Στο ψυγείο τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2023 το Κυπριακό
06:50 - 03 Οκτωβρίου 2021
Μια σειρά δεδομένων, που ξεκινούν από τις προθέσεις της άλλης πλευράς και σε βάθος χρόνου καταλήγουν στις Προεδρικές Εκλογές σε μόλις δεκαεπτά μήνες, οδηγούν στο συμπέρασμα πως για τον επόμενο ενάμισι χρόνο δεν θα πρέπει να καλλιεργείται καμία προσδοκία σε ότι αφορά το Κυπριακό και πιθανό ενδεχόμενο επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων πριν από την άνοιξη του 2023.
Σε ότι αφορά τις προθέσεις της άλλης πλευράς, έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο σε όλα τα μέρη, πως η όλη προσπάθεια θα συνεχίσει να σκοντάφτει στα ήξεις αφήξεις και στις απαιτήσεις του Ερσίν Τατάρ, τόσο για το θέμα της αναγνώρισης της κυριαρχικής ισότητας που θέτει ως προαπαιτούμενο για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων όσο και για την απαίτηση του για αλλαγή της βάσης λύσης από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία στη λύση δύο κρατών. Το σίριαλ που προκλήθηκε με αποκλειστικά δική του ευθύνη, σε σχέση με τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου, είναι ενδεικτικό των προθέσεων του το επόμενο διάστημα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά για την μη έκδοση ανακοίνωσης για την τριμερή ο ΟΗΕ-«Συνειδητή απόφαση»
Ο Ερσίν Τατάρ, αφού επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία της τριμερούς, επαναλαμβάνοντας συνεχώς πως επρόκειτο για ένα απλό γεύμα, προσπάθησε να κερδίσει χρόνο σε ότι αφορά τις εξελίξεις. Ένα θέμα που παραμένει άλυτο για δεκαετίες, δεν μπορεί να λυθεί μέσα σε λίγους μήνες, είπε, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αποδομήσει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα και να εξανεμίσει κάθε ελπίδα για ενδεχόμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ την ίδια ώρα προανήγγελλε την υπαναχώρηση του από τα όσα συμφώνησε κατά τη διάρκεια της τριμερούς.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Λευκωσίας, η Τουρκία και ο εγκάθετός της στο ψευδοκράτος, θα επιχειρήσουν το επόμενο διάστημα να ανακόψουν τις όποιες εξελίξεις, επιδιώκοντας να κερδίσουν χρόνο, ενώ παράλληλα θα εργαστούν με στόχο να πείσουν ή καλύτερα να αλλάξουν γνώμη σε συγκεκριμένες ξένες πρωτεύουσας σε σχέση με τη βάση λύσης του Κυπριακού. Αφού είδαν πως η προσπάθεια που έγινε με την υπογραφή των Βρετανών για συγκεκαλυμμένη Ομοσπονδία δεν στέφθηκε με επιτυχία ανάμεσα στα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα επιχειρήσουν με άλλους τρόπους να μετατοπίσουν το κέντρο βάρος του Κυπριακού από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δριμύ κατηγορώ Κυβέρνησης σε ΑΚΕΛ-«Εξισώνουν τον Πρόεδρο με Τατάρ και Ερντογάν»
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι ίδιες εκτιμήσεις, σημειώνουν ότι δεν θα πάψουν παράλληλα να δημιουργούν νέα τετελεσμένα επί του εδάφους, έχοντας ως στόχο μακροχρόνια, να έχουν δημιουργηθεί εκείνες οι συνθήκες που θα πείσουν τη διεθνή κοινότητα για αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού. Με την ανάπτυξη στην περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού και με την κατασκευή μιας σειράς και άλλων αναπτυξιακών έργων, Τουρκία και ψευδοκράτος επιδιώκουν να γίνουν οι game changers του Κυπριακού με τρόπο που δύσκολα θα μπορεί να ανατραπούν τα τετελεσμένα που δημιουργούν.
