Όντως... this is Cyprus! Και οι έρευνες συνεχίζονται...
06:46 - 14 Οκτωβρίου 2021
Ένας χρόνος και κάτι, συμπληρώθηκε από την ημέρα που το βίντεο του Al Jazeera για τα χρυσά διαβατήρια έκανε το γύρο του κόσμου, εκθέτοντας την Κύπρο και το Επενδυτικό της Πρόγραμμα, ως επίσης και τον Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος κατάφερε να καταδικάσει σε αμφισβήτηση τον θεσμό της Βουλής.
Το «Τhis is Cyprus» που είπε ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζιης στους εκπροσώπους δήθεν Κινέζου επιχειρηματία που ήθελε να πολιτογραφηθεί Κύπριος, στιγμάτισε την κυπριακή κοινωνία και την εξέθεσε στα μάτια κάθε πολίτη, όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη.
Το κλείσιμο του ματιού, από τον πρόεδρο της Βουλής που υποσχόταν «full support» στους εκπροσώπους του Κινέζου, ήταν επίσης ένα μεγάλο χτύπημα στους θεσμούς του κράτους, αλλά και σε κάθε άνθρωπο που γεννήθηκε και ζει στην Κύπρο, ο οποίος για πρώτη φορά αντίκρισε την γυμνή αλήθεια, γύρω από τον τρόπο που λειτουργούν κάποιοι εκλελεγμένοι αξιωματούχοι.
Τα όσα ακολούθησαν, είναι λίγο πολύ γνωστά. Παραιτήσεις, απόσυρση επενδυτικού προγράμματος και τελικά έρευνες… δύο εβδομάδες μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο. Έρευνες, που κατά γενική ομολογία άργησαν, ενώ σε διαφορετική περίπτωση, θα διεξάγονταν άμεσα, νοουμένου πως οι εμπλεκόμενοι δεν είχαν ηχηρά ονόματα.
Τριακόσιες εξήντα επτά μέρες μετά, αυτές οι έρευνες συνεχίζονται με ρυθμούς πιο αργούς και από χελώνας. Η συνήθης απάντηση των Αρχών στο ερώτημα αν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη, είναι πως «δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στην υπόθεση και οι έρευνες συνεχίζονται».
Παρότι πολλοί θα ανέμεναν πως η λαϊκή κατακραυγή θα οδηγούσε σε κάποιο άμεσο αποτέλεσμα, εξάλλου this is Cyprus, ώστε να αποδειχθεί η χιλιοειπωμένη έκφραση «μηδενική ανοχή σε θέματα διαφθοράς», εντούτοις μέχρι στιγμής επιβεβαιώνεται μια άλλη έκφραση που λέει πως «όταν πέσουν τα φώτα, σβήνουν και οι υποθέσεις».
Φυσικά, ο ένας χρόνος για διερεύνηση μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης, στην Κύπρο, θεωρείται «εύλογο χρονικό διάστημα», αφού στο παρελθόν, χρειάστηκε ακόμα περισσότερος χρόνος για άλλες τόσο σοβαρές υποθέσεις. Για παράδειγμα ο θάνατος του 14χρονου Στυλιανού, χρειάστηκε σχεδόν δύο χρόνια για να καταλήξουν στο κατά πόσον προκύπτουν ή όχι αδικήματα στην υπόθεση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην αντεπίθεση ο όμιλος Τζιοβάνη μετά το νέο βίντεο Al Jazeera-Απορρίπτει κατηγορηματικά εμπλοκή
Επίσης, στην υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου, χρειάστηκε περίπου ενάμιση χρόνος μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών, οι οποίες ωστόσο κατέδειξαν μόνο πειθαρχικές ευθύνες, σε βάρος μελών της Αστυνομίας που διερευνούσαν τις εξαφανίσεις των επτά θυμάτων του Νίκου Μεταξά, ενώ είχαν θεωρηθεί άκυρες οι ποινικές διώξεις που απεφάνθη ο προηγούμενος Γενικός Εισαγγελέας.
