένως δεν μου είχε δοθεί το δικαίωμα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου».

Επίσης, στην ένορκη δήλωση του ο Σήφης πως οι δύο υποθέσεις για τις οποίες κατηγορείται είναι ταυτόσημες και υπάρχει ταυτότητα κατηγοριών, ταυτότητα και ταυτότητα λεπτομερειών των αδικημάτων, ενώ από έρευνα που έγινε στους ποινικούς φακέλους και τα πρακτικά του Δικαστηρίου, το μαρτυρικό υλικό των δύο υποθέσεων είναι το ίδιο, όπως επίσης και οι μάρτυρες κατηγορίας.

«Επίσης εξ’ όσων προκύπτει από απλή ανάγνωση της καταδικαστικής απόφασης με την κοινή λογική αλλά και με βάση τους κανόνες της νομικής επιστήμης, όπως με ενημερώνουν οι δικηγόροι μου, υπάρχει παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας μου ως κατοχυρώνεται από το άρθρο 12(4) του Συντάγματος, το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ, την Οδηγία 2016/343/ΕΕ και τα άρθρα 3Α, 3Β επόμενα του Κεφ. 155, καθ’ ότι υπάρχει ετυμηγορία ενοχής εναντίον μου. Η τελική ετυμηγορία του Δικαστηρίου για όλα τα αδικήματα, ως καταγράφεται στο κείμενο του τεκμηρίου, είναι ξεκάθαρη ετυμηγορία ενοχής και για μένα κατά παράβαση του τεκμηρίου αθωότητας μου. Εξ όσων με πληροφορούν οι δικηγόροι μου, το τεκμήριο αθωότητας επιβάλλει την απαγόρευση της αντιμετώπισης ή/και μεταχείρισης από τις κρατικές αρχές ενός προσώπου που διώκεται ποινικά, πόσο μάλλον εκείνου που δεν διώκεται, ως ενόχου πριν από την απόδειξη της ενοχής του σύμφωνα με το νόμο. Ο κατηγορούμενος θα πρέπει να θεωρηθεί ένοχος μόνο εφόσον τούτο αποδειχθεί σύμφωνα με το νόμο, μέσα από τη διαδικασία της ποινικής δίκης, η οποία θα πρέπει μάλιστα να πληροί τα εχέγγυα της δίκαιης δίκης σύμφωνα με το Άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης, κάτι που δεν έγινε στην περίπτωση μου».

Παράλληλα, ο Σήφης στην ένορκη δήλωση του, σημειώνει πως το τεκμήριο της αθωότητας του παραβιάστηκε, καθώς, χωρίς να έχει προηγουμένως αποδειχθεί η ενοχή του, σύμφωνα με το νόμο, και, κυρίως, χωρίς να του έχει δοθεί η ευκαιρία να ασκήσει τα δικαιώματα υπεράσπισής του, η δικαστική απόφαση που καταδίκασε τους κατηγορούμενους για την απόπειρα φόνου του Ροδοθέου, αντανακλά την άποψη ότι και ο ίδιος είναι ένοχος.

«Επειδή το όνομα μου αναφέρεται σε 99 σημεία της καταδικαστικής απόφασης του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας στην ποινική υπόθεση, οι δικηγόροι μου επιφυλάσσονται να αναπτύξουν με λεπτομέρειά κατά την δικάσιμο της παρούσας τους πιο πάνω ισχυρισμούς μου για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας από τη καταδικαστική απόφαση. Εξ’ όσων με συμβουλεύουν οι δικηγόροι μου, δεν υπάρχει άλλη δικονομικά διαθέσιμη δικαστική διαδικασία, πλην της παρούσας διαδικασίας, για να ελεγχθεί η προσβαλλόμενη απόφαση και η παρούσα δικαιοδοσία αποτελεί αποκλειστική οδό για να διαφυλάξει τα Συνταγματικά μου δικαιώματα και να μου δοθεί πραγματική και αποτελεσματική θεραπεία για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα που άπτεται εν τέλει των Συνταγματικών μου δικαιωμάτων, έτσι η παρούσα δικαιοδοσία του Δικαστηρίου αποτελεί Δικονομική εγγύηση τέτοια που να κρίνει το δικαίωμα μου να έχω δίκαιη δίκη, υπό καθεστώς δικονομικής ισότητας».

Το Ανώτατο Δικαστήριο, αναμένεται να ορίσει ημερομηνία εξέτασης της αίτησης, ενώ ακολούθως θα ανακοινώσει την απόφαση του. Σε περίπτωση που απορριφθεί, τότε η υπεράσπιση του κατηγορουμένου αναμένεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σημειώνεται, πως σε περίπτωση που το Ανώτατο αποφασίσει να προχωρήσει με ακύρωση της καταδικαστικής απόφασης που συνδέεται με τον Σήφη, αφού κρίνει πως παραβιάστηκαν τα δικαιώματα του, καθώς κρίθηκε ένοχος πριν δικαστεί, τότε νομικό μυστύριο αποτελεί το τι μέλλει γενέσθαι με την καταδίκη των δύο κατηγορουμένων για την απόπειρα φόνου κατά του Νίκου Ροδοθέου. 

Δειτε Επισης

Πυκνή ομίχλη στον αυτοκινητόδρομο κοντά στο ΓΣΠ και σε περιοχές στη Λευκωσία-Προσοχή συνιστά η Αστυνομία
Μακελειό στο Μαγδεμβούργο: «Ψυχοπαθής» ο δράστης, «μισούσε τους πάντες»
Δέκα χρόνια έστηνε η Μοσάντ το κόλπο με τους βομβητές που διέλυσαν τη Χεζμπολάχ-«Θέλαμε τραυματίες, όχι νεκρούς»
Πήραν πίσω τις θέσεις τους οι Βοηθοί Αρχηγοί, ανέβηκε σκαλοπάτι και ο Μαυρόχαννας
Υπερασπίζεται τον συμβασιούχο αστυνομικό ο ΣΑΚ-«δεν ήταν στα καθήκοντα του η φύλαξη κρατουμένου»
Ύψωσαν ελληνικές σημαίες και τους συνέλαβαν οι Τούρκοι στην Αγιά Σοφιά-Χειροπέδες σε Κύπριους και Ελλαδίτες
Νέα απάτη με τηλεφωνικές βιντεοκλήσεις-Παριστάνουν λειτουργούς της Revolut
Το μεταναστευτικό σημαντικότερο θέμα για Κύπριους σε σχέση με μέσο όρο ΕΕ
Γυρίζουν την πλάτη στους θεσμούς οι Κύπριοι-Πάνω από τους μισούς δεν τους εμπιστεύονται
Δεν έλαβε ακόμη απάντηση ο ΠτΔ για την ημερομηνία της συνάντησης με Τατάρ-«Έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές»