Σφίγγει τον κλοιό ο Ταγίπ-Ο κωδικός G82 που θέλει να φιμώσει τους Τουρκοκύπριους
07:18 - 13 Οκτωβρίου 2021
Χειρότερη μέρα με τη μέρα γίνεται η κατάσταση στα κατεχόμενα, με τις πολιτικές δυνάμεις που αντιστέκονται στο καθεστώς του Ερσίν Τατάρ, να βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Ανάμεσα στην αντιπολίτευση, αλλά και άλλες οργανώσεις που αντιστέκονται στο κατοχικό καθεστώς και τον Ταγίπ Ερντογάν επικρατεί αναβρασμός, αφού καθημερινά, ο κλοιός της Άγκυρας γύρω τους, σφίγγει.
Εδώ και μήνες η Τουρκία ενεργοποίησε τις κρατικές και παρακρατικές υπηρεσίες της, ώστε να δείξει με κάθε τρόπο στους Τουρκοκύπριους που αποτελούν εμπόδιο στους σχεδιασμούς της στην Κύπρο, ότι δεν πρόκειται να τους αφήσει σε ησυχία, εάν δεν πάψουν να διαμαρτύρονται, να αντιστέκονται και να πολεμούν τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις σε Τουρκία και ψευδοκράτος.
Εξάλλου, η προεκλογική περίοδος και το αποτέλεσμα των παράνομων εκλογών στο ψευδοκράτος, αποτελούν μακράν την πιο καθοριστική και ξεκάθαρη παρέμβαση Τούρκων πρακτόρων και παρακρατικών στα εσωτερικά του, αφού αφενός μέσω του ελέγχου των πλείστων ΜΜΕ, της «πολιτογράφησης» εποίκων για να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου, του πολέμου στις δυνάμεις που στήριζαν τον Μουσταφά Ακιντζί και της νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος, ακόμα και μέσω του χρηματισμού ψηφοφόρων, έγινε κατορθωτή η εκλογή του Ερσίν Τατάρ.
Πλέον το καθεστώς των Αττίλων, λειτουργεί ως πρεσβεία της Άγκυρας στα κατεχόμενα, αφού δεν υπάρχει κανένα θέμα που να μην υπάρχει προηγουμένως συνεννόηση μεταξύ κατοχικού καθεστώτος και τουρκικής κυβέρνησης. Τελευταίο επεισόδιο του διωγμού που υφίστανται οι λεγόμενοι από τον Ερσίν Τατάρ, «αντιφρονούντες Τουρκοκύπριοι», είναι η απαγόρευση εισόδου τους στην Τουρκία.
Χθες η εφημερίδα του Σενέρ Λεβέντ «Αβρούπα» αποκάλυψε 42 από τα ονόματα των Τουρκοκυπρίων που βρίσκονται στο black list των τουρκικών αεροδρομίων και τους απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα, αφού θεωρούνται persona non grata. Την Κυριακή ο Αλί Κασμίρ, πρόεδρος της συντεχνίας των Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων, έγινε το τέταρτο θύμα των τουρκικών αρχών, αφού επιστρέφοντας από ευρωπαϊκή χώρα στο ψευδοκράτος, μέσω Κωνσταντινούπολης, ενημερώθηκε πως δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκάλυψε την black list του Ερντογάν ο Λεβέντ-Οι 42 Τ/κ persona non grata στην Τουρκία
Είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες εβδομάδες οι απαγορεύσεις εισόδου στην Τουρκία του αρθρογράφου της Avrupa Οζάι Χουσείν Κουρντερε, του συμβούλου του Μουσταφά Ακιντζί Αλί Μπιζντέν και του ερευνητή Αχμέτ Αν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν και κύκλοι από τα κατεχόμενα επιβεβαίωσαν στον REPORTER, οι τουρκικές αρχές, αφού εντόπιζαν κατά τον διαβατηριακό έλεγχο τα συγκεκριμένα πρόσωπα, τα ενημέρωναν πως βάσει του κωδικού G-82 τους απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα αφού θεωρούνται πρόσωπα που, «προέβησαν σε ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας».
Ακολούθως και από τους τέσσερις λήφθηκαν δαχτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίες και τους «απέλασαν» στο ψευδοκράτος. Η λίστα των τουρκικών αρχών με τους Τουρκοκύπριους που θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, δεν περιλαμβάνει μόνο τα 42 ονόματα που αποκάλυψε η εφημερίδα «Αβρούπα». Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα στους 42 που δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία τους, περιλαμβάνεται και ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο γνωστός για τις φιλοκυπριακές και φιλειρηνικές του θέσεις πρόεδρος της συντεχνίας των δασκάλων στα κατεχόμενα, Σενέρ Ελτσίλ, αλλά και ο πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων, ο οποίος έχει να επιδείξει σπουδαίο ακτιβιστικό έργο εναντίον της Τουρκίας του Ταγίπ Ερντογάν, Οζ Καραχάν, ο οποίος μάλιστα μαζί με τον Σενέρ Λεβέντ και τον Ιμπραχίμ Αζίζ ήταν υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο του Κινήματος Γιασεμί στις Ευρωεκλογές.
