Όταν άνοιξε η πόρτα του Ουρολογικού θαλάμου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας…
06:55 - 02 Οκτωβρίου 2021

Μπορεί να έχουν περάσει δεκαεπτά ολόκληροι μήνες από τότε που άλλαξαν οι ζωές μας, μπορεί πλέον η “συμβίωση” με την πανδημία να τείνει να γίνει συνήθεια, όπως και η καινούρια καθημερινότητα. Ωστόσο, οι εικόνες των ασθενών με covid στα νοσοκομεία ήταν, είναι και θα παραμείνουν σοκαριστικές. Είναι εικόνες που δεν μπορούν να γίνουν συνήθεια...
Η κατάσταση στα νοσοκομεία, είναι βεβαίως πολύ καλύτερη από το καλοκαίρι που μας πέρασε, αφού από τους 300 ασθενείς με covid,νοσηλεύονται πλέον κάτω από 100. Όμως, παραμένουν δεκάδες οι συνάνθρωποί μας που αναγκάζονται να νοσηλευτούν, με αρκετούς από αυτούς να δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή.
Στο πλαίσιο ενημέρωσης δημοσιογράφων από τον ΟΚΥπΥ, για το πλάνο διαχείρισης της covid, γιατροί και νοσηλευτές εξήγησαν τη διαδικασία που ακολουθείται, όταν κριθεί αναγκαία η νοσηλεία κάποιου ασθενούς.
Το ρεπορτάζ που μέχρι πρότινος αποτυπωνόταν μέσα από τις τηλεφωνικές περιγραφές των επαγγελματιών της πρώτης γραμμής και μέσα από θολές φωτογραφίες που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα, απέκτησε ταυτόχρονα εικόνα και ήχο, όταν άνοιξε η πόρτα του Ουρολογικού Θαλάμου του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Έφερε στο φως, μια ωμή πραγματικότητα, που λόγω της πανδημικής κόπωσης και της σημαντικής βελτίωσης που παρουσιάζει η επιδημιολογική εικόνα, βάλαμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας.
Στο διάδρομο γιατροί και νοσηλευτές, πάνε και έρχονται… Πάνω στον πάγκο υποδοχής, μια μεγάλη οθόνη δίνει εικόνα από όλα τα δωμάτια των ασθενών, ενώ σε μόνιτορ που βρίσκεται δίπλα καταγράφονται, μεταξύ άλλων, ο κορεσμός του οξυγόνου και ο καρδιακός κτύπος. «Όταν κάποιος ασθενείς είναι ταχυκαρδικός ή βραχυκαρδικός κτυπά συναγερμός. Το προσωπικό μπαίνει προγραμματισμένα, σχεδόν ανά δύο ώρες στους θαλάμους και ως γιατροί κάνουμε επίσκεψη 2-3 φορές την ημέρα», ανέφερε ο παθολόγος/ λοιμωξιολόγος Ανδρέας Τοφαρίδης.
Σημειώνεται ότι για τις εικόνες από τους 16 ασθενείς του ουρολογικού με covid, δεν θα λεχθούν πολλά, ωστόσο ανάμεσά τους είναι και νεαροί. Κάποιοι νοσηλεύονται στις απλές κλίνες και κάποιοι σε συνθήκες αυξημένης φροντίδας. Όπως αναφέρθηκε οι τέσσερις είναι εμβολιασμένοι και οι δώδεκα ανεμβολίαστοι. Το τελευταίο διάστημα, όπως ανέφερε ο κ. Τοφαρίδης, υπάρχει παγκύπρια σε όλες τις μονάδες covid, αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των ασθενών. «Ενώ στην αρχή αυτού του κύματος η διάμεση ηλικία ήταν τα 53-54 έτη, τώρα είναι τα 63-64», σημείωσε.
Προχωρώντας προς την εντατική, σε έναν από τους θαλάμους ένα ρομπότ UVC, δωρεά στο νοσοκομείο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έκανε αυτόματη απολύμανση.
Σκληρές εικόνες στη ΜΕΘ
Ακολούθησαν σκληρές εικόνες από τον... σκληρό δείκτη της πανδημίας, τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μέσα από ένα στενό γυάλινο κουβούκλιο, στο οποίο βρίσκονταν αρκετοί επαγγελματίες υγείας, στην πλειοψηφία τους νοσηλευτές, άλλοι παρακολουθούσαν τους ασθενείς, άλλοι έγραφαν αναφορές και άλλοι φορούσαν τις στολές τους για να μπουν στο θάλαμο και να φροντίσουν τους ασθενείς. Στη συγκριμένη ΜΕΘ, νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 14 ασθενείς, που βρίσκονταν σε κρεβάτια το ένα δίπλα στο άλλο, περιμετρικά από το στενό γυάλινο κουβούκλιο. Σύμφωνα με τους γιατρούς το 90% των ασθενών στις ΜΕΘ, είναι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, ανάμεσά τους και μεσήλικες.
