Καμπανάκι για εμβολιασμούς-Πόσο απέχει από τον στόχο η Κύπρος και η θέση στην ΕΕ

Έχει λεχθεί, ουκ ολίγες φορές από επίσημα χείλη στην Κύπρο, πως το ποσοστό των εμβολιασμών πρέπει να ξεπεράσει το 80% του πληθυσμού, προκειμένου να κτιστεί τείχος ανοσίας και να μπει φραγμός στην ευρεία μετάδοση της COVID19. Κι ενώ στην πεποίθηση του κόσμου, έχει περάσει η αίσθηση ότι έχουμε πιάσει αυτόν τον στόχο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, παρά το γεγονός ότι σε σχέση με αρκετές χώρες, έχουμε υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη.

Πόσο μακριά είναι στην πραγματικότητα η χώρα μας από αυτόν τον στόχο; Η απάντηση δίδεται μέσα από τα επίσημα στοιχεία τόσο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), όσο όμως και του Υπουργείου Υγείας και καταδεικνύουν πως υπάρχει ακόμα δρόμος.

Το ποσοστό του πλήρως εμβολιασμένου πληθυσμού της Κύπρου σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται είναι στο 65,8% (σ.σ σχεδόν 80% για τους άνω των 18 ετών), που είναι λίγο πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οπόταν υπολείπεται, ακόμη ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό προκειμένου να προσεγγιστεί ο στόχος που έχει τεθεί.

Η Κύπρος είναι μαζί με τη Γερμανία στη δέκατη θέση, μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ, σε ποσοστό εμβολιασμού. Πορτογαλία και Μάλτα έχουν πετύχει εντυπωσιακά ποσοστά, έχοντας εμβολιάσει και με τις δύο δόσεις το 80,7% του πληθυσμού τους. Στην πρώτη η πορεία του ιού, αν και είναι νωρίς γιο ασφαλή συμπεράσματα, χαρακτηρίζεται πλέον ως ενδημική, με τη δεύτερη, που έχει και πιο πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την Κύπρο λόγω πληθυσμού, να καταγράφει το τελευταίο διάστημα, λίγο πάνω από δέκα κρούσματα ημερησίως. Σημειώνεται πως πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμών, έχουν επίσης η Δανία και η Ιρλανδία, που βρίσκονται λίγο πάνω από το 75%.

Τα στοιχεία των πλήρως εμβολιασμένων από το ECDC

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, ουραγοί στους εμβολιασμούς είναι κυρίως χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, κάποιες εκ των οποίων μάλιστα βιώνουν αυτή την περίοδο πρωτοφανή έξαρση. Πιο χαμηλά η Βουλγαρία με 22.1% και η Ρουμανία με 31.2%. Ακολουθούν Κροατία, Σλοβακία και Λετονία, με την τελευταία να καταγράφει τις τελευταίες ημέρες το πιο υψηλό ποσοστό κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο και να αναγκάζεται να επιβάλει lockdown για ένα μήνα (σ.σ 1.406 κρούσματα covid-19 ανά 100.000 κατοίκους). Στην Λετονία, που έχει 1,9 εκατομμύρια κατοίκους, τα νοσοκομεία το τελευταίο διάστημα έχουν σταματήσει να δέχονται ασθενείς με καρκίνο και άλλες ασθένειες και αναλαμβάνουν μόνο ασθενείς με COVID19 ή όσους χρειάζεται να νοσηλευθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

*Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας οι εμβολιασμοί σε όλο τον πληθυσμό με την πρώτη δόση είναι 68,3% και οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι 66,2%.

Στη δωδέκατη θέση στους άνω των 18 ετών

Σ’ ότι αφορά στους εμβολιασμούς των άνω των 18 έτων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, η Κύπρος είναι στη δωδέκατη θέση, με πολλές χώρες να έχουν σημειώσει ποσοστά ρεκόρ. Τρεις χώρες μάλιστα η Ιρλανδία, η Πορτογαλλία και η Μάλτα, κατόρθωσαν να εμβολιάσουν πάνω από το 90% του ενήλικου πληθυσμού τους.

Τα στοιχεία των πλήρως εμβολιασμένων άνω των 18 ετών

Χαμηλό το ενδιαφέρον για την τρίτη δόση

Μη ικανοποιητικά, είναι εν τω μεταξύ τα στοιχεία που αφορούν στη χορήγηση τρίτης δόσης στους άνω των 60 ετών, στους επαγγελματίες υγείας και σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Μέχρι στιγμής, η τρίτη δόση χορηγήθηκε σε λίγο περισσότερα από 33,000 άτομα με τους δικαιούχους να ανέρχονται σε 194,673 άτομα. Έχει λάβει ενισχυτική δόση δηλαδή, λιγότερο από το 20% των δικαιούχων.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, γίνεται κατανοητό ότι το κεφάλαιο εμβολιασμοί στη χώρα μας, έχει ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσει, παρά το γεγονός ότι έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού. Είναι γι’ αυτό το λόγο που το Υπουργείο Υγείας, πρέπει να καταγράψει και να ακολουθήσει την πρακτική άλλων χωρών όπως η Μάλτα και η Πορτογαλία, που κατάφεραν μέσω δυναμικών καμπάνιων, να απαντήσουν στα ερωτήματα των πολιτών και να τους πείσουν για τα οφέλη του εμβολιασμού.

Ήδη πολλοί επιστήμονες, ανάμεσά τους και μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, έχουν εκπέμψει σήμα κινδύνου, ζητώντας άμεσες ενέργειες πριν το χειμώνα προκειμένου να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη, προκειμένου να αποφευχθεί έξαρση αντίστοιχη του καλοκαιριού. Αυτό γίνεται επάναγκες, μετά και τον εντοπισμό στη χώρα μας, της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα Plus, η οποία βρίσκεται στο μικροσκόπιο και ουδείς μπορεί να εκτιμήσει σε αυτό το στάδιο τουλάχιστον, εάν θα επικρατήσει της μεταλλαξης Δέλτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

Ποιοι είναι οι τζιχαντιστές που πήραν τον έλεγχο στο Χαλέπι και η σύγκρουσή τους με την Αλ Κάιντα
Νεκρός κτηνοτρόφος από την κακοκαιρία στη Λήμνο-Παρασύρθηκε από χείμαρρο
Σοβαροί κίνδυνοι σε κτίριο που στεγάζει δημόσιες υπηρεσίες-Για κατάρρευση οροφής και μούχλα κάνει λόγο η Ισότητα
Γέρνουν προς το «ναι» οι εργοδότες, κλειστά χαρτιά από συντεχνίες στην πρόταση Παναγιώτου για το σκυρόδεμα
Πυρά ΑΚΕΛ σε Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ-«Θα θυσιάσουν μια για πάντα τη λύση του Κυπριακού για χατίρι του ΝΑΤΟ;»
Εξήντα εννέα κυπριακές αρχαιότητες επαναπατρίζονται-Φυλάσσονταν σε διαμέρισμα στη Βιέννη
Τουλάχιστον 32 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά στρατιωτικά πλήγματα στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Η μπανάνα στον τοίχο πωλήθηκε για 6,2 εκ. και φαγώθηκε από τον αγοραστή της
Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές συνελήφθησαν στη φιλοευρωπαϊκή διαδήλωση στη Γεωργία
Δίνει μάχη για τη ζωή του ο 24χρονος που πήδηξε από εν κινήσει όχημα-Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