Στέλνει αβέρτα μετανάστες η Τουρκία-Η αχίλλειος πτέρνα και τα μέτρα στο τραπέζι

Συγκεκριμένες εισηγήσεις για την αντιμετώπιση της δραματικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών που ταλανίζουν το νησί μας, καταθέτει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, καθώς ο τετραψήφιος αριθμός αφίξεων μέσα σε μόνο λίγες ημέρες, δεν αφήνει άλλα περιθώρια, αφού η κατάσταση με την πάροδο του χρόνου, γίνεται ακόμη πιο χειρότερη. 

Ανάμεσα στις εισηγήσεις που θα καταθέσει ενώπιον του Υπουργικού ο Νίκος Νουρής, βρίσκεται και η τοποθέτηση καμερών, οι οποίες πρόκειται να καλύπτουν τη γραμμή αντιπαράταξης. Έτσι, θα γίνεται ένας εξονυχιστικός έλεγχος των γκρίζων σημείων, όπου και θα παρεμποδίζεται η διέλευση όσων επιχειρούν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές, όπως πράττει μεγάλη μερίδα μεταναστών μέχρι σήμερα.

Τον κώδωνα του κίνδυνου για την παρούσα κατάσταση έκρουσε σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, ο οποίος στάθηκε στην αποτελεσματικότερη φύλαξη της Πράσινης Γραμμής που επιβάλλεται να προχωρήσει το κράτος, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αυξημένης ροής μεταναστών.

«Το Υπουργείο Εσωτερικών, στα πλαίσια του προβλήματος του οποίου έχει να διαχειριστεί και δυστυχώς επιδεινώνεται, χρειάζεται να προχωρήσει στην αποτελεσματικότερη φύλαξη της Πράσινης Γραμμής, με ότι αυτό συνεπάγεται. Είτε λέγεται ηλεκτρονική παρακολούθηση, είτε λέγεται τοποθέτηση εμποδίων, εμείς θα προβούμε σε όποια μέτρα χρειάζεται για να αποτρέψουμε αυτές τις ροές. Η Πράσινη Γραμμή, βρίσκεται υπό τη διαχείριση της Αστυνομίας, επομένως είναι θέματα που πρόκειται να διαχειριστούμε με τον δικό μας τρόπο και δεν είναι σκοπός να δημιουργήσουμε προτετελεσμένα και ούτε είναι αυτή η πρόθεσή μας. Εμείς επισημαίνουμε το πρόβλημα και γι' αυτούς τους λόγους θα ενημερώσω το Υπουργικό Συμβούλιο με τις δικές μας εισηγήσεις».

 1612 μετανάστες σε 26 ημέρες-Το 85% από την Πράσινη Γραμμή

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, οι ροές μεταναστών αυξάνονται δραματικά, καθώς μέσα σε μόλις ένα μήνα, κατέφθασαν 1612 μετανάστες στις ελεύθερες περιοχές, με το 85% μάλιστα να έχει έρθει από την Πράσινη Γραμμή. «Αν και έχουμε τοποθετήσει εμπόδια στη γραμμή, οι ροές αυξάνονται δραματικά καθώς η γραμμή είναι πάρα πολύ μεγάλη. Ταυτόχρονα, ενώ φυλάττουμε τη δυτική Λευκωσία, φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν είναι αρκετό. Επίσης, μας ανησυχεί πάρα πολύ το γεγονός ότι άλλαξε η φυσιογνωμία  των ροών, που δείχνει ξεκάθαρα τον ρόλο της Τουρκίας. Διότι, πέρσι έτσι καιρό οι πέντε χώρες από τις οποίες εισπράτταμε μεταναστευτικές ροές, ήταν κατά σειρά η Συρία, η Ινδία, το Πακιστάν, η Μπαγκλαντές, το Πακιστάν. Τώρα άλλαξε εντελώς η σειρά. Παραμένει η Συρία πρώτη, αλλά δεύτερο είναι το Κονγκό, ακολουθεί η Νιγηρία, το Καμερούν, η Σομαλία και είναι εντελώς διαφορετική η ροή. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έρχονται ούτε με βάρκα, ούτε περπατητοί. Έρχονται από την Κωνσταντινούπολη με αεροπλάνα και από εκεί προωθούνται στο αεροδρόμιο της Τύμπου».

Έχοντας αυτή τη ξεκάθαρη εικόνα του προβλήματος εις γνώση ο υπουργός Εσωτερικών, θεωρεί άμεση ανάγκη τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, ώστε να αποτραπεί αυτό το φαινόμενο. «Πρέπει να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα και γι’ αυτό ενημέρωσα την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι πρέπει η Πράσινη Γραμμή, που δεν είναι το σύνορό μας, να τύχει διαχείρισης, όπως είναι η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. διότι είναι η αχίλλειος πτέρνα από την οποία έχουμε το 80% των ροών που έρχονται από την Πράσινη Γραμμή. Για τον Οκτώβριο, μέχρι στιγμής, ήρθαν 1612 μετανάστες και το 85% ήρθε από την πράσινη γραμμή».

