Tarte tatin μήλου και σάλτσα καραμέλας

O chef Μάριος Χατζηιωσήφ ετοιμάζει με το Thermomix μια λαχταριστή συνταγή Tarte tatin μήλου και σάλτσα καραμέλας.

 

ΥΛΙΚΑ

Ζύμη

  • 30 γρ. ζάχαρη
  • 30 γρ. αμύγδαλα, ασπρισμένα
  • 210 γρ. αλεύρι
  • 130 γρ. βούτυρο, σε κομμάτια
  • 1/2 κ.γλ. mixed spice
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1. 3-4 κ.σ. νερό

Μήλα

  • 500 γρ. νερό
  • 3 κ.σ. λεμόνι
  • 6 μήλα, κομμένα στα 2, χωρίς φλούδα και κουκούτσια

Καραμέλα

  • 60 γρ. βούτυρο
  • 400 γρ. ζαχαρούχο γάλα
  • 30 γρ. golden syrup
  • 1 κ.σ. χαρουπόμελο
  • 20 γρ. κρέμα γάλακτος

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • πλαστική μεμβράνη
  • μπολ
  • φόρμα σιλικόνης με τρύπα στην μέση (24 εκ.)
  • αλουμινόχαρτο
  • πλάστης
  • πιρούνι
  • πιατέλα σερβιρίσματος

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζύμη

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 30 γρ. ζάχαρη και αλέστε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 9.

Βήμα 2

Προσθέστε 30 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και αλέστε 9 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 8. Καθαρίστε τα τοιχώματα με τη βοήθεια της σπάτουλας.

Βήμα 3

Προσθέστε 210 γρ. αλεύρι, 130 γρ. βούτυρο, 1/2 κουταλάκι mixed spice, 1 πρέζα αλάτι και αναμείξτε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 6.

Βήμα 4

Προσθέστε 1 κρόκο αυγού, 4 κουταλιές νερού και αναμείξτε 1 λεπτό/ταχύτητα στάχυ. Πλάστε τη ζύμη σε πλακουτσωτή μπάλα, τυλίξτε σε πλαστική μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο για 1 ώρα. Εν το μεταξύ συνεχίστε με τη συνταγή.

Μήλα

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 500 γρ. νερό και 1 κουταλιά λεμόνι. Μεταφέρετε τα μήλα στο βαθύ και ξέβαθο δίσκο του Varoma, ραντίσετε με 2 κουταλιές λεμόνι, τοποθετήστε το Varoma και μαγειρέψτε στον ατμό 20 λεπτά/Varoma/ταχύτητα 1.

Βήμα 2

Αφήστε στην άκρη να κρυώσουν για 5 λεπτά και κόψτε σε λεπτές διαγώνιες φέτες. Εν το μεταξύ συνεχίστε με την καραμέλα.

Καραμέλα

Βήμα 1

Βάλτε στον κάδο 60 γρ. βούτυρο ανάλατο σε κομμάτια, 400 γρ. ζαχαρούχο γάλα, 30 γρ. golden syrup, 1 κουταλιά χαρουπόμελο, 20 γρ. κρέμα γάλακτος και θερμάνετε 15 λεπτά/90°C/ταχύτητα 3.

Μεταφέρετε σε ένα πυρίμαχο μπολ.

Συναρμολόγηση

Βήμα 1

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.

Βήμα 2

Καλύψτε τον πάτο και τα πλάγια της φόρμας σιλικόνης με τρύπα στην μέση (24εκ.) την μισή ποσότητα καραμέλας. Απλώστε τα μήλα ομοιόμορφα σε κάθε κυψέλη της φόρμας και ραντίστε με 4-5 κουταλιές καραμέλα. Καλύψτε τη φόρμα με αλουμινόχαρτο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο 180°C για 1 ώρα. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο.

Βήμα 3

Ανοίξτε με τη βοήθεια του πλάστη ανάμεσα σε 2 κομμάτια αντικολλητικό χαρτί τη ζύμη σε διάμετρο 25 εκ. και πάχος 1.5 εκ. Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού ή ποτηριού στο κέντρο της ζύμης κόψτε μια τρύπα διαμέτρου 5 εκ. Τρυπήστε την επιφάνεια της ζύμης ελαφρώς με ένα πιρούνι. Μεταφέρετε τη ζύμη πάνω από τα μήλα και ψήστε για ακόμα 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο 180°C.

Βήμα 4

Βγάλτε την τάρτα από τον φούρνο και αφήστε στην άκρη για 3-4 λεπτά. Τοποθετήστε τη φόρμα σε ένα μεγάλο πιάτο. Καλύψτε το πάνω μέρος της φόρμας με μια στρογγυλή πιατέλα σερβιρίσματος και αναποδογυρίστε τη τάρτα σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.

Συμβουλές

  • μπορείτε να φτιάξετε τη ζύμη 1-2 μέρες πριν και να φυλάξετε στο ψυγείο με πλαστική μεμβράνη
  • μπορείτε να φτιάξετε τη καραμέλα 4-5 μέρες πριν και να φυλάξετε σε αεροστεγές δοχείο
  • σερβίρετε με σάλτσα βανίλιας: https://cookidoo.international/recipes/recipe/en/r634205

Δειτε Επισης

Τoύρτα Serano
Μουχαμάρα – Ντιπ με πιπεριές και ρεβίθια
Κοτόπουλο Sous-Vide με σάλτσα ντομάτας
Παστίτσιο με μανιτάρια και λιαστές ντομάτες
Xούμους με παντζάρι
Μάφινς μήλου
Ψωμάκια με ενεργό άνθρακα
Χουρμαδόπιτα με γλάσο μαύρης σοκολάτας
Ψωμί με σίκαλη
Ταχίνι με παντζάρι