Εμπλέκουν κυπριακές εταιρείες σε ύποπτη μεταφορά εκατομμυρίων τα Pandora Papers

Η αναφορά στο γραφείο του Προέδρου Αναστασιάδη, δεν είναι η μόνη που αφορά στην Κύπρο, όπως φαίνεται μέσα από τη δημοσιοποίηση νέων στοιχείων από τα Pandora Papers, που έχουν προκαλέσει παγκόσμιο σεισμό αφού εμπλέκουν ηγέτες, επιχειρηματίες και πασίγνωστα άτομα του θεάματος σε αδιαφανείς συναλλαγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απορρίπτει τις υπόνοιες των Pandora Papers ο Αναστασιάδης-«Δεν έχω γνώση»

Ένας από αυτούς είναι ο πολύ γνωστός στη χώρα του Ινδός επιχειρηματίας, Anil Ambani ο οποίος, συγκαταλέγεται στα ονόματα που αποκαλύπτουν τα Pandora Papers και είχε τρεις εταιρείες στην Κύπρο, που φέρονται να εμπλέονται σε ύποπτη μεταφορά 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με την Indian Express,  ο Πρόεδρος του Reliance ADA Group και οι εκπρόσωποί του, κατέχουν τουλάχιστον 18 υπεράκτιες εταιρείες στο Τζέρσεϊ, τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και την Κύπρο.

 

Όπως μεταδίδεται, επτά από αυτές τις εταιρείες δανείστηκαν και επένδυσαν τουλάχιστον 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 9,649 εκατομμύρια ρουπίες).

Ωστόσο, τον Φεβρουάριο του 2020, ο Anil Ambani είπε σε δικαστήριο στο Λονδίνο ότι πτώχευσε και πως η καθαρή του περιουσία ήταν μηδενική. Το δικαστήριο, ανέφερε πως υπήρχαν ερωτήσεις «σχετικά με τον βαθμό στον οποίο ο κ Ambani έχει οποιαδήποτε υπεράκτια συμφέροντα ». Αργότερα τον διέταξε να πληρώσει 716 εκατομμύρια δολάρια σε τρεις κινεζικές τράπεζες, αλλά δεν το έπραξε ποτέ.

Στην έρευνά του το Indian Express, αναφέρεται στη δαιδαλώδη διαδικασία μεταφοράς χρημάτων από τη μία εταιρεία στην άλλη, που φέρεται να ακολούθησε ο Ambani με τους συνεργάτες του.

Τα αρχεία δείχνουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι οι πάροχοι υπηρεσιών που διαχειρίζονταν αυτές τις εταιρείες κατέγραψαν ότι έλαβαν επτά δάνεια από τράπεζες που έλαβαν εγγυήσεις από την Reliance/Anil Ambani, προκειμένου να πραγματοποιήσουν επενδύσεις. Για τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν, τα χρήματα επέστρεψαν υπό τη μορφή δανεισμού σε άλλες εταιρείες».

Σ’ ότι αφορά στην εμπλοκή των τριών εταιρειών του στην Κύπρο,  αναφέρεται πως τον Ιούνιο του 2009, υπογράφηκε μεταξύ της Trans-Americas Holding (BVI) και τριών κυπριακών εταιρειών, συμφωνία για δάνειο 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Standard Chartered Bank, Λονδίνο, ήταν ο διαχειριστής ασφαλείας για αυτήν τη ρύθμιση.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία, υπογράφηκε άλλη συμφωνία μεταξύ της Trans-Atlantic Holding και της Trans-Americas Holding και της απόλυτης εταιρείας χαρτοφυλακίου του Ομίλου Anil Ambani, Reliance Innoventures Pvt Ltd.

Σύμφωνα με το Indian Express οι τρεις κυπριακές εταιρείες, τέθηκαν σε εθελοντική εκκαθάριση φέτος.

Ερωτηθείς για αυτές τις υπεράκτιες εταιρείες και συναλλαγές, ο  δικηγόρος του Anil Ambani, είπε: «Ο πελάτης μας είναι φορολογικός κάτοικος της Ινδίας και έκανε τις γνωστοποιήσεις που πρέπει στις ινδικές αρχές, όπως απαιτείται, σύμφωνα με το νόμο. Όλες οι απαιτούμενες εκτιμήσεις λήφθησαν υπόψη όταν έγιναν γνωστοποιήσεις ενώπιον του δικαστηρίου του Λονδίνου. Ο Όμιλος Reliance διεξάγει δραστηριότητες παγκοσμίως και οι εταιρείες έχουν συσταθεί σε διαφορετικές δικαιοδοσίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μαύρο χρήμα δισεκατομμυρίων αποκαλύπτουν τα Pandora Papers-Εμπλέκουν δικηγορικό Αναστασιάδη

Δειτε Επισης

«Εμβληματική προσωπικότητα»-Τιμήθηκε ο Αλέκος Μαρκίδης από το Τμήμα Νομικής του Παν. Κύπρου
Μεγάλες ποσότητες καπνικών προϊόντων κατασχέθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας
Χάθηκαν τα ίχνη 15χρονου από το χώρο διαμονής του στη Λευκωσία (pic)
Αεροσκάφος υπέστη ζημιές την ώρα κατάσβεσης πυρκαγιάς-Έτοιμο για δοκιμαστική πτήση
«Ήταν πάντα ακέραιος και δεν δίσταζε να πει την αλήθεια»-Η Λάρνακα αποχαιρέτησε το Χαράλαμπο Ζαχαρίου
Άφιξη 21 μεταναστών ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο-Συνελήφθη 33χρονος
Έφεση «Ισότητας» κατά απόφασης Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών για εργοδοτούμενους αορίστου
Ζήτησε πραγματογνώμονα η πλευράς της Γερμανίδας στη δίκη για σφετερισμό Ε/κ περιουσιών
Παριστάνουν τους κυβερνητικούς λειτουργούς και εξαπατούν πολίτες τηλεφωνικώς-Πώς δρουν οι επιτήδειοι
Διάταγμα αναστολής εργασιών στο χώρο που έπεσαν οι κύλινδροι εξέδωσε ο ΕΟΑ Λευκωσίας