Αντιθέτως, σε άλλες περιπτώσεις, η Δικαιοσύνη είναι αμείλικτη και κινείται αστραπιαία σε βάρος πολιτών που διέπραξαν άλλα αδικήματα, πράγμα το οποίο δεν είναι κατακριτέο, αφού οι αδικοπραγούντες θα πρέπει να οδηγούνται στο εδώλιο και να τους επιβάλλεται η ανάλογη τιμωρία υπό τις περιστάσεις, ωστόσο οι Νόμοι είναι για όλους οι ίδιοι και θα έπρεπε να εφαρμόζεται ίσα και χωρίς διακρίσεις. Κάτι, που η ιστορία έδειξε πως δεν γίνεται, αφού αρκετές ήταν οι υποθέσεις που ρίχθηκαν κάτω από το χαλί με το πέρασμα του χρόνου, με τον κόσμο να είναι σε θέση πλέον να εξάγει, με αυτά που βλέπει, τα δικά του συμπεράσματα.
Οι ύποπτοι οδηγούνται ενώπιον Δικαστηρίου, τίθενται υπό κράτηση, υπό το φόβο επηρεασμού μαρτύρων ή διαφυγής ή ακόμα και καταστροφής τεκμηρίων, κάτι που κρίθηκε πως δεν χρειαζόταν σε υποθέσεις όπως αυτή του Al Jazeera. Ως εκ τούτου, η τακτική που ακολουθείται είναι εξόφθαλμα διαφορετική, αναλόγως της περίπτωσης και της περίστασης, αν και στον ποινικό κώδικα δεν υπάρχει υστερόγραφο που να αναφέρει πως από συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα εξαιρούνται γνωστοί, επιχειρηματίες και αξιωματούχοι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το νέο βίντεο του Al Jazeera για Κύπρο-Το σενάριο και οι… παίχτες
Αναμονή και για Γιαννάκη
Την ίδια ώρα που οι έρευνες για το Al Jazeera συνεχίζονται, συνεχίζονται και οι έρευνες σε σχέση με το πτυχίο του τέως Επιτρόπου Εθελοντισμού Γιαννάκη Γιαννάκη, ο οποίος φέρεται να πλαστογράφησε το απολυτήριο λυκείου του, ως επίσης και το πτυχίο του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Mε ρυθμούς χελώνας οι έρευνες για Al Jazeera-Στο περίμενε και η υπόθεση Γιαννάκη
Παρότι κλείνουν πέντε μήνες από την ημέρα που αποκαλύφθηκε η υπόθεση, εντούτοις μέχρι στιγμής οι Αρχές δεν έχουν ενώπιόν τους την απάντηση του αμερικανικού πανεπιστημίου «San Diego University», από το οποίο πήρε το πτυχίο του ο κ. Γιαννάκη, ώστε να προχωρήσουν τις έρευνες τους.
Κι αν σε άλλες περιπτώσεις, όταν κάποιος θεωρείται ύποπτος για πλαστοπροσωπία, οι Αρχές προχωρούν στην κράτησή του μέχρι την ολοκλήρωση των εξετάσεων, αφού ενδεχομένως να υπάρχει κίνδυνος καταστροφής τεκμηρίων και επηρεασμών μαρτύρων, στην προκειμένη περίπτωση έκριναν ότι κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται. Όλοι περιμένουν το «San Diego University» και όταν και εφόσον αυτή έρθει, θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα τους.
Με τις ενέργειες των αρμοδίων γύρω από τέτοιου είδους υποθέσεις που έχουν προκαλέσει κατακραυγή, σίγουρα στέλνουν για άλλη μια φορά το μήνυμα πως στην Κύπρο υπάρχει Δικαιοσύνη δύο ταχυτήτων, με το αίσθημα της αδικίας να διογκώνεται όλο και περισσότερο, ενώ ταυτόχρονα στέλνεται το μήνυμα πως δεν έχει σημασία τι έκανες, αλλά ποιους γνωρίζεις.
Υ.Γ Δεν γίνεται να είσαι υπέρ της δικαιοσύνης για κάποιους ανθρώπους και να μην είσαι υπέρ της δικαιοσύνης για όλους τους ανθρώπους. Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, 1929-1968, Αφροαμερικανός ηγέτης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έρευνα κατά Γιαννάκη για πλαστό απολυτήριο και πτυχίο-Αριθμός 19, ολογράφως thirteen (pic)