Ανάμεσα στα υπόλοιπα ονόματα, περιλαμβάνονται επίσης, πολιτικοί, συνδικαλιστές, ανθρώποι της τέχνης και του πολιτισμού και δημοσιογράφοι, μερικοί εκ των οποίων είναι ο δικηγόρος Τατζιάν Ρεϊνάρ, ο πρώην εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού, ο πρώην «υφυπουργός» του Ακιντζί, Τζενκ Γκιουρτσιάγ, ο Μουράτ Κανατλί του κόμματος Νέα Κύπρος, ο Αμπντουλάχ Κορκμαζχάν της Αριστερής κίνησης. Επιπλέον ανάμεσα στα ονόματα είναι οι δημοσιογράφοι Σερχάτ Ιντσιρλί και ο Σαμί Όζουσλου, συνδικαλιστές όπως η Σελμά Εϊλέμ, πρώην πρόεδρος της συντεχνίας των τ/κ καθηγητών, ο Κουμπιλάι Οζκιράτς, νυν πρόεδρος της συντεχνίας των εργαζομένων στην «αρχή ηλεκτρισμού», καθώς επίσης και ο αντιρρησίας συνείδησης, Χαλίλ Καραπατσιάογλου και η δικηγόρος και ακτιβίστρια Μινέ Ατλί. Μάλιστα για κάποιους εξ αυτών, εκκρεμούν εναντίον τους και εντάλματα σύλληψης από τις αρχές της Τουρκίας, με κατηγορίες που αφορούν την δράση τους, εναντίον των εγκάθετων της Άγκυρας στα κατεχόμενα.
Η κατάσταση σήμερα στα κατεχόμενα
Σύμφωνα με Τουρκοκύπριους που μίλησαν στον REPORTER, η κατάσταση μέρα με τη μέρα στα κατεχόμενα χειροτερεύει. Κάθε εβδομάδα η Τουρκία εγκαθιστά εκατοντάδες παράνομους Τούρκους εποίκους τους οποίους πολιτογραφεί ως «πολίτες» της ΤΔΒΚ. Οι Τουρκοκύπριοι ήταν ήδη μειοψηφία σε πληθυσμό και ψηφοφόρους, αλλά η Τουρκία θέλει να εκμηδενίσει τις πιθανότητες μιας μελλοντικής εκλογικής νίκης των Τουρκοκυπρίων. Σε αυτό το σημείο χρήζει υπενθυμίσεις πως παρά την εκτεταμένη νοθεία στις εκλογές του ψευδοκράτους, ο Μουσταφά Ακιντζί έχασε από τον Τατάρ με πολύ μικρό ποσοστό.
Όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, η Τουρκία πάντα είχε ως απώτερο στόχο την αλλαγή των δημογραφικών στοιχείων του νησιού και την καταπίεση των Τουρκοκυπρίων. Επιπλέον, πέραν από τα εσωτερικά προβλήματα με τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι, οι συγκεκριμένες ομάδες Τουρκοκύπριων, νιώθουν προδομένοι και από τους Ελληνοκύπριους, αφού θεωρούν πως τόσο τα πολιτικά κόμματα, αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν θα έπρεπε να αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του Ερσίν Τατάρ, τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας, αφού όπως συνεχώς επαναλαμβάνουν, αυτός εκπρόσωποι τους έποικους και όχι τους νόμιμους κάτοικους του νησιού.
Σε ότι αφορά το καθεστώς διακυβέρνησης από τον Τατάρ, αυτό που τονίζεται, είναι πως παραμένει πιστός στα «θέλω» της Άγκυρας, εγκρίνοντας και οργανώνοντας τις διώξεις των Τουρκοκυπρίων που μάχονται κατά της Τουρκίας. Τρανό παράδειγμα αποτελεί η στάση του για το θέμα της μαύρης λίστας της Τουρκίας, αφού παρά το γεγονός ότι υποτίθεται θα έπρεπε να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των «πολιτών» του ψευδοκράτους, υπερασπίζεται την Τουρκία και επιδοκιμάζει την απαγόρευση εισόδου τους στην Τουρκία.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα πρόσωπα που βρίσκονται στην εν λόγω λίστα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι πρόσωπα που ευνοούν και αγωνίζονται για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, στα πλαίσια του Ενιαίου κράτους και της συνταγματικής αποκατάστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και πρόσωπα που αγωνίζονται για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Όπως σημειώνουν κύκλοι από τα κατεχόμενα, αποτελούν την πλειοψηφία ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους και στην παρούσα φάση, παρά τις δευτερεύουσες πολιτικές διαφορές, έχουν ως κοινό παρονομαστή τον πόλεμο με την Τουρκία για να σταματήσει το έγκλημα του εποικισμού στα κατεχόμενα.
Εξάλλου, όπως σχολιάζουν Τουρκοκύπριοι αναλυτές, ο στόχος του καταρτισμού της μαύρης λίστας από τον Ερντογάν, πέραν από το γεγονός ότι επιδιώκει να κάνει δύσκολη τη ζωή στους συγκεκριμένους Τουρκοκύπριους που βγαίνουν μπροστά και ασκούν κριτική, είναι να εκφοβίσει τον απλό λαό και να ενισχύσει τον φόβο, ότι εάν διαμαρτυρηθούν μπορεί να έχουν και οι ίδιοι συνέπειες στην καθημερινότητά τους.
Και σε πολιτικό επίπεδο τα πράγματα βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή με τον ηγέτη του CTP, να επιτίθεται στον Τατάρ για το συνεχιζόμενο έγκλημα του εποικισμού, προειδοποιώντας, πως αν στις επόμενες «εκλογές» ο αριθμός των ψηφοφόρων αυξηθεί δραματικά -πράγμα που φαίνεται ότι θα συμβεί- τότε «θα γυρίσει ο κόσμος ανάποδα», κατά την έκφρασή του, θέλοντας να καταδείξει πως θα υπάρξει πολύ δυναμική αντίδραση. Μάλιστα κληθείς να σχολιάσει την τελευταία υπόθεση με την απαγόρευση εισόδου στον Αλί Κισμίρ, απευθυνόμενος στον Τατάρ, πως δεν είναι εκλεγμένος από ανθρώπους, αλλά από παρεμβάσεις.