Δεν είναι όλοι Γκουαρδιόλα και Ζιντάν-Μπορεί ο Τσάβι να «φτιάξει» τη Μπαρτσελόνα;
13:12 - 29 Οκτωβρίου 2021
![32c0b697-b203-4d4b-8307-39ed49a07896.jpg](/images/Mc9xShaxLINg2SlPdpo4qyVlKTc=/314437/width-750/32c0b697-b203-4d4b-8307-39ed49a07896.jpg)
Ο Τσάβι αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της Μπαρτσελόνα παραλαμβάνοντας μια δυσλειτουργική ομάδα στην πιο άσχημη κατάσταση που έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια... Ρίσκο η πρόσληψη ενός προπονητή που δεν είναι «έτοιμος», χωρίς εμπειρία κι ας είναι ένας θρύλος των Καταλανών καθώς τώρα πια όλοι θα τον κρίνουν αλλιώς.
Αν ήταν κάτι ξεκάθαρο σε όσους παρακολούθησαν από κοντά στις 3 Ιουνίου 2015 τον αποχαιρετισμό του Τσάβι (ο οποίος δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του) στη Μπαρτσελόνα ήταν ότι ο άνθρωπος αυτός, που είχε ζήσει 24 χρόνια στους «μπλαουγκράνα», θα επέστρεψε κάποια στιγμή για να αναλάβει την ομάδα της καρδιάς του ως προπονητής. «Κληρονόμος» του Πεπ Γκουαρδιόλα μέσα στον αγωνιστικό χώρο, ονειρευόταν και ο ίδιος την καριέρα που είχε στους πάγκους ο νυν τεχνικός της Μάντσεστερ Σίτι.
Στην Αλ Σαντ είναι εμφανέστατη η επιρροή που έχει από τον Πεπ: το tiki-taka φαίνεται έστω και δέκα λεπτά να δεις.
Η ιδέα και τώρα είναι η ίδια. Με τον Τσάβι στον πάγκο, όπως συνέβη και με τον Γκουαρδιόλα, η Μπαρτσελόνα επιστρέφει στο DNA της. Και έχοντας «διδαχθεί» από τον προπονητή των «Πολιτών» ο 41χρονος τεχνικός φαίνεται να ακολουθεί τις τακτικές και τους τρόπους του.
Ο Τσάβι καλείται σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο και για την ομάδα και για τον σύλλογο να κάνει πολλά πράγματα μαζί. Και αυτά δεν αφορούν μόνο το αγωνιστικό κομμάτι. Κυρίως θα πρέπει να επαναφέρει τη Μπαρτσελόνα στο δρόμο της ιστορίας της και, φυσικά, με τα θετικά αποτελέσματα που έχει ανάγκη η ομάδα να φέρει ξανά την περηφάνια, το χαμόγελο και την ελπίδα στους οπαδούς. Αυτά, δηλαδή, που έχουν... τσαλαπατηθεί εδώ και καιρό.
Για τη Μπαρτσελόνα ο Τσάβι είναι η καλύτερη λύση. Και, κακά τα ψέματα, είναι και η μοναδική, τουλάχιστον αυτή τη χρονική στιγμή. Είναι ο προπονητής που επιλέγει ο Ζοάν Λαπόρτα, καθώς ο Ρόναλντ Κούμαν ήταν η... κληρονομιά που άφησε ο Ζοσέπ Μαρία Μπαρτομέου. Ο νυν πρόεδρος δεν πίστευε καθόλου στον Ολλανδό, αυτό ήταν προφανές, και αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με τη συνύπαρξή τους.
Για τον ίδιο είναι η πιο μεγάλη πρόκληση. Και ίσως έρχεται νωρίς στην καριέρα του, που μετρά μόνο την παρουσία του στον πάγκο της Αλ Σαντ, αλλά οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Τα προβλήματα είναι πολλά, ο χρόνος είναι λίγος. Πρέπει να δώσει ξανά κίνητρο στους παίκτες του, πολλοί εκ των οποίων είναι πιτσιρίκια όπως ήταν και αυτός όταν κλήθηκε να βοηθήσει την πρώτη ομάδα. Θα πρέπει να γίνει ο δάσκαλός τους. Οι... παλιοσειρές της ομάδας, ο Πικέ, ο Μπουσκέτς, ο Ζόρντι Άλμπα, ο Σέρζι Ρομπέρτο, τον ξέρουν και τους ξέρει. Δεν υπάρχει, βέβαια, ο Μέσι. Ούτε ο Ινιέστα. Ούτε ο Πουγιόλ. Ούτε καν ο Ντάνι Άλβες.
Θα πρέπει να βγάλει από τον Σέρχιο Αγουέρο και τον Μέμφις Ντεπάι τον καλύτερο εαυτό τους και να ελπίζει ότι ο Ανσού Φάτι θα ανακάμψει βρίσκοντας τη φόρμα του. Ο Λουκ ντε Γιονγκ είναι ένας παίκτης που δεν φαίνεται να ταιριάζει στο στυλ παιχνιδιού του τσάβι και δεν αποκλείεται να φύγει στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο.
