Άδεια μητρότητας σε παρένθετες μητέρες και για υιοθεσίες-Τι αλλάζει στο νόμο

Για τις τροποποιήσεις του νομοσχεδίου για την άδεια μητρότητας, το οποίο θα οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, για ψήφιση, την Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου, ενημέρωσε την Επιτροπή Εργασίας, η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επί τάπητος η επέκταση της άδειας μητρότητας-Τι προνοεί το νομοσχέδιο

Η υπουργός Εργασίας εξήγησε τις πρόνοιες του νομοσχεδίου που θα αλλάξουν και αφορούν ουσιαστικά τρία σημεία. Το πρώτο και σημαντικότερο, είναι πως η άδεια μητρότητας για το δεύτερο παιδί αυξάνεται από 18 σε 22 εβδομάδες και για το 3ο παιδί σε 26 εβδομάδες. Απ’ εκεί και πέρα όσες γυναίκες αποκτούν από τέσσερα παιδιά και άνω, η άδεια θα παραμένει στις 26 εβδομάδες για κάθε φορά.

Παράλληλα, τροποποιείται σημείο του νομοσχεδίου κατά το οποίο εφεξής θα διευκρινίζεται ότι την συγκεκριμένη άδεια θα δικαιούνται όσες γυναίκες εγκυμονούν, οι παρένθετες μητέρες, αλλά και όσες υιοθετούν ένα παιδί.

Η τρίτη σημαντική πρόνοια, είναι ότι από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα επωφεληθούν και όσες μητέρες εγκυμονούν τη δεδομένη στιγμή, νοουμένου ότι βρίσκονται στην 17η με 18η εβδομάδα της κύησης.

Ακολούθως, πήραν τον λόγο αρκετές οργανώσεις και θεσμοί που κλήθηκαν στη συνεδρία της Επιτροπής, οι οποίοι χαιρέτησαν την ενέργεια της Κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα όμως, έθεσαν τις δικές τους εισηγήσεις επί του νομοσχεδίου. Η Παγκύπρια Ένωση Πολυτέκνων για παράδειγμα, εισηγήθηκε όπως επεκτείνεται στις 30 εβδομάδες στην περίπτωση εγκυμοσύνης τέταρτου παιδιού και 34 εβδομάδων για το πέμπτο παιδί.

Άλλες οργανώσεις, έθεσαν επίσης θέμα ώστε να υπάρχει καθολική αύξηση από το πρώτο παιδί, ενώ άλλοι ζήτησαν την πληρωμή του μισθού της γυναίκας στο 100% από το πρώτο παιδί, αφού βάσει της νομοθεσίας που βρίσκεται σε ισχύ, στο πρώτο παιδί η μητέρα λαμβάνει το 72% των απολαβών της. Για να λάβει το 100% των αποδοχών, πρέπει να γεννήσει και το τρίτο παιδί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα βρήκαν για το νομοσχέδιο με τα ιατροσυμβούλια-Νομικό κώλυμα στην προώθησή του

Η θέση της Ζέτας για τις εισηγήσεις

Κάποιες από τις εισηγήσεις που έγιναν, ενόχλησαν την υπουργό Εργασίας, η οποία απάντησε στα ερωτήματα και τις εισηγήσεις που δέχθηκε, ξεκαθαρίζοντας ότι η Κυβέρνηση, τροποποιεί μια νομοθεσία που είναι σε ισχύ για χρόνια και καμία άλλη Κυβέρνηση δεν προσπάθησε να τις αλλάξει.

Η Υπουργός μέσα από τις αναφορές της, εννοούσε πως από τη στιγμή που γίνονται αλλαγές, είναι υπερβολικό κάποιοι να ζητούν ακόμα περισσότερα.

«Μου θέσατε εισήγηση για την πολλαπλή κύηση, αν κάποιος ανατρέξει στο νόμο, υπάρχει αύξηση τεσσάρων εβδομάδων για κάθε παιδί πέραν του ενός στον ίδιο τοκετό. Επίσης, για παιδιά σε θερμοκητίδα, η άδεια αυξάνεται στις 21 ημέρες, που με ρωτήσατε και πάλι βρίσκεται στο νόμο».

Σε σχέση με τα εισοδήματα των γυναικών στο πρώτο παιδί, είπε πως συμφωνεί απόλυτα ότι αυτό πρέπει να γίνει. «Όμως όταν έρχεται μια νέα νομοθεσία δεν πρέπει να λέμε ότι γίνεται κάτι αλλά… Να δούμε ότι χθες ήταν 18 οι εβδομάδες και το αυξάνουμε στις 22 εβδομάδες».

Σε ερωτήσεις που έθεσαν βουλευτές, για το κατά πόσον υπάρχουν τρόποι να στηριχθούν ακόμα περισσότερο οι οικογένειες που έχουν ανάγκη, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι επεξεργάζονται σχέδια για τα νοικοκυριά. Όπως εξήγησε, ένα που βρίσκεται στα τελευταία του στάδια, είναι η επιδότηση τροφίμων σε παιδικούς και παιδοκομικούς σταθμούς, για ευάλωτα νοικοκυριά, ωστόσο, όταν είναι έτοιμο θα τους ενημερώσει σχετικά».

Δειτε Επισης

ΥΠΕΣ: Η Κυβέρνηση στηρίζει και ενισχύει τις ορεινές περιοχές
Τερματισμό πειθαρχικών διώξεων κατά Ν. Λοϊζίδη ζητούν εκπαιδευτικοί της Ισότητας
Ψάχνουν λύσεις μέσω δυο νομοσχεδίων για την αδήλωτη εργασία-Ψηλά τα ποσοστά στην οικοδομική βιομηχανία
Στο Υπουργικό τις επόμενες ημέρες πρόγραμμα για λειψυδρία-Συζητείται η αγορά τεχνολογίας για τεχνητή βροχή
Δωρεάν φυτά στο αεροδρόμιο Λάρνακας στο πλαίσιο δράσης «Πράσινη λεμονάδα»
Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»
Μικρή η παραγωγή σταφιλιών λόγω ανομβρίας
Στο διαστημικό χάρτη η Κύπρος με μικροδορυφόρο και υπερσύγχρονο τρισδιάστατο εκτυπωτή μετάλλων
Αίθριος ο καιρός-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Το κέντρο που παρέχει θεραπείες στα παιδιά από το 1957… «Είναι ευλογία η δουλειά που κάνουμε»