O chef Μάριος Χατζηιωσήφ ετοιμάζει με το Thermomix μια λαχταριστή συνταγή Tarte tatin μήλου και σάλτσα καραμέλας.
ΥΛΙΚΑ
Ζύμη
- 30 γρ. ζάχαρη
 - 30 γρ. αμύγδαλα, ασπρισμένα
 - 210 γρ. αλεύρι
 - 130 γρ. βούτυρο, σε κομμάτια
 - 1/2 κ.γλ. mixed spice
 - 1 πρέζα αλάτι
 - 1 κρόκο αυγού
 - 1. 3-4 κ.σ. νερό
 
Μήλα
- 500 γρ. νερό
 - 3 κ.σ. λεμόνι
 - 6 μήλα, κομμένα στα 2, χωρίς φλούδα και κουκούτσια
 
Καραμέλα
- 60 γρ. βούτυρο
 - 400 γρ. ζαχαρούχο γάλα
 - 30 γρ. golden syrup
 - 1 κ.σ. χαρουπόμελο
 - 20 γρ. κρέμα γάλακτος
 
ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
- πλαστική μεμβράνη
 - μπολ
 - φόρμα σιλικόνης με τρύπα στην μέση (24 εκ.)
 - αλουμινόχαρτο
 - πλάστης
 - πιρούνι
 - πιατέλα σερβιρίσματος
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζύμη
Βήμα 1
Βάλτε στον κάδο 30 γρ. ζάχαρη και αλέστε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 9.
Βήμα 2
Προσθέστε 30 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και αλέστε 9 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 8. Καθαρίστε τα τοιχώματα με τη βοήθεια της σπάτουλας.
Βήμα 3
Προσθέστε 210 γρ. αλεύρι, 130 γρ. βούτυρο, 1/2 κουταλάκι mixed spice, 1 πρέζα αλάτι και αναμείξτε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 6.
Βήμα 4
Προσθέστε 1 κρόκο αυγού, 4 κουταλιές νερού και αναμείξτε 1 λεπτό/ταχύτητα στάχυ. Πλάστε τη ζύμη σε πλακουτσωτή μπάλα, τυλίξτε σε πλαστική μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο για 1 ώρα. Εν το μεταξύ συνεχίστε με τη συνταγή.
Μήλα
Βήμα 1
Βάλτε στον κάδο 500 γρ. νερό και 1 κουταλιά λεμόνι. Μεταφέρετε τα μήλα στο βαθύ και ξέβαθο δίσκο του Varoma, ραντίσετε με 2 κουταλιές λεμόνι, τοποθετήστε το Varoma και μαγειρέψτε στον ατμό 20 λεπτά/Varoma/ταχύτητα 1.
Βήμα 2
Αφήστε στην άκρη να κρυώσουν για 5 λεπτά και κόψτε σε λεπτές διαγώνιες φέτες. Εν το μεταξύ συνεχίστε με την καραμέλα.
Καραμέλα
Βήμα 1
Βάλτε στον κάδο 60 γρ. βούτυρο ανάλατο σε κομμάτια, 400 γρ. ζαχαρούχο γάλα, 30 γρ. golden syrup, 1 κουταλιά χαρουπόμελο, 20 γρ. κρέμα γάλακτος και θερμάνετε 15 λεπτά/90°C/ταχύτητα 3.
Μεταφέρετε σε ένα πυρίμαχο μπολ.
Συναρμολόγηση
Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
Βήμα 2
Καλύψτε τον πάτο και τα πλάγια της φόρμας σιλικόνης με τρύπα στην μέση (24εκ.) την μισή ποσότητα καραμέλας. Απλώστε τα μήλα ομοιόμορφα σε κάθε κυψέλη της φόρμας και ραντίστε με 4-5 κουταλιές καραμέλα. Καλύψτε τη φόρμα με αλουμινόχαρτο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο 180°C για 1 ώρα. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο.
Βήμα 3
Ανοίξτε με τη βοήθεια του πλάστη ανάμεσα σε 2 κομμάτια αντικολλητικό χαρτί τη ζύμη σε διάμετρο 25 εκ. και πάχος 1.5 εκ. Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού ή ποτηριού στο κέντρο της ζύμης κόψτε μια τρύπα διαμέτρου 5 εκ. Τρυπήστε την επιφάνεια της ζύμης ελαφρώς με ένα πιρούνι. Μεταφέρετε τη ζύμη πάνω από τα μήλα και ψήστε για ακόμα 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο 180°C.
Βήμα 4
Βγάλτε την τάρτα από τον φούρνο και αφήστε στην άκρη για 3-4 λεπτά. Τοποθετήστε τη φόρμα σε ένα μεγάλο πιάτο. Καλύψτε το πάνω μέρος της φόρμας με μια στρογγυλή πιατέλα σερβιρίσματος και αναποδογυρίστε τη τάρτα σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.
Συμβουλές
- μπορείτε να φτιάξετε τη ζύμη 1-2 μέρες πριν και να φυλάξετε στο ψυγείο με πλαστική μεμβράνη
 - μπορείτε να φτιάξετε τη καραμέλα 4-5 μέρες πριν και να φυλάξετε σε αεροστεγές δοχείο
 - σερβίρετε με σάλτσα βανίλιας: https://cookidoo.international/recipes/recipe/en/r634205
 










