Πνίγεται από το μεταναστευτικό τσουνάμι η Κύπρος-Ξεπέρασαν το 4% του πληθυσμού

Πέραν των δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι εδώ και χρόνια το μεταναστευτικό πρόβλημα, αφού όπως καταγράφεται, παρά τα μέτρα που λήφθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την ώρα που στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν έχει καταγραφεί μείωση των μεταναστευτικών ροών κατά 57%, στην Κύπρο έχουν αυξηθεί κατά 48%.  

Ο υπουργός Εσωτερικών εκπέμπει σήμα κινδύνου εδώ και αρκετούς μήνες, ωστόσο το πρόβλημα τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν χθες στη Βουλή, μόνο την τελευταία εβδομάδα 1500 μετανάστες πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές από την Πράσινη Γραμμή. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία στην πλειονότητα τους είναι Αφρικανοί. Μάλιστα μόνο το περασμένο Σάββατο, οι μετανάστες που πέρασαν στην Κυπριακή Δημοκρατία, ζητώντας άσυλο ξεπέρασαν τα 120 άτομα, με την Υπηρεσία Ασύλου να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, για το γεγονός ότι το κέντρο πρώτης υποδοχής στο Πουρνάρα, βρίσκεται στα όρια του σε ότι αφορά τον υπερπληθυσμό.

Την ίδια ώρα πέραν των 15 χιλιάδων μεταναστών που βρίσκονται στην Κύπρο θα πρέπει μέσω των ενδεδειγμένων διαδικασιών να επιστραφούν στις χώρες τους, αφού οι αιτήσεις για να λάβουν καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα, κρίθηκαν από τη δικαιοσύνη ως προδήλως αβάσιμες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δείχνουν δικηγόρους σε κυκλώματα διακίνησης μεταναστών-Αιχμές και για οργανώσεις

Τα μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση για τη μάστιγα του μεταναστευτικού, είναι πάρα πολλά και έχουν να κάνουν με όλη τη διαδικασία από τη στιγμή που οι μετανάστες εισέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία, μέχρι τη στιγμή που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να την εγκαταλείπουν για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, αφού η συντριπτική πλειοψηφία αφορά οικονομικούς μετανάστες και όχι πολιτικούς πρόσφυγες.

Όπως είναι γνωστό η μεγαλύτερη τρύπα από την οποία εισέρχονται μετανάστες στα ελεύθερα εδάφη είναι η πράσινη γραμμή. Την ώρα που στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά σύνορα, έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της Frontex που επιτηρούν τα πλείστα σημεία που επιλέγουν οι διακινητές για να περάσουν μετανάστες στην Ε.Ε., στην Κύπρο η γραμμή αντιπαράταξης παραμένει αφύλακτη, ενώ ακόμα και στα σημεία διέλευσης που θα έπρεπε να ισχύουν αυστηρά μέτρα, όπως φαίνεται και στο βίντεο που παρουσιάζει σήμερα ο REPORTER, οι έλεγχοι των αρχών είναι ανεπαρκέστατοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: «Έλεγχοι» με… το ένα πόδι πάνω στο άλλο, τρύπια μέτρα σε οδοφράγματα

Οι μετανάστες που εισέρχονται στις ελεύθερες περιοχές, το πράττουν είτε μέσω των επίσημων σημείων διέλευσης, όπου στη συνέχεια ενημερώνουν τους αστυνομικούς πως ζητούν πολιτικό άσυλο, είτε σε μεγαλύτερο βαθμό, το πράττουν μέσω γκρίζων σημείων, στα οποία τους οδηγούν τα οργανωμένα δίκτυα διακινητών που δρουν ανενόχλητα σε Τουρκία και ψευδοκράτος.

Όπως έχει αποδειχθεί, τα εν λόγω δίκτυα δρουν πλήρως οργανωμένα κι αφού περισυλλέξουν τους μετανάστες από την Τουρκία τους μεταφέρουν στο ψευδοκράτος και στη συνέχεια τους οδηγούν σε αφύλακτα σημεία της Νεκρής Ζώνης από τα οποία περνούν στις ελεύθερες περιοχές. Στη συνέχεια οι μετανάστες απευθύνονται είτε στους αστυνομικούς σταθμούς είτε στα γραφεία της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Ασύλου, όπου ζητούν άσυλο.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι βίντεο που ανέβασε στο κανάλι του στο Youtube Τούρκος blogger ο οποίος υποστηρίζει ότι εισήλθε στις ελεύθερες περιοχές από τη Λουρουτζίνα  και έφθασε στα πρώτα σπίτια της κοινότητας Λυμπιών χωρίς να τον ενοχλήσει κανένας.

