Επισφράγισαν το χάος, επέτειναν το αδιέξοδο οι δικαστικές αποφάσεις για ΕΔΕΚ
06:32 - 30 Οκτωβρίου 2021
Ακόμα περισσότερο στο χάος και στην αβεβαιότητα βυθίστηκε η ΕΔΕΚ, μετά και τις χθεσινές αποφάσεις των Δικαστηρίων, που αντί να δώσουν απαντήσεις και διέξοδο στο αδιέξοδο, έκαναν ακόμα πιο σύνθετα τα δεδομένα και πλέον, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποια θα είναι η επόμενη ημέρα.
Από τις χθεσινές αποφάσεις των δύο Δικαστηρίων που καταπιάστηκαν με τις υποθέσεις της ΕΔΕΚ, προκύπτουν μια σειρά από σημαντικά συμπεράσματα, που αναμφισβήτητα θα καθορίσουν τις εξελίξεις στα επόμενα στάδια. Σε ότι αφορά την πρώτη χρονικά απόφαση που εκδόθηκε, που αφορούσε την προσφυγή των δεκαπέντε μελών της ΕΔΕΚ και που ανέστειλε το διάταγμα για το Τακτικό Συνέδριο και τις εκλογές στο κόμμα, δεν μπορούν να εξαχθούν πολλά συμπεράσματα, αφού όπως τονίζεται και στο κείμενο της απόφασης, το Δικαστήριο δεν εισήλθε στην ουσία της υπόθεσης, αφού θεώρησε πως παραπλανήθηκε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τέσσερα διατάγματα κατά ΕΔΕΚ-Χαστούκι σε Σιζόπουλο για περιφρόνηση Δικαιοσύνης
Με βάση αυτή την απόφαση, πλέον το Δικαστήριο άνοιξε τον δρόμο για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου και των Εκλογών, ωστόσο, εγείρονται μια σειρά από ερωτήματα, τα οποία σε συνδυασμό και με τη δεύτερη απόφαση, πολλαπλασιάζονται και στο παρών στάδιο κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει.
Στο ερώτημα, «πότε μπορούν να πραγματοποιηθούν οι εκλογές και το Συνέδριο», το Δικαστήριο χωρίς να το επιβάλλει, υποδεικνύει πως με βάση το καταστατικό για να πραγματοποιηθεί Συνέδριο και Εκλογές θα πρέπει να παρέλθει περίοδος τεσσάρων μηνών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το σκεπτικό του Δικαστηρίου πίσω από την ακύρωση του διατάγματος για την ΕΔΕΚ
Την ίδια ώρα με βάση των καταστατικό για να γίνει το Συνέδριο και οι Εκλογές, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τις Επαρχιακές Επιτροπές του κόμματος. Κάπου εδώ είναι που έρχεται και η απόφαση του δεύτερου δικαστηρίου, που ουσιαστικά έθεσε υπό αμφισβήτηση της Επαρχιακή Επιτροπή της ΕΔΕΚ στη Λευκωσία, που εκλέχθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, από την οποία με τα τέσσερα διατάγματα που εξέδωσε ουσιαστικά της αφαίρεσε όλες της τις αρμοδιότητες. Συνεπώς ακόμα κι αν η ΕΔΕΚ προχωρήσει στον ορισμό νέας ημερομηνίας για το Συνέδριο και τις Εκλογές, θα πρέπει προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει πως θα κλείσει δικαστικά η εκκρεμότητα της Λευκωσίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανατροπή στο διάταγμα που μπλόκαρε Τακτικό Συνέδριο και εκλογές στην ΕΔΕΚ
Επιπλέον, στο ερώτημα, «με ποιο μητρώο θα γίνει το νέο συνέδριο και οι νέες εκλογές», επίσης η απάντηση δεν μπορεί να απαντηθεί απλοϊκά. Κι αυτό διότι αφενός αυτό θα πρέπει να αποφασισθεί σε συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής η οποία θα πρέπει να ορίσει τις εκλογές και αφετέρου, στην απόφαση της δεύτερης υπόθεσης, δηλαδή της προσφυγής της Ανδρειανής Οδυσσέως, το Δικαστήριο, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επιτυχίας του αιτήματος για έλεγχο του μητρώου αφού η Δικαστής επισημαίνει πως,« κρίνω ότι οι Αιτητές κατάφεραν να καταδείξουν ότι υπάρχει ορατή πιθανότητα επιτυχίας της Αγωγής τους».
Επιπρόσθετα η Δικαστής επικρίνει το γεγονός ότι το μητρώο βρισκόταν στην κατοχή του Μαρίνου Σιζόπουλου αντί στην κατοχή του Μιχάλη Τερέπεη και την ίδια ώρα επισημαίνει πως οι ισχυρισμοί του κ. Τερέπεη για την πλαστογραφία του μητρώου δεν απαντήθηκαν ποτέ από την ΕΔΕΚ, αφού η ηγεσία του κόμματος, δεν προσκόμισε οποιαδήποτε μαρτυρία για να αντικρούσει αυτούς τους ισχυρισμούς στο Δικαστήριο.