«Για κάθε ασθενή που μπαίνει στη ΜΕΘ, χρειαζόμαστε 4 νοσηλευτές το 24ωρο συν εντατικολόγους, φυσιοθεραπευτές και βοηθητικό προσωπικό», ανέφερε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Νοσοκομείου, Κυριάκος Γεωργίου. «Το καλοκαίρ»ι, σημείωσε, «φτάσαμε να έχουμε 59 διασωληνωμένους ασθενείς covid. Ήταν διπλάσιοι από το προηγούμενο κύμα. Ταυτόχρονα υπήρχαν στις εντατικές και άλλοι ασθενείς».
«Νιώθει αδικημένο το προσωπικό»
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΓΝΛ, υπεραμύνθηκε των καταγγελιών που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, αναφέροντας πως τα νοσοκομεία, πέρασαν καλοκαίρι πολύ δύσκολες στιγμές. «Κάποιοι μας κατηγορούν. Νιώθω πολύ έντονα ότι αδικείται το προσωπικό. Κάποιοι δεν γνωρίζουν τι έχει περάσει το προσωπικό, που νιώθει πολύ άσχημα και αδικημένο».
Σ’ ότι αφορά στην καταγγελία ότι ασθενής τοποθετήθηκε σε καρέκλα λόγω έλλειψης κλινών, ανέφερε ότι αυτό έγινε για να μπορεί να αναπνεύσει, όπως συμβαίνει με πολλούς ασθενείς με covid. «Ναι ήταν στην καρέκλα, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό έγινε επειδή δυσκολευόταν να αναπνεύσει. Του είχαν και διπλή παροχή οξυγόνου».
Αναφορικά με την καταγγελία, ότι ασθενής ήταν επί 49 ώρες στο ΤΑΕΠ τον Αύγουστο, ο κ. Γεωργίου, είπε ότι «η πραγματικότητα είναι ότι νοσηλευόταν σε μια από τις τρεις κλίνες εντατικής που υπάρχει στα ΤΑΕΠ. Ήταν γεμάτες όλες οι ΜΕΘ, είχαμε 75 ασθενείς. Οι εντατικολόγοι μας έκριναν ότι θα μπορούσε να μείνει εκεί με παρακολούθηση του εντατικολόγου. Δεν έμεινε εκεί ξεχασμένος.
Απέρριψε δε και τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και έκαναν λόγο για ασθενείς που σέρνονταν για να πάρουν το φαγητό τους από το έδαφος. «Το φαγητό σερβίρεται σε πλαστικά μιας χρήσης και μπαίνει σε τρόλεϊ και ο νοσηλευτής που είναι μέσα στο θάλαμο το παίρνει και το δίνει στον άρρωστο. Υπάρχει πρωτόκολλο το οποίο εφαρμόζεται»
Καταλήγοντας υποστήριξε ότι δεν αφέθηκε κανένας ασθενής, να μην νοσηλευτεί όπως έπρεπε. «Όλοι είδαμε τι έγινε σε άλλες χώρες και σε χώρες πολύ πιο προηγμένες από εμάς. Όποιος θέλει στοιχεία από τα νοσοκομεία θα τα δώσουμε. Οφείλουμε, όμως να πούμε κάποια πράγματα, επειδή είναι υποχρέωσή μας προς όλο το προσωπικό που εργάζεται εδώ».
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου ανέφερε πως «υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και ότι οποιαδήποτε προβλήματα ανακύπτουν τα βλέπουμε. Προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι, αλλά κατ’ ουδένα λόγο δεν δεχόμαστε ότι υποχρεώναμε τους ασθενείς μας να σέρνονται στο πάτωμα για να παίρνουν το φαΐ τους».
Το γεγονός, πάντως, ότι αυτές οι καταγγελίες είναι περισσότερες από μία, καταδεικνύουν πως η έρευνα του ΟΚΥπΥ, πρέπει να συνεχιστεί για να διαφανεί, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι δεν παραβιάστηκε το πρωτόκολλο που καταρτίστηκε και ότι όντως δεν αφέθηκε στο πάτωμα το φαγητό ασθενών.
Γι’ αυτό που δεν υπάρχει αμφιβολία, είναι πως μεγάλη μερίδα των γιατρών, των νοσηλευτών και του υπόλοιπου προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων, που βρέθηκαν ή βρίσκονται ακόμη στην πρώτη γραμμή διαχείρισης του covid, ανταποκρίθηκαν με επάρκεια στο καθήκον τους και έδωσαν το άπαν των δυνάμεών τους κουβαλώντας μάλιστα, ένα τεράστιο φορτίο ψυχολογικής πίεσης.
Θα ήταν άδικος επίσης, όποιος αβασάνιστα έβαζε αρνητικό πρόσημο στην διαχείριση της πανδημίας από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας που πρέπει άμεσα ωστόσο να δράσει για να βρεθεί κοινή συνισταμένη με τους γιατρούς και να προωθήσει τα έργα που έμειναν πίσω.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- «Είπα του, Γιώργο μου πρέπει να σου πω κάτι δυσάρεστο… Λέει, επέθανε ο παπάς;»
- «Οι πρώτες λέξεις που ψέλλισε ήταν, αγαπώ σε… Την ακούαμε από τον ασύρματο»
- «Tην αγκάλιασα, ένιωθα ότι το ήθελε… Νιώθουμε ανάγκη να είμαστε συγγενείς τους»
- «Ζήτησε να μπουν ένας ένας μπροστά στη κάμερα, δάκρυζε... Μίλησαν για την αγάπη»