Πέραν πάσης αμφιβολίας, είναι πρόδηλο πως πέραν των υπολοίπων προβλημάτων που υπάρχουν, με τις καθυστερήσεις εξέτασης των αιτήσεων, ή την αδυναμία επαναπροώθησης των μεταναστών, η φύλαξη της Νεκρής Ζώνης και των σημείων διέλευσης, αποτελούν τη νούμερο ένα προτεραιότητα των αρχών. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν δειλά δειλα να μειώνονται οι ροές μεταναστών και να δοθεί η δυνατότητα στα Δικαστήρια και τις υπόλοιπες αρμόδιες αρχές να εργαστούν για την επαναπροώθηση των χιλιάδων μεταναστών που βρίσκονται παράνομα στην Κύπρο.

Αυτό τόνισε κατά τις παρεμβάσεις του στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και τον ΕASO ο Νίκος Νουρής, ζητώντας να ισχύσει κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής, ότι ισχύει και στα σύνορα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετώπισαν στο παρελθόν ιδιαίτερο πρόβλημα, τονίζοντας παράλληλα τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο λόγω της τουρκικής εισβολής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενημερώνει το EASO για τις μεταναστευτικές ροές στην Κύπρο ο Νουρής

Για να καταδειχθεί το μέγεθος του προβλήματος, αξίζει να σημειωθεί πως η Κύπρος από το 2017 παραμένει σταθερά η πρώτη χώρα υποδοχής, ενώ το ψυχολογικό όριο του 3% ξεπεράστηκε προ πολλού και πλέον ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου ξεπερνά το 4% του κυπριακού πληθυσμού.

Σημειώνεται, ότι περίπου το 70% των αιτούντων άσυλο στην Κύπρο αφικνούνται μέσω της πράσινης γραμμής και προωθούνται μέσω των κατεχόμενων. Σημειώνεται, ότι μόνο για την διετία 2019 - 2020 οι νέες αιτήσεις ασύλου έφτασαν τις 25,894 άτομα.

Σε ότι αφορά τις επαρχίες με το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τα στοιχεία η μεγάλη μάζα των παράνομων μεταναστών εντοπίζεται στη Λευκωσία. Στη συνέχεια ακολουθούνται οι ενδεδειγμένες διαδικασίες και μεταφέρονται στο κέντρο πρώτης υποδοχής Πουρνάρα, όπου παραμένουν για ένα χρονικό διάστημα. Από το 2020, με βάση τα μέτρα που λήφθηκαν από την Κυβέρνηση για αντιμετώπιση των αυξημένων ροών, εισήχθησαν προθεσμίες για την παραπομπή της διαδικασίας στο Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι αιχμές Νουρή στις Αρχές, οι γιάφκες στις πόλεις και η… «προίκα του μωρού»

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού, μέχρι στιγμής έχουν παραχωρηθεί εννιάμισι χιλιάδες άδειες διεθνούς προστασίας, ενώ παράλληλα το 2019 έγιναν 417 επιστροφές, το 2020 έγιναν 1042, ενώ φέτος για το πρώτο οκτάμηνο, είναι 1040. Μάλιστα, σύμφωνα με το Τμήμα Ασύλου κατά το 2021 απορρίφθηκαν ήδη επτά χιλιάδες αιτήσεις για άσυλο, ωστόσο προκύπτει κώλυμα αφού αρκετοί κάνουν έφεση και εντοπίζεται καθυστέρηση στην εκδίκαση της υπόθεσης από το Ανώτατο Δικαστήριο. Σε σχέση με τις εθνικότητες των μεταναστών, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία οι περισσότεροι είναι αφρικανικής καταγωγής με τους πιο πολλούς από το Καμερούν και τους μετανάστες από το Κονγκό και τη Νιγηρία να ακολουθούν.

 

Δειτε Επισης