Εξάλλου, η δημιουργία τετελεσμένων επιχειρήθηκε και αναμένεται να επιχειρηθεί ξανά λίαν συντόμως και μέσα από την δημιουργία τετελεσμένων εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη δημιουργία τετελεσμένων από τα ερευνητικά σκάφη και τα γεωτρύπανα της ΤΡΑΟ. Αν και χθες ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας παραδέχθηκε μετά από πολλή καιρό πως όλες οι παράνομες έρευνες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, απέβησαν άκαρπες, αφού δεν εντοπίστηκε απολύτως τίποτα, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα, σε μια προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων και δημιουργίας κλίματος έντασης που θα τροφοδοτήσει το εσωτερικό ακροατήριο του Ταγίπ Ερντογάν, τα τουρκικά πλοία να βγουν ξανά για παράνομες έρευνες.
Μόλις χθες το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, εξέδωσε μια πολεμική ανακοίνωση στην οποία προαναγγέλλει νέες παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ το επόμενο διάστημα, με πρόσχημα την επανέναρξη του γεωτρητικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ειδικός απεσταλμένος, ΜΟΕ και βλέπουμε-Επιβεβαιώθηκε το αδιέξοδο στην τριμερή
Για όλα τα πιο πάνω σενάρια, η Λευκωσία άρχισε να προετοιμάζεται, γνωρίζοντας πως η επόμενη περίοδος, δεν αναμένεται να φέρει ραγδαίες εξελίξεις, τουλάχιστον για την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, αλλά θα είναι αρκετά πυκνή σε ότι αφορά τη δραστηριότητα των Τούρκων και το καθήκον της Κυπριακής Δημοκρατίας να αμυνθεί, κυρίως με τα διπλωματικά μέσα που έχει στη διάθεση της στους τουρκικούς σχεδιασμούς.
Η απόφαση του Αντόνιο Γκουτέρες που λήφθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες μετά και από διαβουλεύσεις του ιδίου με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για διορισμό ειδικού απεσταλμένου (special envoy) για το Κυπριακό, πλέον βρίσκεται στον αέρα, μετά την υπαναχώρηση του κατοχικού ηγέτη. Ο Γενικός Γραμματέας θεωρεί πως ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου με όρους εντολή μέσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, θα βοηθούσε, αφενός στη βελτίωση του κλίματος και αφετέρου στην προσπάθεια για συμφωνία για ένα νέο πακέτο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Κανείς και τίποτα, ωστόσο, δεν εγγυάται, ειδικά λαμβανομένης υπόψη της προσπάθειας της άλλης πλευράς για να πατήσει φρένο στις εξελίξεις, ότι σύντομα και στο διάστημα των επόμενων λίγων μηνών, θα υπάρξουν εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέψουν, είτε τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου και κατ΄ επέκταση, για τους πιο αισιόδοξους, σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαφορετικές προσεγγίσεις για αποτελέσματα της τριμερούς-Η ανάγνωση των κομμάτων
Άλλωστε στο καλεντάρι των εμπλεκομένων μερών στο Κυπριακό, είναι σημειωμένος ο Φεβρουάριος του 2023, όταν και θα πραγματοποιηθούν οι Προεδρικές Εκλογές, κάτι που αυτόματα σημαίνει πως, όπως και σε αντίστοιχες περιπτώσεις για το ψευδοκράτος ή την Τουρκία, θα αποφευχθεί η εμπλοκή σε μια διαπραγματευτική διαδικασία εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Αν και το γεγονός ότι ο Νίκος Αναστασιάδης, δεν θα επαναδιεκδικήσει την Προεδρία, να ευνοεί κάπως τις συνθήκες, εάν και εφόσον τα εμπλεκόμενα μέρη αποφασίσουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, παραδοσιακά, τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη, αποφεύγουν να εισέλθουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.
Με αυτά τα δεδομένα, εάν δεν έρθουν τα πάνω κάτω στο Κυπριακό, με την άλλη πλευρά να αλλάζει γραμμή πλεύσης 180 μοιρών, με τους ρυθμούς που μας συνήθισαν τα Ηνωμένα Έθνη και με δεδομένο ότι σε λιγότερο από ενάμισι χρόνο έχουμε εκλογές, τότε φτάνει κανείς αβίαστα στο συμπέρασμα πως το Κυπριακό θα παραμείνει στον πάγο τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2023.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τι σημαίνει για την Κύπρο η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας-«Ισχυρή αποτρεπτική ισχύς στην Α. Μεσόγειο»