Ο κλοιός σφίγγει, το κόμμα βυθίζεται, η Δικαιοσύνη αποφασίζει

Καθημερινότητα, χωρίς να προκαλούν έκπληξη ή άλλα συναισθήματα, αποτελεί πλέον η είδηση πως το μέλλον της ΕΔΕΚ δεν βρίσκεται στα χέρια των μελών και των στελεχών της, αλλά στα χέρια του Δικαστηρίου που θα κληθεί να μελετήσει τη νέα προσφυγή που κατατέθηκε από δεκαπέντε μέλη που μεταξύ άλλων ζητούν επανεξέταση του μητρώου του κόμματος πριν το Συνέδριο που ήταν προγραμματισμένο για την Κυριακή και των εκλογών που ήταν προγραμματισμένες για τις 30 Οκτωβρίου.  

Το θέμα του μητρώου ταλαιπωρεί το κόμμα των Σοσιαλιστών εδώ και μήνες, με τη σημερινή ηγεσία να έχει αποδείξει σε πάμπολλες περιπτώσεις πως δεν είναι διατεθειμένη να συναινέσει στην αντιπαραβολή των διαφόρων εκδοχών του που κυκλοφορούν. Ούτε μετά τις επιστολές του υποψηφίου για την προεδρία Γιώργου Βαρνάβα, ούτε μετά τις απαντήσεις του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Μιχάλη Τερέπεη, ούτε μετά από την πρόταση μελών για σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής για να εξετάσει το θέμα, αλλά ούτε μετά και την προσφυγή στο Δικαστήριο της Ανδρειανής Οδυσσέως και άλλων δύο υποψήφιων της Επαρχιακής Συνδιάσκεψης Λευκωσίας, ο Μαρίνος Σιζόπουλος και η υπόλοιπη ηγεσία, αποδέχθηκαν την πρόταση για αντιπαραβολή του μητρώου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το διάταγμα που βάζει μπλόκο στις εκλογές της ΕΔΕΚ-Προειδοποιεί για συλλήψεις

Σήμερα ωστόσο τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Η ΕΔΕΚ είναι υπόλογα στη Δικαιοσύνη, η οποία αφού ακούσει τις δύο πλευρές την ερχόμενη Τρίτη, θα αποφανθεί εάν και με ποιο τρόπο θα γίνει αντιπαραβολή του μητρώου και τι θα συμβεί με τα επτά μέλη του κόμματος που οι υποψηφιότητες τους για την Κεντρική Επιτροπή απορρίφθηκαν.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος, μέχρι σήμερα έδειχνε να ελέγχει την κατάσταση και με τις δημόσιες παρεμβάσεις του να δίνει απαντήσεις για το θέμα του μητρώου. Ακόμα και η απόφαση του, η οποία χαρακτηρίστηκε από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους ως αλαζονική για να παρακούσει το διάταγμα του Δικαστηρίου για την Επαρχιακή Συνδιάσκεψη Λευκωσίας, επικοινωνιακά χρησιμοποιήθηκε ως νίκη, αφού από τον ίδιο και την υπόλοιπη ηγεσία προβλήθηκε ότι οι ΕΔΕΚίτες έκλεισαν τα αυτιά του σε όσους προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και συμμετείχαν μαζικά.

Βέβαια όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, (σ.σ. η υπόθεση εκκρεμεί ακόμη ενώπιον των Δικαστηρίων) η συγκεκριμένη απόφαση στηρίχθηκε σε νομική γνωμάτευση στη βάση νομικίστικών ζητημάτων, όπως για παράδειγμα ότι το διάταγμα δεν ήταν οπισθογραφημένο ή ότι δεν γινόταν ρητή αναφορά στον ίδιο. Πλέον στο νέο διάταγμα όπως αποφάνθηκαν νομικοί στον REPORTER δεν υπάρχουν και ο Μαρίνος Σιζόπουλος και γενικότερα το κόμμα θα πρέπει να σεβαστεί την απόφαση του Δικαστηρίου. Σε αντίθετη περίπτωση το διάταγμα αναφέρει ρητά πως τυχών ανυπακοή θα σήμαινε σύλληψη ή/και κατάσχεση περιουσίας των υπαιτίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το Συνέδριο του 2001, οι… χρόνιες ασθένειες και η προφητική συμβουλή του γιατρού

Η επίσημη θέση έτσι όπως εκφράζεται από τον κύκλο του Μαρίνου Σιζόπουλου, είναι πως το όλο θέμα τυγχάνει χειρισμού από τους νομικούς συμβούλους του κόμματος και πως δεν θα υπάρξει καμία επίσημη τοποθέτηση πριν ξεκαθαρίσει το σκηνικό. Το διάταγμα, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, αυτή τη φορά δεν επιδόθηκε μόνο στο κόμμα, αλλά ξεχωριστά σε κάθε κατά νόμο υπεύθυνο, όπως ο πρόεδρος, η αναπληρώτρια πρόεδρος, ο γενικός διευθυντής και άλλα στελέχη του κόμματος.

Από την άλλη πλευρά, ο Γιώργος Βαρνάβα, τηρεί στάση αναμονής παρακολουθώντας τις καταιγιστικές εξελίξεις, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να έχει ή να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο. Αν και η όλη υπόθεση ξεκίνησε από τον ίδιο και τις επιστολές του που απαντήθηκαν από τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, για τα προβλήματα που παρουσίαζε το μητρώο του κόμματος, ωστόσο τη σκυτάλη έλαβαν στελέχη του κόμματος που απαίτησαν την επανεξέταση του.

Υπενθυμίζεται πως για το θέμα του μητρώου υπήρξε ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ για να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο και οι εκλογές στη βάση του μητρώου του Νοεμβρίου του 2017 και την επικαιροποίηση του. Η εν λόγω απόφαση λήφθηκε στις 30 Ιουνίου. Ωστόσο το ζήτημα που θέτουν τα μέλη της ΕΔΕΚ, είναι πως τους καλοκαιρινούς μήνες, μέχρι το μητρώο να παραδοθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου στην Επιτροπή Διαπιστευτηρίων, που είναι υπεύθυνη για το Συνέδριο και τις εκλογές, έτυχε αλλοίωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Χάθηκαν τα ίχνη 14χρονης από τον χώρο διαμονής της στη Λευκωσία
Έρευνα της Κομισιόν για Facebook και Instagram για τον έλεγχο δημοσιεύσεων ενόψει ευρωεκλογών
Ο Μπλίνκεν καλεί τη Χαμάς να αποδεχθεί την κατάπαυση του πυρός-«Όχι άλλες καθυστερήσεις»
«Ανεπίτρεπτη κλιμάκωση» χαρακτηρίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ ενδεχόμενη επίθεση των Ισραηλινών στη Ράφα
Έρευνες σε ανοιχτό χώρο στα Περβόλια για την ενέδρα στο «Δημητρούι»-Παραλήφθηκε τεκμήριο για εξετάσεις
Βίαζε την κόρη του για 24 χρόνια και βρίσκεται ένα βήμα πριν την αποφυλάκισή του 89χρονος
Αυξημένοι παραμένουν οι κίνδυνοι στον χρηματοπιστωτικό τομέα λένε επόπτες ΕΕ
Τι συμβαίνει με τις κόκκινες βαλίτσες στα αεροπλάνα-Το TikTok που έγινε viral δίνει την εξήγηση
Άμβλωση, μεταναστευτικό, στήριξη των συμμάχων-Ο Τραμπ αναλύει το πρόγραμμά του εάν εκλεγεί πρόεδρος