Αναμφισβήτητα, η μετανάστευση είναι ένα φαινόμενο που δεν πρόκειται να εξαλειφθεί ούτε σε ένα μήνα, ούτε σε δυο μήνες, ούτε σε δυο χρόνια, και ως εκ τούτου, όπως σημείωσε ο κ. Νουρής, «είναι ευανάγκες να καταλάβουμε ότι η έννοια της διαχείρισης της μετανάστευσης πρέπει να γίνεται με ένα τρόπο που η κάθε χώρα θα μπορεί να σηκώσει το βάρος που έχει. Γι’ αυτό τον λόγο εμείς είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου, αλλά δυστυχώς, τα πράγματα κινούνται πάρα πολύ αργά. Ο ακρογωνιαίος λίθος αυτής της πολιτικής έγκειται στο θέμα της αλληλεγγύης και της επανεγκατάστασης».

Οι τρεις εισηγήσεις της Κύπρου στην Ευρώπη

Από τη στιγμή που η μια ευρωπαϊκή χώρα μετά την άλλη, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία, δεν αποδέχονταν τους μετανάστες στο έδαφος τους, αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στις υπόλοιπες χώρες. Έτσι, θέση της Κύπρου, είναι πως πρέπει παράλληλα με τη συνέχιση της συζήτησης για ενιαία πολιτική, να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, με τον υπουργό Εσωτερικών να αναφέρει πως «εισηγηθήκαμε τρία μέτρα, από τα οποία είμαι ικανοποιημένος, γιατί υιοθετηθήκαν οι εισηγήσεις της Κύπρου και στο σύνολο των ευρωπαίων Υπουργών Εσωτερικών».

Πρώτη εισήγηση ήταν ότι πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης και της Πράσινης Γραμμής που δεν είναι σύνορο. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κεντρικά από τις Βρυξέλλες, να κάνει συμφωνίες διμερής με τις τρίτες χώρες για να επιστρέφονται οι υπήκοοι τους. Και τρίτη εισήγηση είναι ότι οι μηχανισμοί της Ένωσης, όπως είναι η ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου, θα πρέπει να ενεργοποιήσουν και να επιταχύνουν τα θέματα των επιστροφών μεταναστών. 

Όπως εξήγησε ο κ. Νουρής, δεν μπορεί για παράδειγμα η Κύπρος, η οποία εφαρμόζει την ταχύτερη διαδικασία ασύλου αυτή τη στιγμή στον ευρωπαϊκό χώρο, από την 1η Ιανουάριου να επιδοτήθηκαν 8.500 απορριπτικές αιτήσεις ασύλου και να έγινε η επιστροφή 1047 ανθρώπων. «Δεν μπορούμε να έχουμε χιλιάδες πρόσφυγες στον τόπο μας, που είναι οικονομικοί μετανάστες ουσιαστικά και έρχονται για ένα καλύτερο μέλλον. Αλλά αυτή είναι η Κύπρος, δεν μπορώ να τη μεγαλώσω. Είναι η χώρα των 850.000 και δεν μπορεί σήμερα, την ώρα που άλλες χώρες έχουν κάτω από 1% μετανάστες, η Κύπρος να έχει 4% μετανάστες».

Αξιοσημείωτο επίσης, είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα στον χρόνο που διανύουμε, έχουν ήδη ξοδευτεί 40 εκατομμύρια ευρώ από τον εθνικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τα λεφτά του φορολογούμενου και όχι από τα λεφτά της Ε.Ε., για επιδοματική πολιτική των αιτητών ασύλου. «Δεν μπορεί να συνεχίσει ο Κύπριος φορολογούμενος, εν μέσω κιόλας πανδημίας, να πληρώνει γι’ αυτή την κατάσταση. Οι έχοντες πραγματική ανάγκη, που είναι οι δικοί μας πρόσφυγες, είναι ένα κλάσμα του τεράστιου αριθμού της μετανάστευσης. Δεν ήμαστε ρατσιστές με τους μετανάστες, αλλά είμαι Υπουργός Εσωτερικών μιας χώρας ημικατεχόμενης, την οποία πρέπει να προστατεύσω τόσο πληθυσμιακά, δημογραφικά και οικονομικά».

Δειτε Επισης

Τα ακίνητα συνέχισαν το 2024 να τροφοδοτούν την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας
Χωρίς το ΟΚ της Τουρκίας δεν πρόκειται να υπάρξει ομοσπονδία όποιος κι αν εκλεγεί «πρόεδρος»
Δύο διαφορετικές κατηγορίες ΤΑΕΠ προτείνει ο Δαμιανού-«Δεν μπορούν να επεκταθούν τα ιδιωτικά όπως είναι »
Γίνεται αξιολόγηση εναλλακτικών λύσεων για μελλοντική συντήρηση στο φράγμα Μαυροκόλυμπου
Έπεσε το ChatGPT-Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της εφαρμογής
Εμπρός της Eισαγγελίας παλικάρια... Δημόσιος κατήγορος πήγε Δικαστήριο με γραβάτα της ΑΕΚ
Το 17% των Κυπρίων δυσκολευόταν να ζεστάνει το σπίτι του το 2023
Επίθεση με μαχαίρι έξω από σούπερ μάρκετ στο Λονδίνο-Τέσσερις τραυματίες, συνελήφθη ένα πρόσωπο
Εκκενώθηκε πλήρως το φράγμα Μαυροκόλυμπου-Θα γίνει εκτίμηση της κατάστασης και καταγραφή αναγκών
Παρέλαβε την έκθεση της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ο ΠτΔ-«Θα μελετηθεί δεόντος»