Μπορέλ: Κίνδυνος οικονομικής καταστροφής, με ενδεχόμενο σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης στο Αφγανιστάν

 

Το Αφγανιστάν βρίσκεται αντιμέτωπο με την κατάρρευση των οικονομικών και κοινωνικών συστημάτων και υποδομών του, με τους κινδύνους μιας ανθρωπιστικής καταστροφής να παραμένουν ενεργοί, έγραψε σήμερα σε μία ανάρτησή του, ο Ζοζέπ Μπορέλ Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Eνωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας.

Η αποφυγή του χειρότερου σεναρίου, θα απαιτήσει από τους Ταλιμπάν να συμμορφωθούν με συνθήκες που θα επιτρέψουν τη χορήγηση μεγαλύτερης διεθνούς βοήθειας, έγραψε ο Μπορέλ. "Το Αφγανιστάν βιώνει μία σοβαρή ανθρωπιστική κρίση και μία κοινωνική και οικονομική κατάρρευση επίκειται, διαμορφώνοντας μία επικίνδυνη κατάσταση για τους Αφγανούς, την περιοχή, αλλά και τη διεθνή ασφάλεια", επεσήμανε ο Μπορέλ.

Οι τιμές των τροφίμων στη χώρα αυξήθηκαν κατά πλέον του 50%, από την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στα μέσα Αυγούστου, καθώς ο πληθωρισμός πυροδοτείται από το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των εννέα δισεκατομμυρίων δολαρίων του Αφγανιστάν που βρίσκονται στα αποθέματα ξένων κεντρικών τραπεζών, αλλά και από την απομάκρυνση των ξένων κεφαλαίων.

Το τραπεζικό σύστημα της χώρας έχει παραλύσει σε μεγάλο βαθμό, με τους ανθρώπους να μην μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους, ενώ επίσης, το σύστημα υγείας του Αφγανιστάν που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ξένη βοήθεια, βρίσκεται κοντά στην κατάρρευση, σύμφωνα με τον Μπορέλ.

"Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, υπάρχει ο κίνδυνος μιας ανθρωπιστικής καταστροφής" έγραψε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει μαζική μετανάστευση προς τις γειτονικές χώρες.

Οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ έχουν αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθειά τους προς το Αφγανιστάν, από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία, αλλά έχουν σταματήσει τη χορήγηση αναπτυξιακής βοήθειας, με την ίδια κίνηση να έχει γίνει και από άλλες χώρες, όπως και από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η αντίδραση της ΕΕ στην κρίση θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά των νέων αρχών στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον Μπορέλ, και η οποιαδήποτε αποκατάσταση των σχέσεων θα απαιτήσει τη συμμόρφωση των Ταλιμπάν με όρους, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έκτακτη συνεδρίαση ΣΑ για τον πόλεμο μετά από επιστολή του Ιράν-«Δεν μπορεί να παραμείνει παθητικός θεατής»
Οι ΗΠΑ ενδεχομένως ζητήσουν τη χρήση Bρετανικής Bάσης στην Κύπρο
Τι είναι οι βαλλιστικοί πύραυλοι Sejjil που εκτόξευσε το Ιράν στο Ισραήλ-Μπορούν να διασχίσουν 10.000 χιλιόμετρα σε λίγα λεπτά
Ο Τραμπ δεν αποκλείει να υπάρξει ακόμη και τώρα συμφωνία με Ιράν-«Δεν έχω λάβει απόφαση αν θα εμπλακώ»
Ο Νετανιάχου ευχαριστεί τον Τραμπ για την υποστήριξη-Σίγουροι ισραηλινοί αξιωματούχοι για εμπλοκή των ΗΠΑ
ΒΙΝΤΕΟ: «Αννίτα το όνομα σου φωτιά. Μια Πρόεδρος που αλλάζει καρδιά-To τραγούδι για την Πρόεδρο της Βουλής
Κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Ιράν ζητά ο Γκουτέρες-«Αποφύγετε διεθνοποίηση της σύγκρουσης»
Εξελίξεις στο σκάνδαλο Αββακούμ-Διώκεται ποινικά για δύο υποθέσεις ο Μητροπολίτης Ταμασού
Τραυματίστηκε ένα άτομο μετά από βουτιά στις Θαλασσινές Σπηλιές Αγίας Νάπας-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Μητσοτάκης για σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν-«Η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει σε στρατιωτική επιχείρηση»