Συνεπώς, όποια κι αν είναι η απόφαση των συλλογικών οργάνων της ΕΔΕΚ για το πότε και με ποιο μητρώο θα γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές, είναι ξεκάθαρο, πως αυτό εναπόκειται σε μεγάλο βαθμό με τον τρόπο που η υπόθεση της Ανδρειανής Οδυσσέως και των άλλων δύο μελών θα τελεσιδικήσει, αφού το Δικαστήριο θα συνεχίσει την εκδίκαση της, αποκλειστικά για το θέμα του μητρώου, στη βάση πάντα της επιστολής του εκδιωχθέντα από το κόμμα και Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Μιχάλη Τερέπεη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ποιο το μέλλον της ΕΔΕΚ-Τα σενάρια της επόμενης μέρας και ο κίνδυνος Δηκοποίησης
Πώς διαβάζουν τις αποφάσεις οι εμπλεκόμενοι
Ο REPORTER, επικοινώνησε τόσο με την ηγεσία της ΕΔΕΚ όσο και με την πλευρά των διαφωνούντων που ζητούν την επανεξέταση του μητρώου, με τις δύο πλευρές να ερμηνεύουν με διαφορετικό τρόπο τις αποφάσεις των Δικαστηρίων. Σύμφωνα με την ανάγνωση που γίνεται στην ΕΔΕΚ, το πρώτο δεδομένο που προκύπτει μέσα από τις αποφάσεις, είναι πως καμία εκ των δύο δεν αμφισβητεί το μητρώο του κόμματος. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποια δεδομένα με τις αποφάσεις. Το ένα δεδομένο είναι ότι δεν αμφισβητείται το μητρώο του κόμματος, ούτε με τη μια απόφαση ούτε με την άλλη, άρα η επιχειρηματολογία τους καταρρέει», ανέφερε ο Μαρίνος Σιζόπουλος.
Σε ότι αφορά την απόφαση για την προσφυγή της κας. Οδυσσέως και των άλλων δύο μελών, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, επεσήμανε πως, «η συγκεκριμένη απόφαση, χρειάζεται μια προσεχτική μελέτη από την πλευρά των νομικών μας συμβούλων για να δούμε πως εφαρμόζεται για να μην προκαλέσει προβλήματα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνεχίζεται ο πόλεμος στην ΕΔΕΚ-Καλούν τον Σιζόπουλο να παραιτηθεί οι 607
Πάντως η άλλη πλευρά των διαφωνούντων αναγιγνώσκει πολύ διαφορετικά τις εξελίξεις, αφού στελέχη του κόμματος που μίλησαν στον REPORTER, έκαναν λόγο για χαστούκι του Δικαστηρίου στον Μαρίνο Σιζόπουλο και την υπόλοιπη ηγεσία της ΕΔΕΚ, αφού όπως αναφέρεται στην απόφαση της Ανδρειανής Οδυσσέως, «επέλεξαν να μην συμμορφωθούν με το προηγούμενο διάταγμα επιδεικνύοντας πρωτοφανή απαξίωση της Δικαστικής Εξουσίας», ενώ σε άλλο σημείο κακίζει τη στάση τους, σημειώνοντας πως, «επέλεξαν να μην συμμορφωθούν με αυτό προβαίνοντας μάλιστα σε ανοίκειες και απαράδεκτες δηλώσεις στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας».
Το τρίτο σημείο που υποδείχθηκε, αφορά την αναφορά του Δικαστηρίου για το χάος που επικρατεί στο κόμμα, με ευθύνη του Μαρίνου Σιζόπουλου, αφού στην απόφαση τονίζεται πως, «το χάος που έχει δημιουργηθεί οφείλεται στην επιλογή της ΕΔΕΚ δια του Προέδρου τους να πάρουν το νόμο στα χέρια τους, περιφρονώντας πλήρως τους Αιτητές οι οποίες είχαν εξασφαλίσει προς διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους το δικαστικό διάταγμα ημερομηνίες 30/9/21».
Επίσης η πλευρά των διαφωνούντων, εμρηνεύει εντελώς διαφορετικά από την ηγεσία της ΕΔΕΚ το ζήτημα του μητρώου, στη βάση των όσων αναφέρονται στην απόφαση της Ανδρειανής Οδυσσέως, (α) το μητρώο ήταν κατά παράβαση του Καταστατικού στα χέρια του Μαρίνου Σιζόπουλου, αντί στην κατοχή του Μιχάλη Τερέπεη, (β) η ΕΔΕΚ δεν προσκόμισε κανένα στοιχείο στο Δικαστήριο για να απαντήσει στα όσα καταγγέλλει ο Γραμματέας της ΚΕ, και (γ) υπογραμμίζει το σημείο όπου το Δικαστήριο σημειώνει πως οι τρεις προσφεύγοντες στη Δικαιοσύνη, «κατάφεραν να καταδείξουν πως υπάρχει ορατή πιθανότητα επιτυχίας της προσφυγής τους».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα ανοικτά μέτωπα της σύρραξης-Κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς κόμμα στην ΕΔΕΚ