Καδής: Θα χρηματοδοτηθούν συνολικά 133 επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις μέχρι το 2026

Η Κύπρος, με προϋπολογισμό ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα χρηματοδοτήσει συνολικά 133 επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις μέχρι το 2026, που αναμένεται να αντιμετωπίσουν διαχρονικές μας αδυναμίες και να αλλάξουν ριζικά την εικόνα του τόπου, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, την Παρασκευή, κατά την τελετή απονομής των Παγκύπριων Περιβαλλοντικών Βραβείων.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο κ. Καδής πρόσθεσε ότι οι επενδύσεις του Σχεδίου μπορούν να αξιοποιηθούν από τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης αφορούν, ανάμεσα σε άλλα, πράσινες τεχνολογίες για μείωση της ρύπανσης, οικολογικό σχεδιασμό κτηρίων για καλύτερη ενεργειακή απόδοση και καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, δίκτυο πράσινων σημείων για τη διαχείριση των αποβλήτων και συστήματα φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Περαιτέρω, ανέφερε πως είναι σημαντικό οι τοπικές αρχές, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες να συνεργάζονται με στόχο τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, προωθώντας καλές πρακτικές, που αποδεδειγμένα έχουν θετικό αντίκτυπο τόσο στο αστικό περιβάλλον όσο και στην ποιότητα ζωής.

Είπε, ακόμα, ότι σε αυτή την κατεύθυνση, θα συμβάλουν καθοριστικά πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα το νέο πιο αειφόρο και φιλικό προς το περιβάλλον αναπτυξιακό μοντέλο που επιδιώκεται μέσα από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Συνέχισε λέγοντας ότι για την υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας ήδη έχουν διαμορφωθεί πολιτικές και εργαλεία όπως το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο ευρωπαϊκός Νόμος για το Κλίμα, η Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030, το Σχέδιο Δράσης για Μηδενική Ρύπανση Αέρα, Νερού και Εδάφους μέχρι το 2030 και η στρατηγική Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποσκοπεί στη μετατροπή της Ευρώπης σε μια σύγχρονη, αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων και ανταγωνιστική οικονομία, εξασφαλίζοντας μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050 και οικονομική ανάπτυξη αποσυνδεδεμένη από τη χρήση των πόρων, είπε, αναφέροντας ότι το ένα τρίτο των επενδύσεων ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ από το Σχέδιο Ανάκαμψης Next Generation EU, καθώς και ο επταετής προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα χρηματοδοτήσουν τη Συμφωνία αυτή.

Το γεγονός ότι την πρωτοβουλία αυτή του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού για τις  βραβεύσεις που έγιναν στηρίζουν το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, η Ένωση Δήμων και η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου, το ΤΕΠΑΚ, η ΟΕΒ, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου και ο Οργανισμός Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών Λεμεσού, αναδεικνύει τη σημασία και την αξία της, είπε τέλος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κ. Κουμής: Σημαντική άνοδος σε αγροτουρισμό και αθλητικό τουρισμό
Τα παράδοξα της Δικαιοσύνης-Ζήτησαν την κράτηση κατάδικου ως... υπόδικου λόγω Κομμωτή και Κίτα, διαφορετικοί χειρισμοί για την απόπειρα φόνου
«Η Κριμαία είναι Ουκρανική»-Η απάντηση Ζελένσκι στο σχέδιο Τραμπ που δίνει τη χερσόνησο στη Ρωσία
Στο νοσοκομείο άνδρας μετά από δάγκωμα φίνας-Το πρώτο που καταγράφηκε για το 2025 (pic)
Αντιδρά στο πρόστιμο για το αντλιοστάσιο ο ΕΟΑ Λευκωσίας-«Οι εργασίες ήταν επιτακτικές και νόμιμες»
Άφησαν ελεύθερο υπό όρους τον 36χρονο που παραπέμφθηκε σε δίκη για ναρκωτικά και οπλισμό-Υπόδικος ο υπάλληλός του
Πάνω από 50 κιλά κάνναβης στο όχημα του 41χρονου που ξέφυγε της Αστυνομίας μετά από καταδίωξη (pics)
Διαφωνία για περικοπή επιχορήγησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων εκφράζει ο ΣΕΜΗΟ
Αισιόδοξος για θετική κατάληξη σε συζητήσεις για ΑΤΑ ο Παναγιώτου-Οι εκτιμήσεις εργαζομένων και εργοδοτών
Κατηγορεί τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ότι επιχειρεί να «σπείρει διχόνοια» ανάμεσα σε Τ/κ και Τουρκία ο Τατάρ