Καταιγίδα αυξήσεων και στο βάθος αισχροκέρδεια-Κάποιοι καβάλησαν… καλαμάκια
07:07 - 29 Οκτωβρίου 2021

Η «τέλεια καταιγίδα» της ακρίβειας, που προκάλεσε τσουνάμι αυξήσεων στις τιμές όλων των βασικών προϊόντων, φέρνοντας στα όριά τους πολλά νοικοκυριά δεν είναι το μόνο… εποχικό φαινόμενο που έχουν να αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές. Κάποιοι είτε με αθέμητες εμπορικές πρακτικές, είτε ανεβάζοντας αδικαιολόγητα τις τιμές, στοχεύουν στο γρήγορο κέρδος, με τους καταναλωτές σε πολλές περιπτώσεις να παραμένουν απροστάτευτοι.
Ήδη στους αρμόδιους φορείς άρχισαν να φτάνουν καταγγελίες, οι οποίες διερευνώνται, με αυτές ωστόσο που δεν σχετίζονται με αθέμητη εμπορική πρακτική και έχουν σχέση με αδικαιολόγητη αύξηση τιμών, να μην είναι δύσκολο να στοιχειοθετήσουν.
Στο μικροσκόπιο της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή, βρίσκονται το τελευταίο διάστημα αριθμός υποθέσεων αθέμητης εμπορικής πρακτικής.
«Να αναφερθώ γενικά σε μια περίπτωση που εξετάζουμε. Όταν κάποιος διαφημίζει μια συσκευή 100 ευρώ και όταν την αγόρασε ο καταναλωτής από το κατάστημα του, του την πώλησε 120 ευρώ, αυτό είναι αθέμητη εμπορική πρακτική και είναι καθαρή αισχροκέρδεια και προχωρούμε με την επιβολή προστίμων», ανέφερε στον REPORTER ο αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνης Ιωάννου.
Ένα άλλο φαινόμενο που παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα και θα επιβληθούν πρόστιμα, είναι η παράτυπη ενέργεια ιδιοκτητών, μικρών κυρίως υποστατικών, οι οποίοι χρεώνουν περισσότερο τους καταναλωτές, όταν πληρώνουν μέσω πιστωτικής κάρτας.
«Αυτό απαγορεύεται», ανέφερε ο κ. Ιωάννου, σημειώνοντας ότι γίνεται προσπάθεια το θέμα ρυθμιστεί. Κάλεσε δεν τους καταναλωτές, να καταγγέλλουν υποθέσεις αισχροκέρδειας στον τηλεφωνικό αριθμό 1429. Διευκρίνισε, ωστόσο ότι κάποιες υποθέσεις που έχουν να κάνουν με καταγγελίες για υπερτιμολογήσεις, χρήζουν έρευνας και σε αρκετές περιπτώσεις δεν μπορούν να στοιχειοθετηθούν.
Πίνουν με… χρυσά καλαμάκια
Μία άλλη υπόθεση για την οποία υπήρξαν σωρεία καταγγελιών, στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καταναλωτών, αυτή τη φορά, αφορά στις τιμές που χρεώνουν όσοι έχουν αποθέματα πλαστικών και packing material.
«Ειδικά στα πλαστικά καλαμάκια είχαμε έντονα παράπονα, αφού διαπλασιάστηκαν οι τιμές. Είναι δυσεύρετα και αυξήθηκε η ζήτηση, επειδή δεν υπάρχει αντίστοιχης ποιότητας υποκατάστατο. Ακόμη επιτρέπεται η πώλησή τους, όμως σε κάποια στιγμή, θα εξαντληθούν τα αποθέματα και δεν θα μπορέσουν να αντικατασταθούν», ανέφερε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης.
Η περίπτωση με τα καλαμάκια, είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις, όπου ο αγοραστής τους παρά την εξόφθαλμη προσπάθεια κερδοσκοπίας, είναι δύσκολο να δικαιωθεί.
«Υπάρχει μία γενική αρχή πως σε όλα τα κράτη της ΕΕ, διαμορφώνονται ελεύθερα οι τιμές και το κάθε κράτος ξεχωριστά, πρέπει να διασφαλίσει ότι υπάρχει υγιής ανταγωνισμός. Αυτή είναι η βασική αρχή της αγοράς. Εφόσον δηλαδή, διασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός τότε ο καταναλωτής πάει σε κάποιον άλλον που είναι πιο φτηνός, εκτός εάν είναι μονοπώλιο», ανέφερε ο κ. Δρουσιώτης.
Κληθείς να απαντήσει, πού μπορεί να απευθυνθεί κάποιος καταναλωτής, εάν θεωρήσει ότι τον “έκλεψαν”, υπερτιμολογώντας ένα προϊόν ανέφερε ότι είναι δύσκολο «να βρει κάποιος το δίκιο του. Εάν σήμερα, για παράδειγμα ένα προϊόν πωλείται 1 ευρώ και αύριο κάποιος το πωλεί 3 ευρώ, δεν έχει κανένα να του πει τίποτα».
Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία ο εκάστοτε Υπουργός Ενέργειας, μπορεί να καθορίσει πλαφόν στις τιμές για 45 ημέρες, με δυνατότητα ανανέωσης για πολύ συγκεκριμένα προϊόντα όπως είναι το γάλα, το ψωμί, το νερό και το ρεύμα. Επιπρόσθετα δικαιούται να επιβάλει πλαφόν και στα καύσιμα.
«Μετά το 2004, μία φορά μπήκε πλαφόν στα καύσιμα και ήταν πλήρης αποτυχία. Μπήκε το πλαφόν το Σάββατο και τη Δευτέρα αναιρέθηκε, επειδή άλλαξαν οι τιμές. Δεν μπορείς σε περιόδους που η αύξηση είναι συνεχής να βάζεις πλαφόν», σημείωσε ο κ. Δρουσιώτης.
Δεν συνέβη το ίδιο, ωστόσο όταν το 2012, επιβλήθηκε πλαφόν στην τιμή του γάλακτος. «Εκεί υπήρχε πλήρης επιτυχία και επιβλήθηκε τότε που ανακοίνωσαν ότι θα αυξήσουν τις τιμές οι αγελαδοτρόφοι και επενέβη το Υπουργείο Ενέργειας».
Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών, σημείωσε πάντως ότι σε αυτή την περίοδο ειδικά, για το γάλα δεν δικαιολογείται η επιβολή πλαφόν.
Πού σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις
Αν και οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές επιβλήθηκαν τον μήνα που διανύουμε και στο τέλος του θα φανεί το μέγεθός τους, σημαντικές ήταν και αυτές που καταγράφηκαν τον Οκτώβριο, όπως φαίνεται μέσα από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, που είναι δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα της Στατιστικής Υπηρεσίας.
Συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2021, η αύξηση στα φρούτα και τα λαχανικά άγγιξε το 20%, στα είδη υπόδησης το 15%, στα είδη ένδυσης το 12% και στα τρόφιμα το 5%.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- ΒΙΝΤΕΟ: Γονατίζει τους πολίτες η ακρίβεια, μεγάλη ανησυχία στους επιχειρηματίες
- Σε απόγνωση μαγαζάτορες, δεν βρίσκουν προσωπικό-Μάχη για ένα υπάλληλο