Ως παίκτης. ο Τσάβι έδωσε ταυτότητα σε ένα ολόκληρο ποδοσφαιρικό κίνημα, ξεπέρασε τα όρια μιας ομάδας και έγινε ο πιο επιδραστικός παίκτης της επί τουλάχιστον μια δεκαετία. Κι ας μην ήταν σταρ!
«Για μένα ο Μέσι είναι καλλιτέχνης, είναι αυτός που κάνει τη διαφορά. Αυτός είναι καλύτερος από τον Κριστιάνο Ρονάλντο και κάθε άλλο παίκτη στον κόσμο. Παίκτες όπως ο Μέσι είναι πολύ σπάνιοι στο ποδόσφαιρο. Ωστόσο όμως, το ερώτημα είναι, ο ίδιος είναι ισχυρός και χωρίς τους Τσάβι και Ινιέστα; Ο Τσάβι είναι ο εγκέφαλος της Μπαρτσελόνα. Διευθύνει το παιχνίδι στη μεσαία γραμμή και κάνει τους άλλους να παίζουν καλύτερα. Ο Τσάβι κάνει τα πράγματα να συμβούν μέσα στο γήπεδο» όπως έλεγε ο Σόνι Άντερσον.
Τώρα θα πρέπει να φέρει πια άμεσα αποτελέσματα, αν όχι να παλέψει από φέτος για τίτλους. Ναι, η δική του Μπαρτσελόνα δεν θα «χτιστεί» σε μερικές ημέρες, ούτε καν σε κάποιες εβδομάδες, αλλά θα πρέπει να κάνει άμεσα μια μεγάλη αλλαγή. Είναι πια ένα νέο πρότζεκτ και δεν υπάρχει περιθώριο αποτυχίας.
Στο Κατάρ, όπου πήγε αφού είχε κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ με τους «μπλαουγκράνα», ο Ισπανός ευτύχισε να ζήσει μεγάλες χαρές και όχι μόνο αγωνιστικά καθώς εκεί γεννήθηκαν τα δύο παιδιά του. Γυρίζει στην πατρίδα του, επιστρέφει στην ομάδα με την οποία πανηγύρισε 25 τίτλους και... πέφτει αμέσως στα βαθιά. Με τον κίνδυνο, φυσικά, να «καεί» χωρίς να το αξίζει παραλαμβάνοντας μια κατεστραμμένη ομάδα. Δεν είναι όλοι Γκουαρδιόλα και Ζιντάν, υπάρχουν και οι Πίρλο, Σόλσκιερ, Λάμπαρντ.
Ρίσκο για τον ίδιο; Ρίσκο για τη Μπαρτσελόνα; «Μεγαλωμένος» ο Τσάβι με την ποδοσφαιρική φιλοσοφία του Γιόχαν Κρόιφ (επιθετικό παιχνίδι, παιχνίδι κατοχής, άμυνα με τη μπάλα στα πόδια, πίεση του αντιπάλου στον δικό του χώρο), γαλουχημένος με τη νοοτροπία των Καταλανών από τα 11 του όταν πήγε στη Μασία, ευτύχησε να ζήσει εκεί ως ποδοσφαιριστής σπουδαίες στιγμές, που έμειναν στην ιστορία του συλλόγου. Τον πιστεύουν όλοι και θα τον στηρίξουν όλοι. Διότι, όπως είναι πια η κατάσταση, μόνο αυτός μπορεί.
Το καλοκαίρι του 2008 ο Λαπόρτα είχε καλέσει στο γραφείο του τον τότε προπονητή της δεύτερης ομάδας και του ανακοίνωσε ότι του δίνει... προαγωγή να το κάνει. «Δεν έχεις τα αρχ@@@@ να το κάνεις» φέρεται να του είπε εκείνος. Ήταν ο Γκουαρδιόλα. Ρίσκο και τότε; Ναι, ρίσκο που οδήγησε στις πιο μεγάλες επιτυχίες της σύγχρονης ιστορίας της Μπαρτσελόνα με 14 τίτλους σε τέσσερα χρόνια.
O Τσάβι είναι ένας αγνός υπηρέτης του ποδοσφαίρου, αλλά τώρα η Μπαρτσελόνα δεν έχει καμία σχέση με εκείνη που είχε αναλάβει ο Γκουαρδιόλα. Χρήματα για μεταγραφές δεν υπάρχουν, χρόνο θα έχει και ηρεμία για να δουλέψει, αλλά θα κριθεί και θα επικριθεί αν χρειαστεί. Σαν ένα πριγκηπόπουλο που γυρίζει για να πάρει τον θρόνο. Αν δεν το αξίζει, όμως, θα εκδιωχθεί από το παλάτι...
Πηγή: sdna.gr
![Altamira22](https://reporter.com.cy/media/documents/Altamira22.png)